Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Európában alig kutatott témát vizsgál a Pannon Egyetem

2019. február 25. 1:00
Az illegális háztartási szilárd hulladék égetésének környezetkárosító hatásait kutatja veszprémi vezetéssel egy nemzetközi konzorcium.

A közhiedelemmel ellentétben még a nagyvárosokban is meghatározó szerepe van a szmog kialakulásában a háztartási szilárd hulladék tüzelésének. Ez akkor is tény, ha nem beszélünk róla, vagy kevesebb sajtónyilvánosságot kapott eddig.

A helytelen tüzeléstechnika amellett, hogy törvényileg tiltott, még súlyos környezeti károkat is okoz. Becslések szerint csak Magyarországon évente több ezer tonna műanyaghulladék, rongy, bútor, csomagolóanyag és építőipari hulladék végzi háztartások kazánjaiban vagy kályháiban.

Ezek fűtőértéke ugyan magas, ám az égetéssel jelentős mennyiségű gáznemű szennyezőanyag, részecske, nehézfém, műanyaglágyító vagy rákkeltő többgyűrűs aromás szénhidrogén kerül a levegőbe.

Ez nem csak a közvetlen környezetben élők egészségét károsítja súlyosan, hanem a régióban élőkét is.

Az Európa-szerte megoldásra váró probléma nagyságrendjének és jellegének tudományos alapon történő felmérésére és megoldási módszerek kidolgozására az Európai Unió Környezetvédelmi Igazgatósága nyílt közbeszerzési pályázatot írt ki, amelyet a veszprémi Pannon Egyetem vezetésével felálló, négy ország szakmai intézményeiből felálló konzorcium nyert el. Európában korábban alig volt ilyen kutatás.

A PE-n kívül az Országos Meteorológiai Szolgálat, egy-egy román, belga és német kutatóintézet vesz részt a 734 ezer eurós összköltségvetésű projektben.

A kétéves futamidejű kutatásról és az elnyert pályázatról hétfő délelőtt számolt be az egyetem rektora, és egyben a konzorcium szakmai vezetője, Gelencsér András és Hölvényi György EP-képviselő. A sajtótájékoztatón elhangzott, a projekt során a szakemberek a levegőből vett részecskék kémiai elemzésével, a speciálisan a hulladékégetésre jellemző kémiai nyomjelzők mérésével állapítják majd meg a hulladékégetés becsült hozzájárulását több magyarországi és romániai település levegőszennyezéséhez.

Vizsgálják a probléma társadalmi-gazdasági összefüggéseit és javaslatokat dolgoznak ki a lehetséges megoldásra is.

A program hangsúlyos eleme a tájékoztatás, amelynek során a döntéshozók és a lakosság megismerhetik a projekt eredményeit, az illegális hulladékégetés elterjedtségét, jellemzőit Magyarország és Románia példáján, Európa valamennyi országában.

Hölvényi György és Gelencsér András a hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatónHölvényi György és Gelencsér András a hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón

- A megbízás elnyerése nagy siker a Pannon Egyetem és Magyarország számára is, hiszen az uniós csatlakozás óta eddig mindössze egyetlen alkalommal tudott magyarországi intézmény nemzetközi konzorcium élén hasonló pályázaton eredményesen szerepelni - mondta a sajtótájékoztatón Gelencsér András, aki elmondta azt is, túl vannak az első méréséken, az eredmények feldolgozása jelenleg zajlik.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő szerint fontos eredmény, hogy nemcsak a Pannon Egyetem, hanem Magyarország adhat arcot egy ilyen, napjaink égető kérdését vizsgáló kutatásnak.

- Rövid távú eredmény, hogy nyilvánosságot kap a téma, a hosszabb távú cél azonban az, hogy európai üggyé tegyék a problémát - fogalmazott.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.