Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Európát összekötő házasságok

2019. február 12. 12:00
A Veszprémi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében nyílt kiállítás Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelem házasságok révén szerzett diplomáciai kapcsolatairól a Városháza aulájában.

Bölcs Jaroszláv dinasztikus házasságok révén tette sikeressé a Kijevi Nagyfejedelemség külpolitikáját a 11. században. Ő maga a svéd király lányát, Ingigerdát vette feleségül, és később lányait is európai uralkodókhoz házasította: Jelizavetát Harald norvég királyhoz, Anasztáziát András magyar királyhoz, Annát pedig Henrik francia királyhoz adta – éppen e rokoni kapcsolatok miatt övezte nemzetközi elismerés államát.

A kiállításon az imént felsorolt országok egy-egy, Jaroszláv dinasztiájához kapcsolódó épületéről láthatunk fotókat – Magyarországot az Anasztázia és I. András által alapított tihanyi apátság képviseli.

A tárlatot Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete nyitotta meg hétfő délután. Elárulta: magyarországi munkássága során nem először járt Veszprémben, szereti ezt a békés, csendes, barátságos várost. A kiállítást szimbolikus jelentőségűnek tartja; mint fogalmazott, azok az országok, amelyek emlékeznek történelmükre, gazdagabbak és erősebbek, mert tisztában vannak gyökereikkel.

Ljubov NepopLjubov Nepop

Ukrajna és Magyarország barátsága ezer évre nyúlik vissza, egyik állam sem tegnap született a semmiből, noha történelmünk során mindkettőnknek számos szenvedést kellett kiállnunk, és meg kellett küzdenünk függetlenségünkért. A nagykövet hozzátette: Ukrajnának különösen nagy szüksége van a barátaira ma, amikor az orosz agresszió a területi egységét is megbontja.

Nepop hangsúlyozta: a napokban Ukrajna alkotmányba foglalta, hogy az ország az Európai Unió- és a NATO-tagság megszerzésére törekszik. Bíznak abban, hogy Magyarország és Ukrajna barátsága a jövőben ezáltal még szorosabbá válhat, és ahogy ezer éve, úgy a jövőben is együtt tehetik erősebbé Európát.

Porga Gyula polgármester Veszprém minőségi kulturális életét dicsérte, melyben fontos szerepet játszanak a városban élő nemzetiségek – így az ukránok is, akik gyakran szerveznek programokat, és szívesen megmutatják gazdag kultúrájukat a veszprémieknek.

A kiállítás munkanapokon ingyenesen megtekinthető a Városháza aulájában, az Óváros tér 9. szám alatt.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.