Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rákos Patrik a nemzetközi elitben

2009. július 16. 12:07 // Forrás: Szokolai László - Balatoni Úszó Klub
Güttler Károly ifjúsági szövetségi kapitány szerint érmes is lehetett volna a veszprémi úszó a prágai ifjúsági Eb-n.

2009. július 8. és 12. között rendezték az Ifjúsági Úszó Európa-bajnokságot Prágában, ahol 45 ország versenyzői álltak rajtkőre. A magyar válogatott tizenhét fővel képviseltette magát, a Veszprém megyei klubok közül pedig csak a Balaton Úszó Klub versenyzője vehetett részt a rangos viadalon.

Rákos Patrik a 2009. márciusa óta "menetrendszerűen" megbetegedett, így az ifi Eb kvalifikációja csak az utolsó pillanatban, az ifjúsági Magyar Bajnokságon sikerült 800 m gyorsúszásban. A fiatal sportolóra nyáron nagy valószínűséggel mandulaműtét vár.

Mivel Patrik még csak kis ifi, azaz a nála egy évvel idősebbekkel versenyzett, ezért a célja ezúttal a döntőbe kerülés volt. Ez 800 m gyorson sikerült, ahol hatalmas csatában a 4. helyen ért célba. Güttler Károly ifjúsági szövetségi kapitány meg is jegyezte, hogy ha Patrik a hajráját hamarabb nyitja, akkor ez bizony dobogó, hiszen annyi erő maradt benne.


Mester és tanítványa, azaz Szololai László (jobbra) és Rákos Patrik

A 4x200 m-es gyorsváltó előzetesen éremesélyekkel szállt vízbe, azonban a korábbi elképzelt összeállítás megváltozott, mivel egyes versenyzők döntőbe kerülése megakadályozta a váltóban való indulást, amely így tartalékosan állt fel. Patrik élete legjobbját bőven megjavítva, a második legjobb időt úszta a csapatban és a befutóként úszva a 4. helyre hozta fel a csapatot.

Az Eb-szereplés megerősítette helyét a válogatottban. Sőt, mind 200, mind 400 m gyorson (ahol 12. lett) megúszta a jövő évi Singapore-ban rendezendő első ifjúsági olimpia kvalifikációs idejét.

A kontinenstornán jól lehetett érzékelni a csapatépítést a londoni olimpiára, hiszen az angolok 53, az oroszok 34, olaszok 40, a franciák 34, a németek 32 fős csapattal érkeztek.

Prágában tovább folytatódott a dresszháború: a legtöbb nemzeti szövetség felbontotta az élő szerződését, hogy minden úszó maga választhassa meg, hogy melyik cég csúcsdresszében úszik . Így a legkülönbőzőbb dresszeket láthattuk az Eb-n. A magyarok kizárólag az Aréna mezében úsztak. A szokásosnál több ifi csúcs dőlt meg a versenyen.

A magyar csapat összesítésben a 7. helyen végzett, 14 éremel.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.