Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
9°C

Mindenkinek szüksége van erőre

2019. április 16. 12:38 // Forrás: Mi Világunk magazin
Mindenkinek szüksége van erőre és támaszra. Ezt csak akkor látjuk, mikor elbotlunk egy cérnában. A húsvét ehhez ad segítséget -mondja Nagy Károly, a veszprémi Szent Mihály Bazilika apát kanonok plébánosa, akivel az ünnepről beszélgettünk.

Mi a húsvét üzenete ma?

Személy szerint húsvétkor úgy érzem magam, mint a kitörésre váró vulkán. Amelyik hosszti időn keresztül alszik, pihen, és egyszer csak a föld gyomrából kitör. A húsvét is pontosan ilyen: negyven napi csendes pihenés a föld mélyén, a lélek mélyén. Utána ez az erő tiszta vulkáni erővel kitör, és ontja szét a láváját. Ennek a tűznek a neve feltámadás. Vagyis az élet legyőzte a halált. Ez a húsvét legfőbb üzenete: hogy Jézus Krisztus magára vállalta az emberiség bűnét, meghalt értünk. Húsvét hajnalán Jézus harmadnapra a sírból feltámadt, elhozta az élet diadalát, az élet győzelmét. A húsvét üzenete, hogy az élet erősebb a halálnál.

Hogyan kell léIekben készülni a húsvétra?

Az emberiség nagy kérdése az élet elmúlása. Egyre többször lehet olvasni, hogy az agykutatás új lehetőségeket fedezett fel, miszerint az élet után is van élet. Mindenkit foglalkoztat mi lesz a földi élet után, a tér és idő után. Gyakran feltesszük a kérdést, hogy csupán a munka, harc és a küszködés az élet, utána vége? Erre Jézus Krisztus válaszolt, miszerint az élet után van egy másik dimenzió, az örökkévalóság. Ezért jelent nekünk sokat, hisz példabeszédeiben leírja, milyen az a hely. Az örökkévalóságban végtelen a szeretet. Jézus magáról is mondja, hogy meg fog halni, de végül feltámad, és nem hal meg örökre, az Atya feltámasztotta, ez lesz a mi sorsunk is. A húsvét egy vulkáni erő. Nekünk nem a szomorúságba és a fájdalomba kell belemerülni, hisz van egy reményünk, hitünk az örökéletbe.

A húsvétból tehát erőt meríthetünk?

Pontosan. A húsvét az erő, a diadal ünnepe. Amikor elesünk, van értelme fölkelni és tovább menni. Erőt kapunk, hogy célba érkezzünk. A keresztény ember életében a halál nem egy salto mortale, a végtelen semmibe, hanem egy tudatos hazaérkezés az atya házába, ahol letesszük a terhünket, ahol számot kell adnunk, milyen cselekedeteink voltak.

Ne a fájdalmas Krisztusba merüljünk, ne a hozzánk közelálló fájdalmas Máriába, ne az legyen vallási életünk középpontja, hanem a feltámadás.

Sokszor a temetéseken azt mondom: ne siránkozzatok, mert fizikailag meghalt valaki, hiszen az illető nem halt meg, hanem él. Csak a keresztények merik ezt kimondani, mert tudjuk, hogy Jézus Krisztus legyőzte a halált. Sokan azt mondják, hogy a karácsony a keresztények legnagyobb ünnepe, holott ez nem igaz. Akkor egy gyermek érkezik közénk és a megváltás megkezdődik. A legnagyobb ünnepünk a húsvét, mert az elsöpör mindent. Új életet és diadalt hoz. Ugyanúgy, mint amikor a hajlott növény mellé karót teszünk, a csüggedtségből megerősödünk. Emberek vagyunk, vannak hibáink, de nem szabad letörni, mert az Atya szeret minket.

A húsvét során belenézünk, és átvilágítjuk magunkat, Lelki CT-t kellene végezni az életünkről, egy lelki röntgent, hogy megnézzük, mit kell kidobni.

Ehhez ad nekünk a húsvét segítséget.

Minden embernek szüksége van az erőre?

Ha valaki azt mondja, hogy nincs szüksége erőre és hitre, azért teszi, mert nagyon nagy szüksége van rá. Mindenkinek szüksége van erőre. Szükségünk van a támaszra. Érdekes, amikor a Szentírásban lsten azt mondja, beleírtam a neved a tenyeredbe, azt jelenti: nem hagylak el. Ez épp olyan, mint amikor az ember diákkorában puskázott. Ott van a tenyerébe írva sok minden, de csak ő tudja elolvasni. Akkor látjuk, hogy mikor van szükség az erőre, mikor egy vékony cérnában elesik az ember. ltt egy betegség, egy katasztrófa, és rájövünk, milyen parányiak vagyunk!

Amikor valaki azt mondja, nincs szüksége lstenre, az éhség, az üresség kiabál belőle. Nem az lstennek van szüksége rám, hanem fordítva. Ezért adja az élet diadalát. Hogy elestél, de van értelme felkelni, imádkozni, mert van cél. Ha ezt próbálja minden ember megtenni, a húsvét valóra válik. Ahogy Ady mondja egy versében, ha valóra válna az ige, akkor az emberek szívében béke és szeretet lenne. Mennyire másképp lenne a világ! Örüljünk, Jézus feltámadott, mi pedig magunkba hordjuk ennek csíráját! Krisztus él! Alleluja!

vehir.hu
további cikkek
Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.