2022. január 29.
//
Adél névnap

Nincs új a nap alatt: ma is ugyanazokat a meséket nézzük, mint régen

2019. április 3. 3:00
Ha retro rajzfilmekről beszélünk, általában az olyan magyar klasszikusok jutnak eszünkbe, mint a Frakk vagy a Pom Pom, pedig például a Disney klasszikusai is rég ebbe a korcsoportba tartoznak. Mostanában pedig tömegével érkeznek a mozikba ezek remake-jei.

Képzeljük csak el, hogy mi lenne, ha élő szereplős feldolgozás készülne a Mézga családból, vagy Frakkból! A Disney pont ezt csinálja a több évtizedes rajzfilmjeivel: kiderült ugyanis, hogy bár a harmincas és a kilencvenes évek között készült egész estés alkotásaik a mai fiatalok ingerküszöbét már nem feltétlenül érik el, még mindig egyszerűbb ezeket felturbózni, mint teljesen új ötletekkel előállni.

Így hát az elmúlt években elkezdődött a Disney-klasszikusok újraélesztése, és most már tömegével özönlenek a mozikba az élő- és CGI-szereplős újraalkotások. A próbamunka az Emma Watson főszereplésével életre keltett A szépség és a szörnyeteg volt (eredeti: 1991, feldolgozás: 2017), ahol kockáról kockára készítették el az eredeti rajzfilm effektekkel teletűzdelt modern másolatát. A pozitív fogadtatás után nem véletlen, hogy beindult a futószalag.

Az idén három projekt is mozikba kerül: elsőként a Dumbo (eredeti: 1941), aztán néhány héttel később az Aladdin (eredeti: 1992), majd az Oroszlánkirály (eredeti: 1994).

És miközben tudjuk, értjük, örülünk neki, hogy a gyerekeink számára is élvezhető formában jelennek meg gyerekkorunk kedvenc meséi, hogy a ők is átélhetik azt az érzést, amikor egy újvilág nyílik meg előttünk a repülő szőnyegen ülve, vagy amikor (spoiler?) Simbával együtt gyászoljuk a szurdokba zuhant Mufasát – közben azért elgondolkozunk rajta, hogy erre tényleg szükség van? Hogy a Disney, ami az Aranyhajjal vagy a Jégvarázzsal már bebizonyította, hogy a számítógépes animáció világában is tud igazi szívmelengető és szórakoztató meséket készíteni, tényleg annyira kifogyott az ötletekből, hogy az egyszer már megvalósított forgatókönyveiről kell lefújnia a port?

Itt, a cikk végén most feltehetném a kérdést, hogy melyik klasszikus magyar mesét kellene az olvasóink szerint modernizálni, de a Kis Vuk című szörnyszülöttre emlékezve… az Úr irgalmazzon minket ettől!

Söge

További cikkek

Bejelentették a 10. Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit
Bejelentették a 10. Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit
Bejelentették a 2022. augusztus 4-6. között megrendezendő 10., jubileumi Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit.
Ingyenes koncertet ad Veszprémben a Punnany Massif
Ingyenes koncertet ad Veszprémben a Punnany Massif
Nagyszabású zenei eseménysorozat vezeti fel országszerte több nagyvárosban a 2021-es MTV EMA popkulturális díjátadó show-t, amelyet ezúttal Magyarországról közvetítenek világszerte november 14-én.
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Veszprémben lesz 2021 egyik legnagyobb magyar fotós rendezvénye
Egy egész hétvégés programmal tér vissza Veszprémbe a Fotósviadal, ahol ezúttal a megszokottól eltérő kihívásokkal szembesülhetnek a résztvevők. A rengeteg izgalmas fotótéma közt olyan helyszíneket is találunk, amelyek a turisták előtt általában rejtve maradnak, de egy jótékonysági árveréssel egybekötött fotókiállítást is megtekinthetünk a Balatont bemutató fotósok legjobb munkáiból a “Samsung - The Frame” projekt digitális fotóművészeti kiállítóterében, Tihanyban.
Családi napot tartottak a lakótelepen
Családi napot tartottak a lakótelepen
Többek között cirkuszi légvárral, házi kemencés finomságokkal, koncertekkel és nemzetiségi programokkal várta a Veszprém Agóra a családokat vasárnap a Kálvin János Parkban.
A HuMen Brass Band és a Lanou nyerte az Utcazenét
A HuMen Brass Band és a Lanou nyerte az Utcazenét
A győztesek egy-egymillió forint jutalomban részesültek.