2020. február 24. // Mátyás névnap

2022-ig megépül a déli elkerülő első üteme

2019. április 12. 9:36
Két ütemben valósulhat meg a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának korszerűsítése. Elsőként a litéri és a füredi csomópont közötti szakaszt fejlesztik, ez 2022-re készül el.

A nyolcas út legutóbbi fejlesztése a litéri csomópontig készült el, onnan folytatódhat a munka a közeljövőben. 2022-ig a füredi csomópontig 2x2 sávossá válik a főút, a menetirányokat fizika elválasztóval különítik el egymástól, a jelenlegi lámpás csomópontokat pedig különszintűvé alakítják. Megépülhet a 8-as és 82-es utakat az Aréna mögött összekötő új szakasz is, ami a sportcsarnok és a leendő uszoda parkolóját is könnyebben elérhetővé teszi.

Mindezt péntek reggel jelentette be Ovádi Péter parlamenti képviselő és Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Ovádi Péter elmondta: egy éve még nem szerepelt a közeljövő tervei között a nyolcas út Veszprémet elkerülő szakaszának a korszerűsítése, a polgármesterrel közösen azonban minden követ megmozgattak, hogy a város és térség szempontjából fontos beruházást megvalósíthassák. E munka eredményeként az út modernizálása visszakerült a kiemelt programok közé, és kormányhatározattal a forrást is biztosították a litéri és balatonfüredi csomópontok közötti szakasz fejlesztéséhez, valamint a nyolcas és nyolcvankettes utakat összekötő új szakasz megépítéséhez.

A kisajátítások 98%-ban megtörténtek, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint elkezdődhet a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzés, és 2022 év végéig elkészülhet az első ütem. Ovádi Péter megköszönte dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és dr. Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár támogatását.

Porga Gyula polgármester szerint az eredmény a csapatmunka, az eredmény, az együtt gondolkodás és cselekvés diadala. A polgármester méltatta dr. Navracsics Tibor munkáját is, aki fontos lépést ért el azzal, hogy a tervekre jogerős építési engedélyt szerzett, az ő misszióját folytatta megválasztása után Ovádi Péter.

A városnak és a képviselő-testületnek is fontos fejlesztést a kormány is támogatta, hiszen Veszprém közeljövőben esedékes nemzetközi szerepvállalásai – a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság és a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa cím – miatt létszükséglet a város jó megközelíthetősége. Különösen igaz ez az Aréna területére, amit a 8-82 összekötő szakasz megépültével már három irányból (Győr és Budapest felől, valamint a jelenlegi körforgalmon keresztül Veszprémből) lehet majd megközelíteni.

Megszűnnek a lámpás csomópontok (illusztráció: Google)Megszűnnek a lámpás csomópontok (illusztráció: Google)

Ovádi Péter újságírói kérdésre megerősítette: a következő szakasz, a füredi és csatári csomópontok közötti rész megvalósításáért is doloznak, egyelőre ez a folyamat még az elején tart.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

A hibrid autók évtizedei jönnek
A hibrid autók évtizedei jönnek
Ahogy egyre inkább érezzük a saját bőrünkön is a klímaváltozás hatásait, úgy az autóiparban is egyre nagyobb teret kapnak a környezetkímélő – vagy annak mondott – technológiák.
Lejártak a tavalyi autópálya-matricák, jönnek a büntetések
Lejártak a tavalyi autópálya-matricák, jönnek a büntetések
Pénteken éjfélkor lejártak a tavalyi autópálya-matricák, nulla órától már csak a 2020-as úthasználati jogosultságokkal lehet a díjköteles utakon közlekedni, ellenkező esetben pótdíjat kell az autósnak fizetnie.
Nem krumplit szállít a V-Busz
Nem krumplit szállít a V-Busz
Hosszú huzavona után csütörtök este sikerült megtartani azt az ellenzéki közmeghallgatást, amelynek célkeresztjében a V-Busz működése és menetrendje állt. A Városházán az előzetesen várt paprikás hangulat helyett végül kialakult a sokak által hiányolt párbeszéd.
Reagált a V-Busz a menetrenddel kapcsolatos kifogásokra
Reagált a V-Busz a menetrenddel kapcsolatos kifogásokra
A közösségi közlekedésért felelős cég közleményében arról is tájékoztat, hogy leghamarabb a 8-as és 13-mas járatok menetrendjét fogják felülvizsgálni az utasoktól beérkezett észrevételek alapján.
Épül az új balatonfüredi vitorláskikötő
Épül az új balatonfüredi vitorláskikötő
A decemberben lezajlott szerződéskötés és a terület birtokba adása után újabb mérföldkőhöz érkezett a „Balatonfüredi Megállópont” megvalósítása. A régi kikötő bontási munkálatainak megkezdésével elindult a kikötő építés – tájékoztatott a Magyar Vitorlás Szövetség.
2020. február 24. // Mátyás névnap