2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona névnap

Időkapszulát helyeztek el a Laczkó Dezső Múzeumban

A kapszula megtalálója hű képet kaphat majd arról, hogyan újul meg a múzeum napjainkban.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az Erzsébet sétányon található kiállítótér átmenetileg bezárta kapuit, hogy jövőre teljesen megszépülve, korszerűbb köntösben térjen vissza: egy EFOP pályázat keretében, közel 30 milliós minisztériumi támogatással új vizesblokkokat és ruhatárat alakítanak ki, valamint felújítják a múzeum földszintjén található közösségi tereket is.

Az átalakulásról pedig a múzeum munkatársai szerettek volna egy kis emléket is hagyni a jövő generációnak, így a ruhatár falában, a szekrények mögött csütörtökön S. dr. Perémi Ágota igazgatónő, Brányi Mária alpolgármester és Zalavári István, az átalakítást tervező i-quadrat hungária Kft. Veszprém ügyvezetője egy időkapszulát helyezett el. A kapszulában a jelen őrzőjeként az adott nap helyi vonatkozású újságjai, a dolgozói névsor, a felújítás dokumentumai, valamint egy, a múzeum filozófiájáról valló személyes hangvételű levél került.

A felújítási munkálatok ugyanakkor ezzel nem értek véget, ahogy azt Brányi Mária és Zalavári István kifejtették. Egyelőre csak az első fejezet végéhez közelítünk, majd az április 8-ai műszaki átadást követően TOP-os pályázat segítségével megkezdődik az épület energetikai korszerűsítése. A következő szakaszban kicserélik a külső nyílászárókat, külső hőszigetelést végeznek a födémeknél és felújítják a tetőszerkezetet, emellett akadálymentesítik az intézmény.

Szekrények mögött a kapszula - ilyen lesz egyébként a ruhatárSzekrények mögött a kapszula - ilyen lesz egyébként a ruhatár

Ezzel valóban a mai körülményeknek megfelelő múzeumi környezet várja a látogatókat – beleértve az Erzsébet sétányt is: a tervek szerint a Zöld város és a Modern Városok Program keretében az épület környéke is megszépül. A 116 éves intézmény felújítási munkálatai várhatóan jövő év elején fejeződnek be.