2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

A futás mint mindfulness meditáció

2019. április 8. 4:00
A legtöbben azért kezdenek futni, mert fogyni akarnak. Vannak, akik csak szeretnék átmozgatni a tagjaikat az egész napos ülőmunka után. Pedig a futás nemcsak a testet, az elmét is edzi.

A mostanában divatos mindfulness kifejezés a tudatos jelenlétet, a jelenre összpontosítást takarja. Módszerét tekintve egyfajta meditáció, amikor a múlt hibáit és a jövő kihívásait elfeledve a jelen megélésére összpontosítunk. Vannak olyan meditációs módszerek, amikkel ez a cél hatékonyan elérhető: például azok, amelyek során a testünk működésére összpontosítunk, a légzésünkre vagy éppen a szívverésünkre figyelünk. Itt csak a jelen számít: mindig az aktuális szívdobbanás, az aktuális lélegzetvétel tart minket életben, ebben a pillanatban nem megyünk semmire a szerveink múltbeli és jövőbeli munkájával.

A futás sok tekintetben segít a jelenre összpontosítani, különösen ha nem hallgatunk közben zenét, hanem inkább a helyes légzésre, a pulzusunk kordában tartására koncentrálunk. Egy meredek emelkedőn csak az éppen leküzdendő akadály számít, amikor pedig a hegyről lefelé futunk, az oda vezető küzdelmes méterek már csak az elménkben léteznek, a testünk már a könnyed ereszkedést éli meg.

A futás felnagyítja a jelent: intenzívebbé teszi a légzést és a pulzust, könnyebben átérezhetővé teszi, hogyan reagál a testünk az adott pillanatban. Ha a pillanat teljes megélésére összpontosítunk – igen, a futás közben tapasztalható fáradtságra és fájdalomra is – akkor ki tudjuk zárni a stresszt, a hétköznapi problémákat. Ez az elmétől épp olyan fegyelmet igényel, mint a mozgás a testtől, viszont az edés végére nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is felfrissülve térhetünk haza.

Söge

További cikkek

Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
A szobanövények nem javítják hatékonyan a beltéri levegőminőséget
Az otthonokban és irodákban elhelyezett cserepes növények nem javítják hatékonyan a levegőminőséget - állapították meg a philadelphiai Drexel Egyetem kutatói, akik több évtizednyi kutatási eredményt átvizsgálva jutottak arra a megállapításra, hogy egy egyszerű szellőztetés messze túlszárnyalja a szobanövények teljesítményét, ha a beltéri levegő megtisztításáról van szó.
Az örök fiatal lány 60 évesen sem megy nyugdíjba
Az örök fiatal lány 60 évesen sem megy nyugdíjba
A márka. A műanyag divatbaba. Az ellentmondásos jelenség. A kislányok karácsonyi kívánságlistáján első helyen álló. A legjobb barátnő. A társ a bajban. Ő Barbie.
A rendszeres kávézás jótékony hatással lehet az egészségre
A rendszeres kávézás jótékony hatással lehet az egészségre
A rendszeresen kávézók bél mikrobiomja egészségesebb, mint azoké, aki alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai tanulmány.
Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal
Lehetne kezdeni valamit a Kádár-kockákkal
XXI. századi csodakuckót varázsoltak egy szocreál kockaházból fiatalok egy nemzetközi innovációs építőversenyen.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap