Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2025. április 2. Áron
2025. április 2. Áron

Milyen zöldségeket válasszunk télen?

2019. február 10. 11:26
Amikor szezonja van a friss piros paradicsomnak, a roppanós cukkíninek és a többi nyári zöldségnek, nem okoz gondot megfelelő mennyiségű zöldséget fogyasztanunk, viszont télen a helyzet már nehezebb. Amint a nyári napsugarak már nem érik a zöldségeket, a vitamin és ásványi anyag tartalmuk is elkezd csökkenni. Ebben az időszakban jobban tesszük, ha a téli idényzöldségeket részesítjük előnyben, mivel így sokkal több értékes tápanyaghoz juthatunk hozzá.

Sárgarépa

A sárgarépa relatív magas rosttartalmú zöldség. Pektint tartalmaz, ami egy vízben oldódó rost fajta, ezáltal képes elhúzódóvá tenni az étkezések utáni vércukor emelkedést, csökkenti a koleszterin felszívódását, amely jótékony hatással van egészségünkre. A vízben oldhatatlan rosttartalma nagyrészt cellulóz, de tartalmaz még hemicellulózt és lignint, ezek az egészséges emésztést segítik elő. A sárgarépa számos vitamin és ásványi anyag forrása, de jelentős mértékben tartalmaz béta-karotint, amely a szervezetünkben átalakul A-vitaminná és segít megőrizni szemünk egészségét, elősegíti a növekedést, és szerepet játszik az immunrendszer működésében. Biotint is tartalmaz, amelynek a zsír és a fehérje emésztésben jelentős a szerepe. Kálium tartalma is kiemelendő, amely pedig segíti szervezetünk vérnyomás szabályozását. Számos vegyület található a sárgarépában, amely előnyös hatással van szervezetünkre, ilyen például az alfa-karotin, amely egy antioxidáns, a lutein, amely szintén szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, likopint is tartalmaz a sárgarépa, amely véd a szív- és érrendszeri betegségektől és az egyes daganatos megbetegedésektől. Poliacetilén tartalma is említésre méltó, hiszen ez a vegyület segíti a szervezet védekezését a rákos sejtek ellen.

Cékla

A nitrátok minden zöldségben megtalálhatók, kifejezetten a gyökérzöldségekben, így a céklában is. Az ételekben található nitrátok csökkentik a magas vérnyomást, ebből kifolyólag jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Az eddigi tudásunk szerint a cékla nemcsak a vérnyomást csökkenti, de sportolás közben csökkenti az oxigén felhasználásunkat is, ezáltal növeli a teljesítményünket. Ezek az előnyös hatások a nitrát metabolikus nitritté való, majd annak nitrogén-oxiddá való átalakulásán alapszanak. A nitrogén-oxidnak számos előnyös hatása van a szervezetünkre, mint a glükóz és kalcium homeosztázis fenntartása, illetve az izom összehúzódásában játszik szerepet. Ezek mellett a cékla kiváló A-, K-vitamin, kalcium, folsav és magnézium forrás. A friss céklának a gyökere és a levele is fogyasztható, így amikor csak lehet, frissen szerezzük be, így egy saláta alapanyagot illetve egy főtt étel alapanyagot is kapunk.

Fejes káposzta

A káposzta nagyon sok tápértékkel rendelkezik, emellett alacsony kalóriatartalmú. Jótékony fitokemikáliák sora található a káposztában, mint a lutein, indol-3-carbinol, zeaxantin, szulforafán, izotiocianát. Ezek antioxidáns hatású anyagok, amelyek segítik szervezetünket a különböző tumoros megbetegedések elleni védekezésben, mint például az emlődaganat, vastagbélrák, prosztatarák. A vöröskáposzta ORAC értéke magasabb, mint a fejes káposztáé, azaz több antioxidánst tartalmaz, ezáltal a szabadgyök-kötő képessége jobb. A nyers káposzta nagyon jó C-vitamin forrás és a K-vitamin tartalma is említésre méltó. A rosttartalma kiváló, emiatt szokták előszeretettel alkalmazni fogyókúrában is, de erre persze az összes többi zöldség is alkalmas.

Fekete retek

A fekete retek glüközinolát tartalma miatt antivirális-, daganatellenes- és immunerősítő hatással rendelkezik. Jó C-, B – vitamin és folsav forrás.

Karalábé

Alacsony energiatartalmú, kiváló rost forrás. Nagy mennyiségben található benne kálium és folsav. Meglepő módon ez az édeskés zöldség meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, amely inkább a magas zsírtartalmú alapanyagokban fordul elő.

Zeller

A zellernek is, mint az összes többi gyökérzöldségnek, a szervezet számára nagyon előnyös fitonutriens tartalma van, ilyen a falcarinol (amely egyébként nagy mennyiségben méreg), panaxidol. Számos kutatás igazolja, hogy ezek az anyagok daganatellenes hatásúak, kifejezetten jó eredmények születtek az akut limfoid leukémiával és a vastagbél daganattal kapcsolatban. K-vitamin tartalma is jelentős, amint azt már láttuk a többi ilyenkor szezonális zöldségnél is.

Petrezselyemgyökér

Ez a gyökér zöldség egy kicsivel több cukrot tartalmaz, mint a többi, emiatt a kalóriatartalma is magasabb, emellett persze számos egészségre gyakorolt jótékony hatása ismert. Kiváló vízben oldódó és vízben oldhatatlan rostforrás, így nagyon jó hatással van a szív- és érrendszerünkre és az emésztőrendszerünkre. Fitonutriens tartalma szinte megegyező a zellerrel, így ez a zöldség is daganatellenes, antivirális, gombaellenes hatásokkal rendelkezik. C-vitamin mellett még a folsav tartalma is jelentős.

Csík Orsolya
dietetikus

06306041076
info@egeszsegesdieta.eu
www.egeszsegesdieta.eu

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Képernyőfotó 2025-03-30 - 17.37.04
Virágpor, pollen, méhek: így készülj fel a tavaszi allergiaszezonra A tavasz a megújulás, a szerelem és a virágzó kertek évszaka – de nem mindenkinek. Sokak számára ez az időszak tüsszögéssel, könnyező szemekkel és állandó orrfújással indul, ugyanis márciustól beindul a pollenszezon, és a méhek is aktívabbá válnak. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, hogyan ismerd fel az allergiás tüneteket, és mit tehetsz ellenük. 2025. március 31. 11:20
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
anxious-man-laying-bed-medium-shot
Miért ébredünk fel éjszaka, és hogyan tehetünk ellene? Az éjszakai felébredés sokkal gyakoribb jelenség, mint azt elsőre gondolnánk. Sokan tapasztalják, hogy az éjszaka közepén hirtelen felriadnak – akár többször is – majd nehezen vagy egyáltalán nem tudnak visszaaludni. 2025. március 28. 11:49
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Képernyőfotó 2025-03-21 - 13.09.24
Japán már nem bírja a globális matcha-őrület tempóját A világ ugyanis éppen most issza ki a szigetország teljes készletét. 2025. március 25. 14:36
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
Képernyőfotó 2025-03-20 - 12.40.29
8 étel, ami szép csendben tönkreteszi az egészségedet Az élelmiszeripar kényelmesebbé tette az életünket: elég csak levenni valamit a polcról, bedobni a mikróba, és már kész is a vacsora. Csakhogy ennek a kényelemnek komoly ára van. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak tartósítószerekkel, cukorral, mesterséges ízfokozókkal és más adalékokkal, amelyek hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. 2025. március 20. 19:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.