2019. november 14. // Aliz névnap

Önkéntes nyugdíjasok segítik az EKF sikerét

2019. január 9. 16:03
EKF
A felajánlást szerdán jelentették be a nyugdíjas klubvezetők év eleji ülésük alkalmával Porga Gyula polgármester, Némedi Lajos alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő jelenlétében.

Szente József, a nemrégiben Pro Meritis díjjal kitüntetett Klubvezetők Fórumának elnöke, illetve Veszprém Város Idősügyi Tanácsának társelnöke ülésükön kifejtette, már az Európa Kulturális Fővárosa pályázat előkészületeiben is részt vettek, a továbbiakban pedig ugyanezt az aktív szerepvállalást szeretnék folytatni.

– A cím elnyerése számunkra is nagy öröm, amely – ahogy azt Aiva Rosenberg, a pályázatokat elbíráló független európai testület elnöke is elmondta –, a város és az ország mellett az egész kontinensre kihat. 2019 januárjától széles együttműködés keretében kezdődik meg a program kidolgozása, annak érdekében pedig, hogy 2023-ban méltóképpen ünnepelhessük meg a címet, a mai naptól fogva azon leszünk a városi nyugdíjasklubok vezetőivel és tagjaival összefogva, hogy önkéntesként segítsük a minél eredményesebb munkát. Eligazítókként, kalauzokként, idegen- vagy tárlatvezetők minden olyan helyen ott leszünk, ahol az idősek bölcs tanácsaira szüksége lehet és támogatjuk az ide érkezőket – jelentette be Szente József.

Az ötletet Liverpool adta, amely 2008-ban töltötte be az Európa Kulturális Fővárosa címet. A városban korábban nem volt példa arra, hogy az időseket is igazán meg tudták volna mozgatni, a sikeres pályázatnak köszönhetően viszont olyan energiát és intenzitást adott a nyugdíjas társadalom, amely addig egyetlen EKF városban sem volt tapasztalható. A cél az, hogy ezt a példát tudjuk követni Veszprémben is – hangzott el az eseményen.

Porga Gyula a felajánlást megköszönve elmondta, nemcsak a mostani támogatásért lehetnek hálásak, de mindazért az örökségért is, amit a város eddig kapott tőlük. „Egy ilyen nagy programot nem lehet a semmiből elnyerni: csak hosszú évtizedekre visszanyúló tradíciókra lehetett alapozni. Önöknek azért is jár a köszönet, amiért ezt a várost olyanná formálták, amilyennek most ismerjük. De nemcsak ezért lehetünk büszkék, hanem azért is, mert az aktív éveken túl ma is, nyugdíjasként is folyamatosan szerepet vállalnak és példát mutatnak számunkra. Éppen ez az erőforrás, amire szükségünk van az EKF program eredményes végrehajtásában” – hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető beszédében úgy fogalmazott, Veszprém egy szoros rangadóban győzött az EKF cím elnyeréséért folytatott versenyben, valójában azonban még a meccs felénél sem vagyunk, épp csak az első 20 perc telt el: az igazán komoly munka még előttünk áll. „Meg kell szerveznünk a programot, ugyanazt az egységet megőrizve, amely a pályázat előkészítését is jellemezte. Nem lesz könnyű menet, biztosan lesznek konfliktusok, de ha megvan az egymásba vetett bizalmunk, akkor menni fog.”

A polgármester szerint a legfontosabb kérdés azonban nem is az, mi fog történni 2023-ban, hanem hogy mit hagyunk az utódainkra. „A mi közös ügyünk, hogy az elkövetkező 50-100 évre meghatározzuk, milyen lesz ennek a városnak a gondolkodása, a közössége, környezete. Szerencsére olyan évszázadban élünk, amikor erre lehetőségünk adódik.”

Az ülésen részt vett Némedi Lajos alpolgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki ugyancsak pozitívan üdvözölte a kezdeményezést, hozzátéve: ha ugyanazt a tenni akarást sikerül továbbvinni, amelyet eddig is tapasztalt a nyugdíjas kluboknál járva, 2023-van Veszprémé lehet a legjobb EKF-program.

EKF
Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

És te mit adnál hozzá az EKF sikeréhez?
És te mit adnál hozzá az EKF sikeréhez?
Erre voltak kíváncsiak az EKF koordinátorai egy látványos Csipesz Challenge keretében csütörtök délután a Kossuth utcán, miközben egy kicsit megpróbálták kimozdítani az embereket.
A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az UNESCO
A zene városa címmel tüntette ki Veszprémet az UNESCO
Veszprém 2019 október 30-tól A zene városa- írja a Papageno.
Kiválasztották a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. új EKF arculatát
Kiválasztották a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. új EKF arculatát
Lezárult a pályázat: több neves grafikus munkája közül választotta ki a szakmai zsűri a nyertes pályamunkát.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Az első veszprémi Pecha-Kucha esten jártunk
Az első veszprémi Pecha-Kucha esten jártunk
Csütörtök este az Expresszóban a zenészek helyett az építészek, művészek, grafikusok és igazi kulturális kreatívok vették át a mikrofont, hogy különböző Veszprémhez és a Balaton térségéhez is köthető projekteket mutassanak be. A megszokott kérdés-válasz forma helyett, azonban pörgős képsorok alapján mindössze 7 percben meséltek.
2019. november 14. // Aliz névnap