Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Művészet a művészetért: a veszprémiek ismét összefogtak a Notre Dame újjáépítéséért

2019. április 27. 12:07
A Facebookon hirdetett villámaukciót Vendégváros című képére Debreczeny Zoltán festőművész, hogy a beérkező összeg felajánlásával a Notre Dame tetőszerkezetének felújítását támogassa, a veszprémiek pedig nem voltak restek segíteni.

„Szüleimmel többször jártunk a 80-as években a Notre Dame-nál, így sok szép emlékem köt hozzá. Mindamellett ami témát adhat, arra az alkotásaimon keresztül reflektálok is, ráadásul ez most jó ügyet is szolgált” – árulta el a festőművész motivációját.

Az április 15-ei tűzeset után is rögtön ecsetet ragadott, hogy elkészítse a Vendégváros című festményt, amelyre a közösségi média felületén licitálhattak a veszprémiek. A kép szimbolikus jelentéssel bír: a képzeletben már felújított Notre Dame-on kívül rajta van Quasimodo és Victor Hugo is, de kevésbé egyértelműen az idő múlását mutató óra, Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 logója és egy tiszta lap is, utalva arra, hogy az épület felújításának egyik legjobb módja talán az lenne, ha az kívülről analóg, hiteles módon történne, szellemiségében viszont 21. századi technológiával.

„Emmanuel Macron francia elnök azt ígérte, kb. öt év alatt felújítják a katedrálist. Ez nagyjából éppen az az idő, 2023, amikor Veszprém kulturális főváros lesz. Miért ne készülhetnénk erre úgy, hogy most valami jót teszünk?”

A veszprémiek tettek. A kép mellett 10 darab, az egyes fázisokat dokumentáló 20x23 cm-es grafika is készült, melyek darabonként 20 euróért voltak megvásárolhatók – új tulajdonosuk végül Csík Ferenc lett, így 70 ezer forinttal ezekkel is sikerült támogatni az ügyet. A Vendégváros alkotás pedig a licit leütésének pillanatában, április 23-án, 20 óra 23 perckor 260 ezer forintért kelt el, a képet Gazsi Attila vette meg.

Az új tulajdonos úgy nyilatkozott portálunknak, fontosnak tartja, hogy minél többen álljanak egy-egy jó ügy mellé.

"Felelős vállalatvezetőként általánosságban is előszeretettel támogatom a kultúrát, a sportot és a támogatásra leginkább rászoruló elesetteket. Társadalmi munkában a VOSZ elnökhelyettese vagyok, szervezetünk hasonló elveket vall, így jött létre a Príma Primissima mozgalom is. A konkrét jótékonysági akció számomra nem annyira a Notre Dame-ról szól - bár tavaly a családommal végigjártuk e csodálatos épületet -, inkább arról, hogy nagyon tisztelem az olyan művészeket, mint Debreczeny Zoltán, aki általában elsőként áll felkarolásra méltó ügyek mellé. Közrejátszott az is, hogy nagyra értékelem munkáit, ez a kép pedig különösen tetszik.

A támogatásom továbbá egy szavazat amellett, hogy - bár rengeteg más támogatásra érdemes szervezet vagy ügy van a világban, néhányan emiatt kritikusan álltak a Notre Dame újjáépítéséhez - a civil szférában mindenki azt az ügyet karolja fel, amit erre érdemesnek tart. Jó lenne, ha egyre többen lennénk olyanok, akik a saját szempontjukból fontos dolgokat támogatnának."

Bertalan Melinda
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.