Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Civil szervezetek pályázhatnak

2019. február 12. 17:40
Civil szervezetek támogatási lehetőségeiről szóló tájékoztatón vettek részt az érdeklődők kedd délután a Kossuth teremben: a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatainak működéséről, feltételeiről, leadásáról is informálódhattak.

- A civil szervezetek kiemelt fontossággal bírnak egy város életében. Szociális területen van olyan közfeladat, amit civil szervezet végez: a Máltai Szeretetszolgálat évek óta állami, önkormányzati feladatot lát el Veszprémben. A Hangvilla fenntartásában, működtetésében pedig az önkormányzat, illetve a vállalkozók mellett, a civil szervezetek is részesei a városi kulturális élet formálásának - fogalmazott Porga Gyula polgármester.

A polgármester kiemelte, hogy Veszprém Európa Kulturális Fővárosa pályázatának összeállításánál fontos cél volt, hogy az önkormányzat, a civilek és a vállalkozók közötti falakat lebontsák és az energiákat egymás mellé helyezve váljon erősebbé Veszprém.

- A mai tájékoztatón a feladatunk, hogy képviseljük a veszprémi és Veszprém környéki szervezeteket, hogy jól tudjanak pályázni és hosszútávon fenntartható módon azt a közös álmot, célt, amit a pályázatban is megfogalmaztunk végre tudjuk hajtani -hangsúlyozta Porga Gyula.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára előadásában a civil területeket érintő célokról, kihívásokról és a pályázatok újdonságairól, működéséről beszélt.

A január 16-án kiírt két típusú pályázat (összevont és egyszerűsített) kapcsán kiemelte, hogy érdemes élni a lehetőséggel, hiszen a kitöltés egyszerű és csupán néhány órát vesz igénybe.

Az egyszerűsített pályázatokkal 200 ezer forintig olyan regionális civil szervezeteket támogatnak, amelyeknek az éves bevétele nem haladja meg az 5 millió forintot és rendelkeznek két évre visszamenőleg számviteli mérleggel. Az erre a célra csoportosított 1 milliárd forintos kereten belül, a pályázati elbírásálási rendszertől függetlenül szinte automatikusan kapja meg a támogatási összeget a szervezet.

- Fontos feladatunk, hogy a helyi kis szervezeteket segítsük, akik erre a támogatásra valóban rászorulnak minél egyszerűbben, lehetőleg úgy, hogy ne legyen szükségük különböző bíráló bizottságokkal szemben állniuk - fűzte hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince.

Az összevont pályázatoknak tartalmazniuk kell szakmai és működési célokat is, az arányoktól függetlenül. Például, ha valaki alapvetően kulturális programot szeretne lebonyolítani és inkább szakmai támogatásra lenne szüksége az előadók kifizetésére, akkor a pályázat 90 százaléka a szakmai részről szól, de a maradék 10 százalékban ki kell térni a működésre.

- Ezzel arra szeretnénk ösztönözni a szervezeteket, hogy a működésre is jusson forrás, hiszen a civil szervezeteknek is szüksége van működési támogatásra: iroda helyiség, könyvelés stb. - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Az összevont pályázatokat feburár 21-ig lehet benyújtani, az egyszerűsítetteket február 25. és március 29. között van lehetőségük a civil szervezeteknek leadni.

A NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) üzenete, hogy a helyi kis értékteremtő közösségeket támogassa, hogy minél jobban tudjanak működni, akár az egyszerűsített, akár az összevont pályázat segítségével.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Lakótelepen élni jó, ezt már zászló is hirdeti Csütörtökön ünnepélyes körülmények között felavatták a Jutasi lakótelep hivatalos zászlóját. ma 18:01 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.