Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pesovár Ernő emléke előtt tisztelegtek

2019. április 28. 12:42
Új nevet kapott a Herendi Művelődési Ház: az intézmény mostantól a város híres szülöttje, a Kossuth-díjas tánctörténész és néptánckutató Pesovár Ernő nevét viseli.

Pesovár Ernő 1926. szeptember 5-én született Herenden. Testvérével, Ferenccel együtt mindketten a Veszprémi Piarista Gimnázium néptáncegyüttesében táncoltak, majd a Budapesti Egyetemen szerzett muzeológusi diplomát többek között Ortutay Gyula tanítványaként. 1952-ben a Népművészeti Intézet néptáncgyűjtő részlegének vezetője lett, 1959-től pedig a Magyar Néprajzi Múzeum Népzenei Osztályának munkatársa. 1959-1978 között művészeti vezetője és koreográfusa volt a szombathelyi Ungaresca Táncegyüttesnek is.

Később a világ több pontján megfordult: tanított a kölni és drezdai táncakadémián, majd 1974-ben Kubában. 1960-70 között aktívan részt vett a német, holland és svéd néptáncmozgalmak szervezésében, miközben a katedrán újabb és újabb nemzedékeknek oktatott népművészetet Szombathelyen, a Magyar Táncművészeti Főiskolán és az ELTE-n. Munkásságát előbb Erkel-, majd Életfa-díjjal ismerték el, 1992-ben pedig Kossuth-díjat kapott. A tánctól sosem szakadt el: mint a Magyar Állami Népi Együttes szaktanácsadója élete végéig aktívan rész vett a tánc- és zenei folklór továbbörökítése formai-, tartalmi szempontjainak alakításában.

Emléke elevenen él Herend mindennapjaiban is, hiszen ahogy Ovádi Péter parlamenti képviselő is fogalmazott a szombati ünnepségen, a népművészet és a hagyomány értékeinek átadása a fiatal generációk számára a nemzeti értékek jövőjének záloga.

„Sváb kultúra, Herendi porcelán, számos fejlesztés a településen mit sem ér, ha a helyi identitásunk oda vész, és a sajátjainkra nem vagyunk büszkék. Egy közösség akkor tud igazán jól működni, ha büszke elődeire, erejét az mutatja igazán, hogy nagyjairól miként emlékezik meg, miként ápolja emléküket.” A herendiek ebből a szempontból kétségtelenül erős közösség, hiszen az Európa-hírű népművelő, Pesovár Ernő emlékét méltán őrzi és ápolja.

Ennek fejében kapott új nevet a művelődési ház, mely előtt egy Pesovár Ernőt ábrázoló dombormű is helyet kapott. A Nagy Benedek szobrászművész által készített alkotáshoz a Hajag hegy csúcsáról hoztak le két sziklát, Jánszky Lajos László polgármester pedig bízik abban, hogy az emlékállítással sikerül az épületbe költöztetni Pesovár Ernő szellemiségét is.

A hagyományok ápolásának részeként a herendi képviselő-testület emellett úgy döntött, hogy posztumusz díszpolgári címet adományoz a tánctörténésznek, melyet lánya, Pesovár Anna vett át a helyszínen, valamint egy kiállítás is nyílt a néptánckutató életútjáról.

A megemlékezés után a szervezők a tánc világnapjához kapcsolódva táncgálát rendeztek az új nevet kapott Pesovár Ernő Művelődési Házban, ahol a herendi szenior néptáncosok és a Magyar Állami Népi Együttes tagjai mellett felléptek szombathelyi, körmendi, székesfehérvári, veszprémi és kapolcsi néptáncosok is.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.