2021. október 22.
//
Előd névnap

Szigorúan ellenőrzött bankok

2009. július 18. 8:59
mszp.hu / vehir.hu
A pénzintézetek vállalták, hogy szeptember végéig nem módosítják egyoldalúan a hitelszerződéseket és etikai kódexet készítenek.

Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken a bankok vezetőivel tárgyalt. A megegyezés részleteiről Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója elmondta: a pénzintézetek vállalták, hogy szeptember végéig nem módosítják egyoldalúan a hitelszerződéseket. Közben, szeptember elejéig elkészül az az etikai kódex, amely rögzíti, miként kell az adóssal együttműködve, az ő egyetértésével meghatározni a szerződési feltételeket. Szerepel majd benne az is, milyen időponttól és miként csökkentik a bankok a kamatok mértékét, valamint a szolgáltatások árát. A kódex kizárja, hogy a bankok a jövőben olyan lehetetlen indokokkal módosítsanak szerződést, mint hogy emelni kell a dolgozók fizetését.

A dokumentum elkészültét és elfogadását követően, megalakul a PSZÁF fogyasztóvédelmi önálló csoportja, amely - akár az ombudsman - önállóan eljárhat azokkal a pénzintézetekkel szemben, amelyek nem tartják be a közösen meghatározott szabályokat.

Könnyebbség az adósoknak az is, hogy az eredeti döntéssel ellentétben, nem szeptembertől, hanem már augusztus elsejétől segít az állam azoknak, akik 10 millió forintnál kisebb hitelt vettek föl, és objektív okok miatt nem tudják fizetni a részleteket.

Tóbiás József hangsúlyozta: a mai tárgyaláson komoly eredmény született. A kereskedelmi bankok megértették a társadalom üzenetét, s a baloldal azon célját, hogy meg kívánja akadályozni a hitelek bedőlését, s azt, hogy az adósok a gazdasági válság miatt elveszítsék az otthonukat.

vehir.hu

További cikkek

Fókuszban a foglalkoztatás
Fókuszban a foglalkoztatás
Nyolcadik alkalommal tartottak Veszprém Megyei Foglalkoztatási Fórumot a „Veszprém megyei foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt keretében, ezúttal online formában.
Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben
Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben
A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.
Több fejlesztés várható még a 8-as főúton
Több fejlesztés várható még a 8-as főúton
A főút négysávosítása és a 82-es úttal való összekötése mellett tervben van többek között egy gyulafirátóti elkerülő építése, valamint a Füredi és Pápai út csomópontjai közötti szakasz négynyomúsítása.
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új konditerem nyílt az egyetemen
Új helyszínen nyitotta meg kapuit a veszprémi Pannon Egyetem konditerme az egyetemi tornacsarnok pinceszintjén.
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Ne hirdessen tortakészítést a Facebookon, ha nem tud róla számlát adni!
Egyre többször fordul elő, hogy magánszemélyek a közösségi médiában létrehozott profilok alatt cukrászati termékeket árulnak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém megyei munkatársai olyan tortakészítőknél végeztek ellenőrzéseket, akik a közösségimédia felületeit használták termékeik bemutatására és eladására.