Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
27°C

Nincs új a nap alatt: ma is ugyanazokat a meséket nézzük, mint régen

2019. április 3. 4:00
Ha retro rajzfilmekről beszélünk, általában az olyan magyar klasszikusok jutnak eszünkbe, mint a Frakk vagy a Pom Pom, pedig például a Disney klasszikusai is rég ebbe a korcsoportba tartoznak. Mostanában pedig tömegével érkeznek a mozikba ezek remake-jei.

Képzeljük csak el, hogy mi lenne, ha élő szereplős feldolgozás készülne a Mézga családból, vagy Frakkból! A Disney pont ezt csinálja a több évtizedes rajzfilmjeivel: kiderült ugyanis, hogy bár a harmincas és a kilencvenes évek között készült egész estés alkotásaik a mai fiatalok ingerküszöbét már nem feltétlenül érik el, még mindig egyszerűbb ezeket felturbózni, mint teljesen új ötletekkel előállni.

Így hát az elmúlt években elkezdődött a Disney-klasszikusok újraélesztése, és most már tömegével özönlenek a mozikba az élő- és CGI-szereplős újraalkotások. A próbamunka az Emma Watson főszereplésével életre keltett A szépség és a szörnyeteg volt (eredeti: 1991, feldolgozás: 2017), ahol kockáról kockára készítették el az eredeti rajzfilm effektekkel teletűzdelt modern másolatát. A pozitív fogadtatás után nem véletlen, hogy beindult a futószalag.

Az idén három projekt is mozikba kerül: elsőként a Dumbo (eredeti: 1941), aztán néhány héttel később az Aladdin (eredeti: 1992), majd az Oroszlánkirály (eredeti: 1994).

És miközben tudjuk, értjük, örülünk neki, hogy a gyerekeink számára is élvezhető formában jelennek meg gyerekkorunk kedvenc meséi, hogy a ők is átélhetik azt az érzést, amikor egy újvilág nyílik meg előttünk a repülő szőnyegen ülve, vagy amikor (spoiler?) Simbával együtt gyászoljuk a szurdokba zuhant Mufasát – közben azért elgondolkozunk rajta, hogy erre tényleg szükség van? Hogy a Disney, ami az Aranyhajjal vagy a Jégvarázzsal már bebizonyította, hogy a számítógépes animáció világában is tud igazi szívmelengető és szórakoztató meséket készíteni, tényleg annyira kifogyott az ötletekből, hogy az egyszer már megvalósított forgatókönyveiről kell lefújnia a port?

Itt, a cikk végén most feltehetném a kérdést, hogy melyik klasszikus magyar mesét kellene az olvasóink szerint modernizálni, de a Kis Vuk című szörnyszülöttre emlékezve… az Úr irgalmazzon minket ettől!

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. ma 13:49 A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A nyárvégi INOTA Focus ismét lebilincselő fényművészettel teríti be az erőművet A 2023-as első INOTA Fesztivál fényművészeti programjának egyenes ági folytatásaképp jelentkezik most augusztus 30-tól a háromnapos INOTA Focus: RADIANCE, hogy ismét összekapaszkodjon az üzemen kívüli inotai hőerőmű és a kortárs vizuális kultúra. Az INOTA Fesztivál az Erste támogatásával ráadásul fényművészeti pályázatot is hirdet. 2024. július 16. 22:02 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Tizenötödik születésnapját ünnepli a Sobri Jóska Élménypark Tizenötödik születésnapját ünnepli a Sobri Jóska Élménypark Július 11. különleges nap volt a Sobri Jóska Élményparkban, hiszen egy napon ünneplték a helyszín születésnapját, valamint a Nagy Kaland Napját. A rendezvény igencsak jó hangulatúra sikeredett, a pecsétgyűjtő verseny, a kincsvadászat, a tutajhúzás, a hangszersimogató is remek alkalmat adott a kikapcsolódásra. Menet közben pedig maga Sobri Jóska is megérkezett… 2024. július 12. 15:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.