2020. február 22. // Gerzson névnap

Veszprém is támogatja a Notre Dame újjáépítését

2019. április 16. 13:19
Porga Gyula polgármester hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy Veszprém városa - jövőbeli Európa Kulturális Fővárosként is példát mutatva - 12023 euróval támogatja a hétfő esti tűzesetben súlyosan megrongálódott párizsi katedrális újjáépítését.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, hétfő este eddig még nem tisztázott körülmények között kigyulladt a párizsi Notre Dame katedrális tetőszerkezete. Bár a templom fő szerkezetét és a két harangtornyot sikerült megmenteni, a teljes tetőszerkezet és a kereszttorony is megsemmisült, a keletkezett kár pedig felbecsülhetetlen.

A tűz eloltása után Emmanuel Macron francia elnök ígéretet tett a francia népnek, hogy a katedrálist újjáépítik, melyhez nemzteközi adománygyűjtést szerveznek. Az akció mellé állt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is, aki Twitter üzenetben kérte fel az Európai Unió mind a 28 tagállamát, hogy segítsék az épület újjáépítését.

Azóta számos államfő, politikus fejezte ki szolidaritását a tragédiával szemben, illetve több magyar város is bejelentette, hogy jelentős összeggel támogatja a katedrális újjáépítését. Így tett többek között Szeged és Székesfehérvár is, akik 10-10 ezer euróval járulnak hozzá az akcióhoz, kedd délután pedig Veszprém is csatlakozott a segítségnyújtók táborához: Porga Gyula polgármester hivatalos Facebook oldalán tette közzé, hogy Veszprém Európa 2023-as Kulturális Fővárosaként 12023 euróval támogatja az ügyet.

A teljes bejegyzés alább olvasható:

vehir.hu

További cikkek

Már Európában vagyunk, csak fel kell ismerni!
Már Európában vagyunk, csak fel kell ismerni!
Első kézből kaphattak információt az Európa Kulturális Főváros projektről csütörtök este azok, akik ellátogattak az Utas és holdvilág antikváriumba. Azon kívül, hogy mitől lehet sikeres és mitől fulladhat kudarcba egy EKF cím, a résztvevők a célok megvalósításáért felelős kormánybiztos is közelebbről megismerhették.
Európában is ölt a koronavírus
Európában is ölt a koronavírus
Egy koronavírussal fertőzött kínai turista meghalt Franciaországban, ő a járvány első halálos áldozata Ázsián kívül – adta hírül a BBC.
Új elnökséggel támogatja a székelyeket a KDNP
Új elnökséggel támogatja a székelyeket a KDNP
Új elnökséggel működik és a nemzeti régiók ügyében zajló aláírásgyűjtés mellé áll a veszprémi KDNP.
Merkel: közös úton jár Németország és Magyarország
Merkel: közös úton jár Németország és Magyarország
Közös úton jár Németország és Magyarország, gazdaságuk nagyon szorosan összekapcsolódott - mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése előtt.
Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament
Éghajlatváltozási vészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament
Éghajlat- és környezeti vészhelyzetet bejelentő állásfoglalást fogadott el az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön.
2020. február 22. // Gerzson névnap