2021. december 2.
//
Melinda névnap

A munka, ami akkor látszik, ha nincs elvégezve

2019. április 2. 5:00
Az otthon végzett munka értékére hívja fel a figyelmet a láthatatlan munka napja alkalmából második éve megrendezett programjával a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény.

Április első keddje a láthatatlan munka napja: láthatatlan munkának számít minden olyan munka, amiért nem jár fizetés, ám nélkülözhetetlen, és ha nincs elvégezve, akkor észleljük igazán. Jellemzően ezek házimunkák, csecsemőgondozás, gyermeknevelés, beteg, idős, vagy fogyatékos személyekről való gondoskodás, illetve a közösség érdekében végzett önkéntes munka: olyan tevékenységek, amelyeknél gyakran hiányzik az elismerés.

Horváthné Kecskés Diána a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény intézményvezetője szerint ennek a napnak is az a célja, mint a legtöbb világnapnak, hogy egy bizonyos jelenség fontosságára hívja fel a figyelmet, ezért Veszprémben a tavalyi alkalomhoz hasonlóan szervezett beszélgetések keretében foglalkoznak a témával.

Porga Gyula elmondta, hogy polgármesterként, illetve családos emberként, kettős viszonyban van a láthatatlan munkával kapcsolatosan. Kiemelte, hogy fontosnak tartja az elismerését, illetve, hogy felfedezze mindenki ezeknek a tevékenységeknek a tényleges létezését, hiszen nem tudnánk működni nélkülük a mindennapokban.

“A láthatatlan munka leginkább akkor hiányzik, ha nincs elvégezve: a mosogatás esetében például feltűnő, ha a bizonyos “láthatatlan kéz” nem tünteti el a mosatlan edényeket.”

Ám a mosogatáson kívül, láthatatlan munkának számítanak az önkéntesek által végzett munkák is, amelyek jelentős szerepet töltenek be egy város életében. A polgármester kiemelte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításához a láthatatlan munka mindkét típusára szükség lesz: a pályázat megísárában segítő civil erőkre és az erős családokra, hiszen

egy város akkor lehet igazán jó közösség, ha a legkisebb közösségek, a családok is összetartóan tudnak működni.

- Úgy gondoltuk, hogy a gyermekek szemszögéből is érdekes lehet, hogy mit is jelent a láthatatlan munka számukra, milyen formáit észlelik a környezetükben, ezért rajzpályázatot hirdettünk - fogalmazott Horváthné Kecskés Diána.

A műveken mosogatás, ruhák, ház körüli munkák jelennek meg, amiket hol anya, hol apa végez, illetve egyes alkotásokon a “kis művészek” is résztvevői a nélkülözhetetlen láthatatlan munkáknak. A rajzokon látható, hogy a gyerekek értik és értékelik ezeket a tevékenységeket.

A legszebb pályamunkák készítőit ajándékkal jutalmazták: állatkerti belépőket, mozijegyeket, vásárlási utalványt és felejthetetlen élményként, a Családika által szervezett szülinapi zsúrt és több különdíjat is nyertek a gyerekek.

Sulyok Georgina
Domján Attila

További cikkek

Bölcsőde épül Balatonalmádiban
Bölcsőde épül Balatonalmádiban
A 66 fő ellátására alkalmas intézményt várhatólag jövő tavasszal adhatják át.
Egyedülálló szülők, várandósok és gyermeket nevelő KATA-s vállalkozók is számíthatnak jövőre adóvisszatérítésre
Egyedülálló szülők, várandósok és gyermeket nevelő KATA-s vállalkozók is számíthatnak jövőre adóvisszatérítésre
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter is megerősítette, az ország gazdasági növekedése lehetővé teszi, hogy jövő év elején a gyermeket nevelő szülőknek visszatéríthessék az idén befizetett SZJA-összegét, de a KATA-s vállalkozók sem maradnak ki. Cikkünkben mutatjuk a részleteket.
Sok gyerek emelkedett a magasba Veszprémben is
Sok gyerek emelkedett a magasba Veszprémben is
Sikeres volt a "Gyereket a magasba" kezdeményezés, amelynek keretében az országban több, mint 10 ezren emelték magasba a gyermeküket szombaton, pontban délelőtt 11 órakor. Veszprém három helyszínnel is csatlakozott a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom felhívásához.
Családokat segítő innovatív veszprémi vállalkozásokat keresnek
Családokat segítő innovatív veszprémi vállalkozásokat keresnek
Hat kategóriában összesen hatmillió forintos összdíjazással hirdette meg a Kopp Mária Intézet a Smart Family Nagydíj országos versenypályázatot, melyre szeptember 15-ig Veszprémből is várják a startupok és innovatív vállalkozások jelentkezését.
Böjte Csaba a család fontosságáról beszélt
Böjte Csaba a család fontosságáról beszélt
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes csütörtök este látogatott a királynék városába, az Agórában tartott esemény a Felelős Szülők Iskolájának tizenegyedik születésnapja apropóján valósult meg, melynek központi témája az apaság volt.