2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

LMP: reformokra van szükség a gondozói rendszerben

2019. március 19. 14:07
A párt szerint el kell érni, hogy a megnövekedett otthonápolási díjat az idősgondozásra is kiterjessze a kormány, és a fogyatékkal élő gyermekek támogatását finomhangolják. Minderről Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője és Ungár Péter országgyűlési képviselő tartott sajtótájékoztatót kedden.

Ungár Péter emlékeztetett, nemrég törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy az otthonápolási díjat a jelenlegi 30-50 ezer forintról legalább 100 ezer forintra növelje a kormány. Tavaly az országgyűlés az LMP javaslatára már megemelte erre az összegre a fogyatékkal élő gyermekek otthongondozási díját, de Ungár szerint van még hiányosság. Egyrészt át kell gondolni a gyermekápolási díj pontozási rendszerét és annak felülvizsgálatát, hogy jobban figyelembe vegyék az értelmi fogyatékkal, például autizmussal élők szempontjait is.

Másrészt a támogatást az egyéb gondozási formákra is ki kellene terjeszteni. Rengetegen ápolják otthon demens vagy éppen Alzheimer-kórban szenvedő idős rokonukat, a Magyar Pszichiátriai Társaság legfrissebb tanulmánya szerint 2050-re pedig nem lesz olyan család, amelynek egyik idős tagja ne lenne érintett a demenciában. Erre most kell felkészülni, és az otthonápolást mind szolgálati időként a nyugdíjban, mind pénzösszegben el kell számolni. De a megbecsülés a szociális szférában dolgozókat is érinti, itt az LMP szerint a szociális és pedagógus bértábla egyesítése lehet a megoldás. Mindez szerintük évi 25-30 milliárd forintot igényelne.

Gerstmár Ferenc elmondta, Veszprémben alapvetően jól működik a települési támogatási rendszer, de az állami ellátási formák hiányosságaiból fakadóan a szociális nehézségeket nem tudják kompenzálni. Úgy látja, az pozitívum, hogy 2015 óta elérhető a gyermekes bérlet a közösségi közlekedésben a várandós, GYET-en, GYED-en, GYES-en lévő, csecsemőgondozási díjban részesülők, illetve a három év alatti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelők, valamint az ápolási díjra és a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak részére.

Ugyanakkor az autizmussal élők speciális ellátása alig megoldott, Veszprémben és vonzáskörzetében pedig szinte nem is létezik. Így viszont az iskolából kikerülve a fiatalok és szüleik gyakorlatilag teljesen magukra maradnak. Szándék lenne a javításra, és az egyénre szabott, célzott fejlesztő foglalkozások szakmai terve is megvan a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyes Nappali Intézményénél, már csak a költségvetési forrás hiányzik hozzá.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Új választás, de régi eredmény Litéren
Új választás, de régi eredmény Litéren
Vasárnap megismételt polgármester-választást tartottak Litér 1. sz. szavazókörében. Az végeredmény ebben az esetben is pár szavazaton múlott.
Megismétlik a polgármester-választást Litér egyik szavazókörében
Megismétlik a polgármester-választást Litér egyik szavazókörében
Megismétlik a polgármester-választást Litér egyik szavazókörében, mert a szavazatok újraszámlálásakor kiderült, hogy a szavazókörben átadott voksokból hat szavazólap hiányzik, így nem eldönthető a választás eredménye.
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Milyen változások várhatóak a városvezetésben? Utánajártunk az alakuló ülés előtt
Az önkormányzati választások két hete lezajlottak, de jelen pillanatban még nincs hivatalosan felállt új közgyűlése Veszprémnek. Erre csütörtökön kerül sor, amikor megalakul az új testület. Rögtön az egyik legfontosabb pozícióban változás lesz.
Hivatalos a tizenhetedik is
Hivatalos a tizenhetedik is
Péntek délután vált jogerőssé a Helyi Választási Bizottság határozata, miszerint Czaun János visszalépését követően Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) ülhet be a városi közgyűlésbe.
Átadták a képviselői megbízóleveleket, lemondott Czaun János
Átadták a képviselői megbízóleveleket, lemondott Czaun János
Átvehették megbízólevelüket az október 13-án megválasztott önkormányzati képviselők kedd délután a Városházán. Az utolsó pillanatban is változott a képviselők névsora.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap