2022. augusztus 13.
//
Ipoly névnap

Veszprém is támogatja a Notre Dame újjáépítését

2019. április 16. 13:19
Porga Gyula polgármester hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy Veszprém városa - jövőbeli Európa Kulturális Fővárosként is példát mutatva - 12023 euróval támogatja a hétfő esti tűzesetben súlyosan megrongálódott párizsi katedrális újjáépítését.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfő este eddig még nem tisztázott körülmények között kigyulladt a párizsi Notre Dame katedrális tetőszerkezete. Bár a templom fő szerkezetét és a két harangtornyot sikerült megmenteni, a teljes tetőszerkezet és a kereszttorony is megsemmisült, a keletkezett kár pedig felbecsülhetetlen.

A tűz eloltása után Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett a francia népnek, hogy a katedrálist újjáépítik, melyhez nemzteközi adománygyűjtést szerveznek. Az akció mellé állt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, aki Twitter üzenetben kérte fel az Európai Unió mind a 28 tagállamát, hogy segítsék az épület újjáépítését.

Azóta számos államfő, politikus fejezte ki szolidaritását a tragédiával szemben, illetve több magyar város is bejelentette, hogy jelentős összeggel támogatja a katedrális újjáépítését. Így tett többek között Szeged és Székesfehérvár is, akik 10-10 ezer euróval járulnak hozzá az akcióhoz, kedd délután pedig Veszprém is csatlakozott a segítségnyújtók táborához: Porga Gyula polgármester hivatalos Facebook oldalán tette közzé, hogy Veszprém Európa 2023-as Kulturális Fővárosaként 12023 euróval támogatja az ügyet.

A teljes bejegyzés alább olvasható:

vehir.hu

További cikkek

Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök
Lemondott Boris Johnson brit miniszterelnök
Helyi idő szerint csütörtök délben, a Downing Street 10. szám alatt működő hivatala előtt mondott beszédet Boris Johnson brit miniszterelnök, melyben bejelentette távozását.
Magyarország is azonnali EU-tagjelölti státuszt adna Ukrajnának
Magyarország is azonnali EU-tagjelölti státuszt adna Ukrajnának
Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, hogy Ukrajna azonnal az Európai Unió tagjelöltje lehessen – jelentette be közösségi felületén Szijjártó Péter külügyminiszter.
Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke
Súlyos betegség következtében, 65 éves korában kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli - adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője.
A cél: Európa élvonalába kerülni
A cél: Európa élvonalába kerülni
2030-ra Veszprém a legélhetőbb európai városok közé szeretne tartozni. Ahhoz, hogy elérjük ezt a célt, nagyszabású konzultációba kezdett a polgármester a hivatásában elöljáró vagy a veszprémi közösséget építő lokálpatriótákkal.
Keddtől újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre
Keddtől újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre
Keddtől a 18 és 20 év közötti európai fiatalok újra pályázhatnak az ingyenes vasúti bérletekre, az Európai Unió DiscoverEU nevű programja keretében idén 60 ezer vasúti utazási igazolványt oszt ki - közölte az Európai Bizottság hétfőn.