2019. október 24. // Salamon névnap

A kulturális kormányzat minden eszközzel támogatja az EKF pályázatot

2019. március 20. 13:21
MTI, VEHIR
EKF
A kulturális kormányzat hivatalosan is jóváhagyta a nemzetközi szakértői bizottság ajánlását, és minden eszközzel támogatja a felkészülést - hangzott el szerda délelőtt az EMMI-ben. Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós szerint Veszprém minden szempontból jó választás az EKF 2023 címre.

Pécs után (2010) Magyarország 2023-ban már másodszor adhatja Európa Kulturális Fővárosát.

2017 februárjában jelent meg az EKF 2023 pályázati felhívása, és akkor alakult meg a program tárcaközi bizottsága is. A 2017. decemberi határidőig hét város pályázott, ezek közül a nemzetközi szakértői bizottság 2018 februárjában Debrecen, Győr és Veszprém pályázatát juttatta a döntőbe, majd 2018 decemberében Veszprémet ajánlotta Európa Kulturális Fővárosának - mondta az MTI alapján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerda délelőtt Budapesten.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a kulturális kormányzat ezt az ajánlást jóváhagyta, és minden eszközzel támogatja Veszprém felkészülését.

A központi finanszírozás konkrétumairól és a pontos számokról még folynak a tárgyalások a kormánnyal. A 2019-es év kevés látványos elemmel a felkészülés időszaka és a működési modell összeállításának ideje lesz

- mondta el újságírói kérdésre Porga Gyula polgármester. Kifejtette azt is, a cím elnyerése komoly vállalás Veszprémnek és annak a térségnek, mellyel a város együtt lehet a régió Európa Kulturális Fővárosa.

A Bakonyt és a Balatont is magába foglaló pályázat nem az infrastrukturális beruházásokon, hanem a közösségfejlesztésen alapul. Ennek érdekében sikerült erős összefogást kialakítani a térségi önkormányzatok, vállalkozók és civil szervezetek között.

„Az biztos, hogy győztünk, de hogy nyertünk-e, és, hogy az itt élők boldogabbak lesznek-e, az csak 2023 után derül ki”

- utalt a polgármester a közösségépítés és a tervezés fontosságára.

A program akkor lehet sikeres, ha felkészíti erre a helyi közösségeket: a térségi polgármestereket, vállalkozókat, civil szervezeteket is. Nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy a veszprémiek úgy érezzék, a fejük fölött történik valami – fogalmazott.

Kásler Miklós és Porga Gyula szerda délelőtt az EMMI épületében tartott sajtótájékoztatónKásler Miklós és Porga Gyula szerda délelőtt az EMMI épületében tartott sajtótájékoztatón

Természetesen lesznek infrastrukturális beruházások is, ezek során azonban figyelemmel kell lenni a fenntarthatósági szempontokra.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón azt mondta: Veszprém minden szempontból jó választás volt az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, majd emlékeztetett Veszprém gazdag történelmi múltjára, jelenlegi fesztiváljaira, és a régió kincseire. Többek közt Tihany, Zirc, Herend és Balaton-felvidék is azt mutatja, hogy kulturálisan mennyire gazdag a régió.

Veszprém a nemes szintről egy magasabb kategóriába juthat- fogalmazott.

EKF
Ge. Á.
Domján Attila

További cikkek

Kiválasztották a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. új EKF arculatát
Kiválasztották a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. új EKF arculatát
Lezárult a pályázat: több neves grafikus munkája közül választotta ki a szakmai zsűri a nyertes pályamunkát.
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Arcoskodás és medencés buli a Haszkovón
Tudom, ez a cím enyhén szólva is hatásvadász. De talán megbocsájtják nekem ebben az esetben, hiszen a veszprémi Design Hét keretében, az EKF-et koordináló Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával létrejött Az arc, a medence, két torony és egy rom című szabadtéri kiállítás lényege éppen az, hogy kizökkentsen a megszokott (építészeti) sémákból, beindítsa a fantáziánkat és játékra hívjon.
Az első veszprémi Pecha-Kucha esten jártunk
Az első veszprémi Pecha-Kucha esten jártunk
Csütörtök este az Expresszóban a zenészek helyett az építészek, művészek, grafikusok és igazi kulturális kreatívok vették át a mikrofont, hogy különböző Veszprémhez és a Balaton térségéhez is köthető projekteket mutassanak be. A megszokott kérdés-válasz forma helyett, azonban pörgős képsorok alapján mindössze 7 percben meséltek.
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Lépcsőről lépcsőre, de mindig magasabbra
Saját magát kísérletező embernek tartja, miközben magánéletében és a munkában is stabilitásra és nyugalomra törekszik. Egy ezeréves várost menedzsel a XXI. század kihívásai közt közel egy évtizede. Porga Gyulával, a lépcsők városának, Veszprémnek a polgármesterével beszélgettünk.
Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből
Debrecen és Győr sem marad ki a magyar EKF évből
A két város vezetői együttműködési megállapodást írtak alá szombaton Veszprémmel, hogy közös projektek révén Veszprém és a Balaton régió, ezzel együtt Magyarország minél sikeresebben reprezentálhassa magát 2023-ban. A város emellett a 2024-es címbirtokossal, testvérvárosával, Tartuval is együtt fog működni.
2019. október 24. // Salamon névnap