2021. május 16.
//
Botond, Mózes névnap

Elismeréssel jutalmazták Huszár Józsefné Júliát

2019. január 13. 13:02
A Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesület (VENŐKE) alapító tagját és tiszteletbeli elnökét 80. születésnapján köszöntötték egyesületi társai és a város szombaton.

A VENŐKE életében hagyomány, hogy minden esztendőben évzáró és évkezdő összejövetelt tartanak, melyen az elmúlt időszak legsikeresebb projektjeinek felvázolása mellett sorra veszik a következő év legfontosabb feladatait és történéseit. Az összejövetelnek azonban idén különleges apropója is volt: ekkor ünnepelte 80. születésnapját Huszár Józsefné Júlia, az egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke.

Máthé Éva beszélt a sikerekről és a feladatokrólMáthé Éva beszélt a sikerekről és a feladatokról

Huszárné Júlia mögött tevékeny 80 év áll. Korábban a Nitrokémia gyárában dolgozott vegyészmérnökként, azonban mindig is élénken érdeklődött a közélet iránt, így nyugdíjazása után sem tétlenkedett. 1994-ben több nőtársával együtt vett részt az Amerikai Szavazó Nők Ligája által megvalósított Demokrácia programban, melynek köszönhetően Utah államban dolgozhatott együtt a ligával, majd 1995-ben az ösztöndíjas asszonyokkal együtt Budapesten szervezett a demokratikus közélet megszervezéséről szóló konferenciát. Az eseményen több veszprémi nő is részt vett, akikkel együtt még ebben az évben létrehozta a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületet.

Bár nem volt olyan könnyű az indulás, az évek során kivívták maguknak az elismerést és a város szerves részévé váltak Huszár Júlia vezetése alatt. Az egyesület céljaként a nők társadalmi elfogadottságának elősegítését, a női értékek bemutatását és megőrzését tűzte ki, aminek fejében számos megmozdulást szerveztek, önkéntes munkára hívták a veszprémi nőket, történelmi eseményeket helyeztek vissza a köztudatba, személyes hangvételű könyveket jelentettek meg. Egyik legfontosabb tevékenységük az 1956-os Néma Nőtüntetés emlékének ápolása, de rendszeresen tüntetnek ki példamutató veszprémi nőket, akiket az „Erős nők a sziklán című könyvükben az utókor számára is megörökítettük, de nemzetközi ügyeket is rendszerint támogattak.

Az egyesületet ma már Máthé Éva elnök vezeti, de Huszár Júlia továbbra sem tétlenkedik. Tiszteletbeli elnöke a szervezetnek, szabadidejében pedig szívesen ír verseket, publicisztikákat.

Huszár Józsefné JúliaHuszár Józsefné Júlia

A szombati ünnepségen ezekből hangzottak el részletek a TIT-Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjainak előadásában, a műveket pedig Huszár Júlia és Huszár József fényképes vetítéssel tett még személyesebbé.

A rendezvényen részt vett Némedi Lajos alpolgármester is, aki a város nevében elismeréssel jutalmazta Huszár Józsefné Júlia áldozatos munkáját és példamutató tevékenységét.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
140 éve egymásért! – Kerek évfordulót ünnepel a Magyar Vöröskereszt
Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete 2021. május 16-án ünnepli fennállásának 140. évfordulóját. 1881-ben ezen a napon alakult meg a Magyar Nemzeti Múzeumban a Vörös-kereszt Férfiegylete, mely másnap a Magyar Országos Segélyező Nőegylettel egyesülve megalapította a Magyar Vöröskereszt elődjét.
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
A helyi állatvédőknek segít az üzletlánc Veszprémben is
Kétnapos akcióban gyűjtik a magyarországi Interspar áruházakban, köztük a veszprémiben is a macska- és kutyaeledeleket a „Mancs a bajban!” kezdeményezés keretében. Szombat délelőtt Veszprémben volt a program részleteit bemutató sajtótájékoztató.
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
Szombaton nyitottak meg az országos közművelődési és kulturális intézmények
A Veszprém Agóra 13 másik magyarországi agórával és több mint ezer közművelődési intézménnyel együttműködve rollup-kiállítással csatlakozott az országos megnyitó eseménysorozathoz.
Az uszodáról és az útfejlesztésekről kérdezték legtöbben a polgármestert
Az uszodáról és az útfejlesztésekről kérdezték legtöbben a polgármestert
Harmadik alkalommal ültünk le Porga Gyula polgármesterrel, hogy feltegyük neki olvasóink kérdéseit a veszprémi mindennapokról, tervezett fejlesztésekről, valamint némely esetben azokról a tévhitekről, amelyek a városi közéletben keringenek egy-egy fejlesztés kapcsán. Videónkban mutatjuk a válaszait.
Korán kezdődnek a bajok, de aktív odafigyeléssel megelőzhetők
Korán kezdődnek a bajok, de aktív odafigyeléssel megelőzhetők
Az ülő életmód miatt fellépő egészségi problémák ellen küzdenek programjaikkal a MozgásCoolTúra nevű családi program szervezői.