Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Harmadszor Európa trónján / Értékes helyezéseket értek el a VKE-Nelson fiatal tájkerékpárosai Dániában

2009. július 18. 11:35
Horváth Marcell ismét aranyérmet szerzett a dániai Eb-n, de az első külföldi versenyén részvevő öccse, Gergő sem vallott szégyent.

Alig fejeződött be az idei tanév, Horváth Marcell és öccse, Gergő már Dániába utaztak, hogy a tájkerékpáros ifi Európa-kupán és junior vb-n vegyenek részt. A Veszprémi Nelson Kerékpáros Egyesület bicajosai remekül helytálltak: Marcell nyakába ismét aranyérmet akasztottak, de az első külföldi versenyén részvevő Gergő sem vallott szégyent.

A 16 éves Marcellnak ez már a negyedik kerékpáros világversenye volt. Az ifi Európa-kupa hosszútávján győzött, emellett egy középtávú 4. ill. egy pontbegyűjtő 6. helyezést ért el tizenkét ország válogatott mezőnyében. Ezzel megszerezte 3. ifi Európa-kupa győzelmét. A megmérettetéssel egy helyen és időben rendezett junior vb-n is indult, ahol a legeredményesebb magyar junior versenyzőként a sprint számában egy értékes 20. helyezést szerzett.

– Idén sajnos elég korán rendezték az év legnagyobb versenyét, ezért kevés idő jutott a terepi felkészülésre. Sok fejtörést okozott, hogy miként tudnék az egy helyen és időben rendezett viadalokon elindulni. Végül úgy döntöttem, hogy sprinten a juniorok között kezdek, ezzel felmérem mostani tudásomat az erősebb-idősebb mezőnyben, majd a többi versenynapon visszatérek saját kategóriámba – mondta a tájfutásban és tájkerékpározásban is válogatott versenyző.

- Fizikailag felkészülten érkeztem a versenyre – folytatta, a bicajomból a maximumot hoztam ki, ám azt nem gondoltam, hogy válogatott tájfutóként kisebb-nagyobb útvonal választási hibákat ejtek. Az eredményeimmel elégedett vagyok, bár egy kicsit tudtam volna még javítani rajtuk, ha a nemzetközi tájékozódási szövetség jobban összehangolja az év meghatározó tájbringás és tájfutó eseményét. Így azonban szinte összecsúszott a két esemény, Dániában éppen csak leszálltam a bicajról, Szerbiában már húzhattam is fel a futócipőt – mesélte Marcell, aki a Táncsics Szakközépiskola építész szakos tanulója.

A kisebbik fivér, Gergő még csak 14 éves, de már negyedik éve tájékozódási futó. A Simonyi Zsigmond Általános Iskolában utolsó éves tanulója Veszprém jó sportolója címet is kiérdemelte már. A tájékozódási kerékpáros sportba az idén kóstolt bele. Áprilisban indult Öskün a világranglista futam kísérőversenyén, ahol a második versenynapon a nemzetközi serdülő mezőnyben második helyezett lett, ami egyben magyar országos bajnoki címet is jelentett. Akkor az első napon vezető helyről kellett feladnia a versenyt egy elég csúnya defekt miatt.

– Dániában tekertem először külföldön, az Európa-kupa kísérőversenyének serdülő kategóriájában indultam. Szűk mezőnyre lehetett számítani. Tapasztalatszerzésnek szántam a versenyzést, amíg Marci bicajozott, én is kihasználtam a lehetőséget. Fizikailag elég fárasztó volt négy napig versenyezni, sőt ahogy teltek a napok, úgy hosszabbodtak a távok is. Büszke vagyok arra, hogy végigcsináltam, s a bicajom is túlélte a viszontagságokat – dicsekedett Gergő.

A két sportoló a nyári szünetben sem tétlenkedik, a skandináv kalandot követően máris Szlovákiába, illetve Svédországba készülnek, most éppen futni.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.