Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Színház a Padányiban

2019. március 12. 12:40
Kedden a színházé volt a főszerep a Padányi Katolikus Iskolában: a Nemzeti Színház vetélkedőjének fődíjaként rendhagyó, izgalmas programokkal “házhoz jött” a teátrum.

2018-ban negyedik alkalommal hirdette meg internetes színháztörténeti vetélkedőjét a Nemzeti Színház, amelyre tizedikes és tizenegyedikes négyfős csapatok jelentkezését várták. A kutatómunkájuk alapján elkészült digitális dokumentumokat, filmeket, plakátokat, prezentációkat az interneten keresztül benyújtva, három internetes fordulót követően, a legjobb hat csapat került a döntőbe.

A Padányis diákok 160 csapat közül teljesítettek legeredményesebben a tavalyi versenyen, melynek fődíjaként egy napra “kitelepült” az iskolába a Nemzeti Színház. A nyereménynapon rendhagyó irodalomórákkal, zenés foglalkozással, misszió előadással, a színházi kulisszák titkaival készült a diákoknak a színház csapata.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója gratulált a nyertes csapatnak, majd elmondta, hogy számukra mindig izgalmas kimozdulni a színház falai közül, hiszen fontos feladatnak tekinti, hogy a színház mindenkihez eljusson.

Az iskola igazgatója, Szabó László Miklós kiemelte: “a Padányi egy színházkedvelő iskola, hiszen a Petőfi Színház és más városok előadásainak is rendszeres látogatója, ám ez a mai rendhagyó színházi iskolanap így is felejthetetlen élményt nyújthat.”

A megnyitót követően fél 10-kor kezdődtek az első blokk programjai: a diákok az előzetes tájékoztatás alapján párhuzamosan vettek részt a különböző előadásokon, így a nap végére a helyszíneket egymás után bejárva egy tanuló sem maradhatott le semmiről. Kár is lett volna kihagyni a “házi színház” bármelyik programját, hiszen elmondhatjuk, hogy legtöbben “ilyen közelről még nem láthatták a színészek világát”.

A tornateremben szürreális kép fogadta a diákokat: bőrruhás fiú, basszusgitáros lány, elegáns zongorista hölgy a székek ölelésében körbe-körbe jár. Katona József Bánk bán című művének történetét elmesélő zenés misszió előadást tekinthetett meg a Padányis közönség.

Eközben a másik helyszínen Az ember tragédiája tematikájú irodalomóra teljesen új fogalmat nyert: Vidnyánszky Attila és színész társai előadását hallgatva igazi színpaddá vált a tanterem.

A színház nem csak színészet és játék: a színfalak mögött, az előadások közben számos dolgozó munkájának mindössze csak az eredményét láthatjuk. A mai napon megtudhatták a diákok, mi történik valójában a kulisszák mögött: hogyan készülnek el a pompás frizurák, és hogy mit csinál pontosan egy súgó vagy egy öltöztető.

Az igazi rímfaragók kipróbálhatták magukat egy interaktív zenés programon: a Rap-rím foglalkozáson a tanulók bekapcsolódtak és közösen zenéltek a Nemzeti Színház színészzenekarának tagjaival.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.