2020. május 25. // Orbán névnap

Soltész Miklós: kérdés, hogy az európai választók felismerik-e életük megváltozását?

2019. május 8. 18:40
Teltház előtt fórumozott Soltész Miklós államtitkár szerda este a Hangvillában. A program előtt a Vehirnek is nyilatkozott arról, hogy milyen a Fidesz Néppárttal való jelenlegi viszonya, és milyen kötelessége van a pártnak a bajba jutottak megsegítésekor.

Nem sokkal a kampányidőszak vége előtt a Hangvillában fórumozott szerda este Porga Gyula polgármesterrel és Ovádi Péter országgyűlési képviselővel Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Porga Gyula polgármester a május 8-án tartott fórumonPorga Gyula polgármester a május 8-án tartott fórumon

A polgármester a bevezetőjében arról beszélt, a mostani választások tétje az elődök által ránk hagyott gazdag, európai szellemi örökség megóvása.


Ezt megelőzően Soltész a több mint egy órás program előtt újságíróknak, többek közt portálunknak is válaszolt néhány kérdésére.

Sokan mondják, hogy ez az EU-s választás más lesz, mint a korábbiak. Miért?

Óriási a különbség az eddigikehez képest. Eddig az európai polgárok a különböző fejlesztésekről és együttműködésekről szavaztak, most ezek teljesen háttérbe szorultak nem csak itt, hanem Európa többi részén is.

Soltész Miklós államtitkár újságírók kérdéseire válaszolt a fórum előttSoltész Miklós államtitkár újságírók kérdéseire válaszolt a fórum előtt

Két dolog foglalkoztatja ma az embereket: az egyik a migráció, a másik a terrorizmus. A migrációt sokan tagadni akarták, most mégis jól látható, hogy minden egyes politikai erő, -még azok is akik korábban tagadták,-belátják, hogy ezzel foglalkozni kell.

A nagy kérdés az, hogy ki milyen megoldást választ.

Mi egyértelműen a migráció elutasítását javasoljuk. Ha bajban van egy nemzet, népcsoport bárhol a világban, azt gondoljuk, hogy helyben kell segíteni az ott élőknek, nem pedig idehozni a problémákat.

Mi a fő különbség az ellenzék és a Fidesz EU-s programja között?

Egyértelmű a különbség, ez most, a kampányidőszakban, és az elmúlt három évben is látszott. Az egyik legszembetűnőbb, hogy az ellenzék egy jó része, -például legutóbb az MSZP-s Újhelyi István- a kerítés lebontását akarják, a védekezés teljes feladását, és egy olyan idegen kultúrának a beengedését, amelyet egyébként a magyar nemzet, illetve az itt élő, és a Kárpát medencében élő nemzetek már megismertek és megszenvedtek. Köszönik szépen, az itt élő emberek nagy része ebből nem kér.

A másik oldalról tudjuk azt, hogy vannak feladataink és kötelességeink: ha valaki bajban van, akkor ott, helyben kell segíteni. Ez határozza meg a Fidesz-KDNP politikáját és hozzáállását a migráció és a bajbajutottak kérdésében.

Az ellenzék azt akarja, hogy egy vegyes kultúra legyen itt, aminek eredményét látjuk már Franciaországban, Németországban, és szerte Észak-Európában. Az ott élő emberek ennek következményeit megszenvedik.

Milyen a Néppárt és a Fidesz mostani viszonya?

Érdekesnek mondható olyan tekintetben, hogy ha a Néppárt jelenlegi frakcióvezetője mindenképp egy következő időszak bizottsági elnöki posztjára törekvő ember, olyat mond, hogy nincs szükség a magyarok szavazatára. Ez egyértelműen olyan üzenet, ami elfogadhatatlan. Egyrész megsérti a magyar szavazókat, másrészt lenézése is az embereknek. Ezt szerintem mi magyarok elég nehezen tudjuk elfogadni olyan emberektől, akik egyik nap így, másik nap úgy nyilatkoznak.

Nekünk egyértelmű a kiállásunk. Jól látni, hogy a miniszterelnök úr, megpróbált megegyezni a Néppárt néhány vezetőjével.

A Fidesz-tagság felfüggesztéskor sok Néppárti vezető megosztotta a véleményét, és teljesen egyetértett velünk.

Az más kérdés, hogy egyre több országban erősödnek a bevándorlás-ellenes erők, amik befolyásolni fogják a választás eredményét.

Látni már azt, hogy a Fidesz melyik frakcióba ül be a nyáron?

Szerintem ez inkább technikai kérdés, amit nem most kell eldöntenünk. Hiszem azt, hogy az a politizálás, ami teljesen egyértelmű és kiszámítható, egybecseng a választók gondolkodásával és a hosszútávú európai politizálásnak ívét is megmutatja. Ha belegondolunk abba, hogy három és fél évvel ezelőtt, amikor ez a tízmilliós ország elkezdte ezt a küzdelmet, -és elmondtak minket mindennek-, ahhoz képest egy lázadás történt, és megfordult a világ.

Ezt látjuk Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban is. A kérdés az, hogy merik-e az európai választók felismerni a migráció veszélyét, a kultúra átalakulását és a korábbi életük megváltozását?

'Egyértelmű és kiszámítható politikai erő vagyunk''Egyértelmű és kiszámítható politikai erő vagyunk'

Milyen eredményt vár a választásoktól?

Nehéz ezt megmondani. Itt Veszprémben a kézilabdacsapat néhány éve a Kielce ellen nagy előnyt adott el a Final Fourban, ugyanez történt tegnap a Barcelona-Liverpool meccsen is. Szeretem a sportot, és szeretem tisztelni az ellenfelet, hogy van ellenfél a pályán, ahonnan csak akkor jövünk le, ha megtettünk mindent a győzelemért.

Nem akarok jósolni, de az biztos, hogy a közvéleménykutatások sok mindent előre vetítenek. Látva az ellenzék következetlen, bevándorláspárti politikáját, én nekik nem túl sok jót jósolok. A Fidesz-KDNP-nek nyilván egy nagyobb arányú győzelmet lehet előre vetíteni, de ezt százalékban és mandátumban nem tudnám megmondani.

Ge. Á.
Kovács Bálint
2020. május 25. // Orbán névnap