2020. február 20. // Álmos névnap

A szocialista szellem vasútja színpadon

2019. február 15. 13:03
Bemutató a Pannon Várszínházban: Bacsó Péter, A Tanú című filmjét Vándorfi László állította színpadra.

Bacsó Péter Tanújához nemcsak az idősebb, de a fiatalabb generációnak is nagy kötődése van. Aranyköpések, elhíresült mondatok juthatnak eszünkbe, melyeket már beépítettünk a huszonegyedik század hétköznapi beszédébe. "Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk" - hogy egyet említsünk.

De hogyan kell ma, a huszonegyedik század emberének beszélni a történelmi múltról? Vándorfi László, a darab rendezője kérésünkre elmondta:

"Igenis szükség van a furcsa, abszurd, történelmi humorra!"

Szerinte a történelemről mindig csak komolykodva, vagy nagyon sarkítottan diskurálunk. Viszont A Tanú szemléletmódja lehetőséget ad arra, hogy nevetve búcsúzzunk a múlttól, ne pedig szitokszókkal.

A színpadi átiratot Hamvai Kornél neve fémjelzi: a sokak által - a filmből - már jól ismert aranyköpések mellé bekerültek olyan abszurd megfogalmazások, kijelentések, amelyek a filmben ugyan nem szerepelnek, de híres beszédekben - mint például Rákosi beszéde -, nagyon is fellelhetők.

A Várszínház idei repertoárja Vándorfi László elmondása szerint "retro jelleget is ölt", hiszen itt van a Csinibaba, ami a hatvanas évek világa, és most A Tanú kerül elő az ötvenes évekből. De nemrégen készült el egy filmfelvételük is a forradalomról, tehát az évad átíveli a forradalom előtti és a forradalom utáni időszakot is.

Érdekes, hogy a Csinibaba és A Tanú is a kultikus magyar filmek közé sorolahatók, e tekintetben pedig magasra helyezte a lécet Vándorfi László, bár - A Tanú fogadtatásáról még korai lenne nyilatkozni -, a Csinibaba nagy sikerrel megy a Várszínházban.

Vándorfi László a kultikus jellegről a következőket mondta: "Minden kultikus, minden volt már egyszer jó, de ezeket a mondatokat egyszerűen öröm elmondani. Fantasztikus a nyelvezet, arról nem is beszélve, hogy

ez a fajta képzavaros beszédstílus nem szűnt meg a huszonegyedik századdal. Sajnálatos módon mindenféle hatalmi ág használja a nyelvrontó, egyszerűsített összevonásokat."

Következő előadások:
2019. február 15-20., február 22., február 24., március 3., március 19., március 22., március 30-31

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Hamlet a Pannon Várszínházban
Hamlet a Pannon Várszínházban
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő vendégeskedett január végén a Veszprémi Egyetemi Színpad beszélgetősorozatának első állomásán. A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében zajlott, ahol egyfelől a szintén író Bozsik Péter, valamint Szabó B. Eszter, egyetemi hallgató kérdezte. A társalgást a szomszédos Író Deákban folytattuk…
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
A 72 évesen elhunyt színész egy időben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának is tagja volt.
Az élet tényleg csodaszép
Az élet tényleg csodaszép
George Bailey Az élet csodaszép című klasszikus végén megtanulja, hogy bármilyen csapás is ér minket, az életet meg kell becsülni. A Pannon Várszínházban rádiójátékként debütált előadás látássérült nézőjével beszélgetve pedig azt is eszünkbe véshetjük, hogy mindig legyünk nyitottak.
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek a magyar kultúra napjára Veszprémben. Balatonfüreddel kulturális együttműködési megállapodást ír alá Veszprém.
2020. február 20. // Álmos névnap