2019. december 12. // Gabriella névnap

Modern eszközökkel gazdagodhat az Ipari

2019. április 3. 11:56
Harmincezer dolláros támogatást nyert el az Ipari Szakgimnázium az Arconic pályázatán.

Az amerikai Arconic vállalat alapítványa huszonnegyedik éve nyújt támogatást Magyarországon nonprofit szervezeteknek. Az elmúlt években a műszaki és természettudományos ismeretek fejlesztése volt a kiemelt támogatási területük a magyar iskolákban, kiemelt céljuk pedig a lányok bevonzása a műszaki területekre. Az Ipari Szakgimnázium idén először vett részt a pályázaton, a cég nemesvámosi gyárával azonban régebb óta élő kapcsolatban áll, az üzemben sok Ipariban végzett diákot is alkalmaznak.

A jelenlegi pályázaton – melyen az Ipari harmincezer dolláros (átszámítva kb 8,5 millió forintos) támogatást nyert el – az iskola gépészeti valamint környezetvédő és vegyész szakoktatását fejlesztik részben eszközbeszerzéssel, részben projektekkel. A gépész szakon CNC-eszközöket valamint 3D-nyomtatót szerez be az intézmény. Nem kevésbé érdekes az a projekt sem, ami a környezetvédelmi és vegyész tanulókat érinti: ők kútvíz minőség-ellenőrzést végeznek majd: lakóhelyükön gyűjtött kútvíz-mintákon végeznek spektrométeres vizsgálatokat, aminek az eredményeit az iskola weboldalán is közzéteszik.

– Akkor tudunk fejlődni, ha a szektorok nem egymás mellett működnek, hanem egymást erősítve, közösen hoznak létre valamilyen produktumot – fogalmazott a projekt kapcsán Porga Gyula polgármester. A vállalat és az iskola együttműködéséből mindkét fél nyer: a rohamosan fejlődő technika miatt a piac sokkal előrébb tart, mint amivel az oktatás lépést tud tartani, a pályázat révén azonban az iparis diákok naprakész ismereteket szerezhetnek. A vállalatnak pedig elemi érdeke, hogy az oktatás minél színvonalasabb tudással rendelkező szakembereket képezzen számukra. A polgármester hozzátette: az Ipari Szakgimnázium számára a legnagyobb elismerés, hogy diákjaik gyorsan el tudnak helyezkedni a piacon.

Söge
2019. december 12. // Gabriella névnap