Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Vászonra festett életem: A mi Veszprémünk

2019. május 9. 4:07
“A mi Veszprémünk” címmel nyílt kiállítás az Óváros Art Galériában, ahol a téma ugyan azonos, mégis minden kép teljesen más, ám pontosan ettől válik különlegessé a tárlat: az alkotók bemutatják számukra mit is jelent Veszprém.

A Veszprémi Művész Céh képein megjelennek ismerős helyek, épületek, nagyobb ívű látképek, stilizált alakok, mitológiai formák, egyedi jelentéseket hordozó motívumok.

Perlaki Klaudia kulturális csoportvezető szerint gyakran feltesszük a kérdést: mit is jelent számunkra egy adott hely, majd praktikus érvekkel válaszolunk, ám a hely egyediségének, személyiségének leírására ritkán vállalkozunk, hiszen ez nem hétköznapi feladat.

“A hely szellemének megérzése és megragadása ihletett pillanat: tárgyiasítása, művészet.”

Veszprém az otthon, egy hely, ahol valamikor nyaraltál vagy talán a város, ahol egykor születtél. Ők hatalmasat buliztak nyáron Veszprémben, te megismerted a szerelmet, megtanultál biciklizni és először kóstoltuk a Mackóban a krémest. Találkozunk a Kossuth utcán, naplementét nézünk a Benedek-hegyen, behúzódunk a szél elől a Hősök kapujához: neked mit jelent az én Veszprémem, illetve a te Veszprémed, ami valójában a MI Veszprémünk?

- Érdemes újra és újra feltenni a kérdést: mit jelent Veszprém számunkra, s vajon miben ragadható meg? Épületekben, tárgyakban, emberekben, hangulatokban, történetekben, élményekben? A kiállított képek egyéni kötődéseket beszélnek el: minden egyes Veszprém-kép, egy szelet “Én Veszprémem” - hangzott el a megnyitón.

A Veszprém ábrázolások közül néhányat kiragadva mutatta be a tárlat szellemiségét Perlaki Klaudia. Elmondta, hogy a veszprémi vár az alkotók különböző látásmódjának megfelelően igen változatosan jelenik meg például sziluettként Kulcsár Ágnes képein, a házak szögletességét, kerekded dekorációval lágyító, napszínbe öltözött városként Tungli Zsuzsa miniatűrjein.

Zongor Gábor humoros, gyakran meghökkentő kontextusba helyezett aprólékosan kidolgozott veszprémi épületeivel, -például a zongorából ágaskodó ismerős városkép - az esztétikai élmény mellett, egyértelműen mosolyt csal a látogatók arcára. Jáger István Hősök kapuja-képeit stilizált építészeti elemek, egymásra csúsztatott textúrák jellemzik: igazi lírai kompozíció.

A sok épület mellett nem feledkezhetünk el a tájról sem, hiszen Veszprém a dombok és völgyek városa, így az épített környezet mellett a természet is kiemelt ihlető forrása volt az Óváros Art Galéria falain helyett kapott alkotásoknak.

- A természet ott van a dombhátra kúszó apró házakban és a távolban átívelő hídban Fülöp Lajosnál, Kulcsár Ágnes Benedek-hegyében is - mondta Perlaki Klaudia.

A hiánypótló kiállítás igazi élmény annak, aki jól ismeri a várost és azoknak is, akik csak betekintést szeretnének nyerni, milyen érzés veszpréminek lenni. A galéria falait szemlélve a kellemes otthonosság atmoszférája lengte be a teret, miközben az épületek - amik mellett nap mint nap elhaladunk - ismerősen, mégis eltérően jelentek meg a vásznon.

A kiállítás a szubjektív városélmények, benyomások megörökítésével eredetileg az “Én Veszprémem” nevet viselte volna, de kifejezve, hogy a tárlat alkotói nemcsak egy városhoz tartoznak, hanem egy közösséghez is végül a “Mi Veszprémünk” címet kapta. A különleges közösség, a Veszprémi Művész Céh idén 30 éves: az évfordulóra új katalógussal és két kiállítással készülnek.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
Gömbölyödő nép a magyar gasztronómia Gömbölyödő nép a magyar Szeptember 23-án Az étel étterme című beszélgetéssel indult útjára a Pannon Kultúrklub a Papírkutyában, mely esemény a Pannon Egyetem 75 éves jubileumához kapcsolódott. A moderátor Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője volt, aki Dudás Katalin gasztropszichológust valamint Forgács Attila pszichológust, a Pannon Egyetem docensét kérdezte. tegnap 21:22 Átadták a Szent Gellért-díjakat kultúra Átadták a Szent Gellért-díjakat A Szent Mihály-napok rendezvénysorozat részeként szombat este átadták a Szent Gellért-díjakat is. 2024. szeptember 30. 11:53 A fény éltetői mi vagyunk kultúra A fény éltetői mi vagyunk A Szent Mihály-napi búcsú vasárnapi szentmiséjét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be a Szentháromság téren, aki számos gondolatot intézett a fiatalokhoz. 2024. szeptember 30. 14:58 Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban kultúra Szubjektív tárlatvezetést tartott a polgármester a veszprémi várban Porga Gyula, Veszprém tíz éve regnáló polgármestere szubjektív tárlatvezetést tartott a vár területén, amely nemcsak a helyszínek bemutatására, hanem a város gazdag történetének és kultúrájának felelevenítésére is alkalmat adott. A résztvevők bepillantást nyerhettek a székesegyház, a püspöki palota és a piarista gimnázium lenyűgöző világába, miközben a polgármester színes anekdotákkal és történelmi adatokkal fűszerezte az élményt. 2024. szeptember 29. 19:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.