Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Meddig tart a fűtési szezon, és mi lesz, ha utána jön a hideg?

2019. április 2. 4:01
Két hét múlva véget ér a fűtési szezon, és egyelőre úgy tűnik, a tavaszi időjárás miatt amúgy sem lesz szükségünk a távhőre. De mi lesz, ha mégis visszaköszön még a tél?

Április 15. után a társasházakon múlik, hány foktól kérik a távfűtést

A folyamatos távhőszolgáltatás időszaka október 15-től április 15-ig tart, maga a fűtési szezon viszont a távhőtörvény szerint szeptember 15-től a következő év május 15-ig - tájékoztatott Polhammer Kálmán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőszolgáltatási igazgatója.

A felhasználói közösség képviselője - általában közös képviselő, vagy a lakásszövetkezeti elnök - szerződésben nyilatkozhatott arról, hogy április 15-ét követően a fűtési célú távhőszolgáltatás folytatását milyen napi középhőmérséklet értékhez köti, vagy egyedi megrendelés alapján is dönthet a visszaindításról. A gyakorlat szerint április 16-al a szolgáltatás folytatódik, míg annak lemondására megrendelés nem érkezik.

Nyáron sem kell fagyoskodnunk

Ugyan extrém példának számít, de a klímaváltozás miatt olyan szélsőség sem zárható ki, hogy május 15. után érkezik egy jelentősebb lehűlés, és akár nyár elején is kora tavasziasra válthat az időjárás. A családi házakban, vagy saját gázkazánnal felszerelt társasházakban ilyenkor is könnyen be lehet fűteni, de mi a helyzet azokkal a lakóközösségekkel, akik távhővel fűtenek? Polhammer Kálmán rámutatott: volt már rá példa, hogy indokolt esetben (az átlagosnál jelentősen alacsonyabb külső hőmérséklet esetén) a fűtési időszakon kívül is biztosítottak szolgáltatást. Ennek feltétele még, hogy a felhasználói rendszer üzemképes állapotban legyen.

Ami az anyagiakat illeti

A 2018/2019. fűtési időszak hődíjelszámolása május 31-i fordulónappal történik. Amennyiben a fűtési hődíj elszámolása légtérfogat-arányosan történik, úgy a július havi számlában küldik meg az elszámolást. Ha költségmegosztók mérési eredménye alapján kell megállapítani a díjat, akkor a leolvasással, kiértékeléssel a társasház/lakásszövetkezet egy vállalkozót bíz meg. A fűtési költségmegosztás végeredményének beérkezésétől számított 60 napon belül a „VKSZ” Zrt. elkészíti az elszámoló számlát. A számlán megjelölt fizetési határidőig kell teljesíteni a visszautalás/terhelés összegét.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.