2022. június 27.
//
László névnap

Ovációval fogadták Petőfit Veszprémben

2019. március 7. 12:00
Petőfi Sándor veszprémi látogatására emlékeztek szerda délután az egykori Korona Szállónál lévő emléktáblánál.

Az emléktábla annak az épületnek a falán található, amelyben a költő 1848. március 5-én éjszaka megszállt – a városba egy színházi fellépés miatt érkezett.

A dombormű Csikász Imre munkája, amit Óvári Ferenc megrendelésére készített 1913-ban – elevenítette fel a megemlékezés szónoka, Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, a Veszprém Megyei Levéltár munkatársa. – Csikász a Petőfiről fennmaradt egyetlen dagerrotípia alapján készítette el a domborművet, igyekezett minél hitelesebben megragadni a költő portréját.

Márkusé Vörös HajnalkaMárkusé Vörös Hajnalka

Az emléktábla felavatása 1913-ban, a város életének legpezsgőbb időszakában történt. Azokról az évekről beszélünk, amikor közadakozásból megépült a város első kőszínháza, ami néhány esztendővel később fel is vette Petőfi Sándor nevét.

Márkusné Vörös Hajnalka a korabeli feljegyzések alapján beszélt a költő veszprémi tartózkodásának körülményeiről. Mint mondta, a látogatása célját jelentő színházi előadáson nagy ovációval fogadták Petőfit, mert egy színházi alkalom – akkor és később is – nemcsak a szórakozás színhelye, hanem politikai színtér is volt. A költők pedig – ez közép-kelet-európai sajátosság – gyakran politikai szerepet is vállaltak.

A beszédet követően koszorúkat helyeztek el a domborműnél a szervezők – az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület – valamint a megemlékezésen résztvevő civil szervezetek képviselői. Petőfi Sándor két versét Felföldi Gábor, a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagja adta elő.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Dr. Csutak Ibolya kapta a Perlaky-díjat
Az elismerést hétfő délután vehette át Porga Gyula polgármestertől a Csermák Antal zeneiskolában.
50 éve Krisztus szolgálatában
50 éve Krisztus szolgálatában
Vasárnap a Szent Margit templomban mutatta be Nagy Károly atya aranymiséjét papi felszentelésének 50. évfordulója alkalmából.
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Megválasztották Balatonalmádi új polgármesterét
Hat Veszprém megyei településen polgármestert, ezek közül négyben képviselő-testületi tagokat is választottak vasárnap.
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Közösen ünnepeltek az ösküiek Ösbő vezér napján
Ismét megrendezték Öskü hagyományos közösségi ünnepét, az Ösbő vezér napokat. Pénteken és szombaton a helyiek produkciója mellett koncertekkel is készültek a szervezők.
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
Amikor a műanyagból hulladék lesz, ott is kezdődhet a művészet
"Tiszta Balaton, tiszta művészet" címmel rajtolt el idén is a HybridCycle fenntarthatóságot és újrahasznosítást hirdető kezdeményezése. Ezúttal Balatonakarattyán a Nekem a Balaton nevű bisztróban tartották a 2022-es projektnyitót, ahol látványos kupakgyűjtő akcióval, gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosító workshoppal is készültek, valamint bemutatták azt a hajót, aminek idén még nagy jelentősége lesz a projekt sikerességében.