2020. május 25. // Orbán névnap

Önkéntes nyugdíjasok segítik az EKF sikerét

2019. január 9. 16:03
EKF
A felajánlást szerdán jelentették be a nyugdíjas klubvezetők év eleji ülésük alkalmával Porga Gyula polgármester, Némedi Lajos alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő jelenlétében.

Szente József, a nemrégiben Pro Meritis díjjal kitüntetett Klubvezetők Fórumának elnöke, illetve Veszprém Város Idősügyi Tanácsának társelnöke ülésükön kifejtette, már az Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészületeiben is részt vettek, a továbbiakban pedig ugyanezt az aktív szerepvállalást szeretnék folytatni.

– A cím elnyerése számunkra is nagy öröm, amely – ahogy azt Aiva Rosenberg, a pályázatokat elbíráló független európai testület elnöke is elmondta –, a város és az ország mellett az egész kontinensre kihat. 2019 januárjától széles együttműködés keretében kezdődik meg a program kidolgozása, annak érdekében pedig, hogy 2023-ban méltóképpen ünnepelhessük meg a címet, a mai naptól fogva azon leszünk a városi nyugdíjasklubok vezetőivel és tagjaival összefogva, hogy önkéntesként segítsük a minél eredményesebb munkát. Eligazítókként, kalauzokként, idegen- vagy tárlatvezetők minden olyan helyen ott leszünk, ahol az idősek bölcs tanácsaira szüksége lehet és támogatjuk az ide érkezőket – jelentette be Szente József.

Az ötletet Liverpool adta, amely 2008-ban töltötte be az Európa Kulturális Fővárosa címet. A városban korábban nem volt példa arra, hogy az időseket is igazán meg tudták volna mozgatni, a sikeres pályázatnak köszönhetően viszont olyan energiát és intenzitást adott a nyugdíjas társadalom, amely addig egyetlen EKF városban sem volt tapasztalható. A cél az, hogy ezt a példát tudjuk követni Veszprémben is – hangzott el az eseményen.

Porga Gyula a felajánlást megköszönve elmondta, nemcsak a mostani támogatásért lehetnek hálásak, de mindazért az örökségért is, amit a város eddig kapott tőlük. „Egy ilyen nagy programot nem lehet a semmiből elnyerni: csak hosszú évtizedekre visszanyúló tradíciókra lehetett alapozni. Önöknek azért is jár a köszönet, amiért ezt a várost olyanná formálták, amilyennek most ismerjük. De nemcsak ezért lehetünk büszkék, hanem azért is, mert az aktív éveken túl ma is, nyugdíjasként is folyamatosan szerepet vállalnak és példát mutatnak számunkra. Éppen ez az erőforrás, amire szükségünk van az EKF program eredményes végrehajtásában” – hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető beszédében úgy fogalmazott, Veszprém egy szoros rangadóban győzött az EKF cím elnyeréséért folytatott versenyben, valójában azonban még a meccs felénél sem vagyunk, épp csak az első 20 perc telt el: az igazán komoly munka még előttünk áll. „Meg kell szerveznünk a programot, ugyanazt az egységet megőrizve, amely a pályázat előkészítését is jellemezte. Nem lesz könnyű menet, biztosan lesznek konfliktusok, de ha megvan az egymásba vetett bizalmunk, akkor menni fog.”

A polgármester szerint a legfontosabb kérdés azonban nem is az, mi fog történni 2023-ban, hanem hogy mit hagyunk az utódainkra. „A mi közös ügyünk, hogy az elkövetkező 50-100 évre meghatározzuk, milyen lesz ennek a városnak a gondolkodása, a közössége, környezete. Szerencsére olyan évszázadban élünk, amikor erre lehetőségünk adódik.”

Az ülésen részt vett Némedi Lajos alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki ugyancsak pozitívan üdvözölte a kezdeményezést, hozzátéve: ha ugyanazt a tenni akarást sikerül továbbvinni, amelyet eddig is tapasztalt a nyugdíjas kluboknál járva, 2023-van Veszprémé lehet a legjobb EKF-program.

EKF
Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

A Vatikánban is levetíthetik a veszprémi Magdolna című játékfilmet
A Vatikánban is levetíthetik a veszprémi Magdolna című játékfilmet
Széles összefogás eredményeképpen készült el a SzeretFilm Stúdió Magdolna című játékfilmje, amely a vértanúhalált halt Bódi Magdolnának állít emléket. A készítők ősszel a vatikáni filmfesztiválra is neveznék az alkotást, de előtte még megméretik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon, ahová 67 játékfilm közül válogatták be a legjobb 8-ba.
Nevet és szlogent keres az EKF Önkéntes programja
Nevet és szlogent keres az EKF Önkéntes programja
Felhívást tett közzé a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programot koordináló csapat.
2023-ig még van idő, a hosszú távú célokért dolgoznak
2023-ig még van idő, a hosszú távú célokért dolgoznak
Rijekában és Galway-ben hibernálták a 2020-as év Európa Kulturális Fővárosa programjait. Az ok természetesen a koronavírus okozta helyzet, mely szinte az egész világot térdre kényszerítette. Ugyan a veszprémi EKF programra való felkészülést is érintik a korlátozások, de 2023-ig még elegendő idő áll rendelkezésre, hogy megvalósíthassák elképzeléseiket.
Egy troll metamorfózisai
Egy troll metamorfózisai
A húszemeletessel kapcsolatos emlékek, történetek gyűjtésébe kezdett az Európa Kulturális Fővárosát szervező csapat.
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
A Pannon Egyetem EKF önkéntesei is segítenek a járvány idején
Ugyan a CoolLaunch néven megalakult ifjúsági szervezet fő célja, hogy bevonja a környékbeli fiatalokat az EKF programba és annak előkészületeibe, az önkéntesek a járvány alatt is segítenek, bizonyítva: ez is lehet az összefogás és a határainkon való túllépés része.
2020. május 25. // Orbán névnap