Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
22°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
22°C

Amikor a doktoranduszok fesztiváloznak

2019. február 10. 4:00
Doktori képzésben részt vevőknek, fiatal kutatóknak szervez fesztivált a Doktoranduszok Országos Szövetsége és a Pannon Egyetemmel és az intézmény Doktorandusz Önkormányzatával karöltve augusztus 15-18. között Keszthelyen DOSZFESZT néven.

Van egy furcsa feltevés a fejünkben arról, hogy a doktoranduszok jobbára csak a kutatásaik és disszertációik fölé görnyednek, az egyetemi mulatozást legalábbis többnyire nem azokhoz a hallgatókhoz kötjük, akik épp a doktori címük megszerzésén fáradoznak. Pedig szórakozni ők is szoktak, maximum már nem az ereszd el a hajam partikra vágynak.

Nagy Bálint, Navracsics Tibor, Gelencsér András, Szabó PéterNagy Bálint, Navracsics Tibor, Gelencsér András, Szabó Péter

A DOSZFESZT célja, hogy azoknak az egyetemistáknak – elsősorban doktoranduszoknak, fiatal kutatóknak, oktatóknak – is minőségi kikapcsolódást nyújtson, akik az akadémiai szférában tevékenykednek. A rendezvény nem előzmény nélküli: korábban a DOSZ már sikerrel rendezte meg nyári táborait, most azonban új névvel és arculattal, nagyobb szabású programmal tér vissza – mondta el Szabó Péter, a Doktoranduszok Országos Szövetségének elnöke.

A mesterséges intelligencia lesz az egyik fő témaA mesterséges intelligencia lesz az egyik fő téma

A négynapos fesztivál alatt a doktoranduszok informálódhatnak arról, hogyan tudnak előrelépni, milyen mobilitási lehetőségek vannak, hogyan érdemes kutatniuk. Előbbiek a doktorin gondolkodó mesterképzésben tanulóknak is érdekesek lehetnek, így a rendezvény előttük is nyitott, a fesztivál második napjának témája, a mesterséges intelligencia és felhasználási területei pedig valószínűleg mindenkinek megmozgatják a fantáziáját. Bár a téma körül még a sok a kérdés, az már most látszik, hogy a jövő az MI irányába mutat, amely mind a kutatásokban, mind az iparban egyre nagyobb jelentőségre tesz szert.

Mindemellett a szervezők lazább programokkal is készülnek, többek között különböző interaktív játékokkal, blues és jazz zenei koncertekkel, a művészeti doktori képzésben résztvevők előadásaival, de koncertet ad a rendezvény védnöke, Vastag Csaba is.

Vastag Csaba is mikrofont ragad majd, csak lazábbanVastag Csaba is mikrofont ragad majd, csak lazábban

A rendezvény jó mankó lehet a doktoranduszoknak, hiszen ahogy azt Navracsics Tibor kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztos, a projekt fővédnöke is kifejtette, ma már a tudományos pálya csak az országhatárokon belül nem elképzelhető. „A tudomány egy rendkívül erős, globálisan versengő ágazat, a doktoranduszoknak pedig pályájuk megtervezésénél érdemes a határokon túlra is tekinteni. Mindamellett az oktatásnak mindig is az volt a hivatása, hogy éretté tegye a fiatalokat a kultúra befogadására, ezen az eseményen pedig a kettő kéz a kézben jár.”

A megújult rendezvénynek első ízben Keszthely ad helyet, Nagy Bálint alpolgármester szerint pedig ez jó lehetőség arra, hogy a város és a fiatalok közelebb kerüljenek egymáshoz, mindkét fél jobban megismerhesse a másikat. A fesztivállal persze rajtuk kívül a Pannon Egyetem is profitálhat, hiszen még inkább emeli az intézmény nívóját – vélekedett dr. Gelencsér András rektor. Nem véletlen egyébként a partnerség: a veszprémi intézmény egyike azon kevés hazai egyetemnek, amelynek minden kara kínál doktori képzést. Gelencsér szerint emellett az Európa Kulturális Fővárosa titulussal is szépen összecseng, egyfajta felkészülési lehet a címre a régióban.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. 2024. május 1. 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.