2020. július 7. // Appolónia névnap

Amikor a legküzdelmesebb álmok is megvalósulnak

2019. május 17. 13:25
Mindenkinek van egy álma, de nem mindenki indul ugyanakkora esélyekkel a célig tartó úton. Miközben sokunk számára cukrásszá, állatkerti gondozóvá vagy csillagásszá válni általában teljesíthető, egy megváltozott képességű vagy fogyatékkal élő munkavállaló számára óriási kihívás. A Duo Day – Neked munka, nekem álom! Című rendezvény célja, hogy őket is közelebb hozza az álmaikhoz.

Bár az elmúlt években a munkakeresők aránya országos szinten 3,5-3,6 %-ra csökkent, Veszprém megyében pedig ez az arány 2% alatti, a statisztikákat kitevők között még mindig sokan vannak olyanok, akiknek szinte lehetetlen kitörni a munkakeresői státuszból: ők azok, akik megváltozott munkaképességük vagy valamilyen fogyatékosságuk miatt még mindig hátránnyal indulnak az állásra jelentkezők között, és a kívánt munkáról általában lemaradnak.

A 2015 óta Magyarországon jelen lévő, az EMMI és a Pénzügyminisztérium koordinálása mellett immár 19 megyében zajló Duo Day célja éppen ennek a helyzetnek a megfordítása.

Rontó ÁdámRontó Ádám

– Mindenkinek van egy álma, és mindenkinek van egy munkaálma. Nagyon sok embernek minden feltétel adott ahhoz, hogy ezeket az álmokat elérje és a megfelelő helyre kerüljön. Másoknak rengeteg energiára és áldozatra van szüksége, hogy ott dolgozzon, ahol szeretne. De nem szabad megfeledkeznünk azokról az embertársainkról sem, akik elsősorban egészségi okokból adódóan, saját erejükből nem tudják elérni a munkaálmukat. Az olyan kezdeményezések, mint a Neked munka, nekem álom kezdeményezések éppen arra hivatottak, hogy segítséget adjanak a programban résztvevőknek, hogy egy napra, egy-egy kísérő segítségével kipróbálhassák, milyen lenne a vágyott munkahelyen dolgozni – tudtuk meg Rontó Ádámtól, a program helyi megvalósulásért felelős Munkaerőpiacon Maradás Egyesület szakmai vezetőjétől.

A projektben 2015 óta Veszprém megye is részt vesz, ahol idén összesen 17 nyílt napon, 12 munkaadó kínál lehetőséget megváltozott munkaképességűeknek és fogyatékkal élőknek.

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

A programnak évek óta partnere a Veszprém Megyei Kormányhivatal is, hiszen ahogy arra Takács Szabolcs kormánymegbízott, a hivatal vezetője is rávilágított, nagyon fontos, hogy a két oldalt – a résztvevőket és a munkaadókat minél inkább közelíteni tudjuk egymáshoz. „Sokszor fel sem fogjuk, mekkora jelentősége van a program résztvevőinek, hogy ők is lehetőséget kapnak ugyanúgy részt venni a mindennapokban, mint ahogy azt bármelyik, egészséges ember teszi. Sokkal több ilyen kezdeményezésre lenne szükség, hogy folyamatosan fenn tudjuk tartani a figyelmet” – fogalmazott.

A program legfontosabb célja ugyanis éppen ez: bár állást a program nem kínál, arra igenis lehetőséget ad, hogy a cégvezetők megismerjék a résztvevők ambícióit, képességeit és később kitárják a kapuikat, a munkavállalók pontosabb képet kapjanak a vágyott munkahelyről, a munkaerőpiaci szervezetek pedig jobban közvetíthessék a két fél igényeit.

Ők most kicsit közelebb kerülnek az álmaikhozŐk most kicsit közelebb kerülnek az álmaikhoz

A pénteken elindult program során a résztvevők többek között olyan foglalkozásokat próbálhattak ki, mint a kutyaterapeuta, a cukrász, árufeltöltő, kézilabdajátékos, szabó, rendezőasszisztens, csillagász, bölcsődei gondozó, állatkerti gondozó, mentős, tűzoltó és rendőr.

Bara Ivetta, a kezdeményezésben részt vevő Gyermekekkel a kutyákért, kutyákkal a gyermekekért alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, ez számukra is kiváló lehetőség, hiszen a fogyatékkal élő gyerekeket segítő kutyusok kiképzésén például nagy segítséget jelent, ha a négylábúak már korán találkoznak leendő társaikkal.

Rauch JózsefRauch József

A programhoz első alkalommal csatlakozik a Veszprémi Katasztrófavédelmi Kirendeltség, de a tűzoltóság mindennapjainak bemutatásával, a bevetéseken is használt eszközök kipróbálásának lehetőségével remélik, valóban valóra válthatják egy fő álmát – mondta el Rauch József ezredes. Így van ezzel Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, aki abban is bízik, a program után is tudnak majd segíteni a résztvevőknek.

A Duo Day munkaadói között szerepel még többek között a Veszprémi Petőfi Színház, a Veszprémi Állatkert, a rendőrség, a Pannon Csillagda és a Spar is.

Bertalan Melinda

További cikkek

Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
Nyolc műfüves focipályával gazdagodik Veszprém megye
A Magyar Labdarúgó-szövetség infrastrukturális fejlesztésének köszönhetően közel 200 milliós pályaberuházás valósulhat meg a megyében őszig. A tervezett pályákból négy Veszprémben, szintén négy a környező településeken lelhet otthonra. A szövetség városunk élvonalbeli futsalcsapatával, illetve a szakképzési centrummal is együttműködik majd szakmai partnerként.
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
30 óra non-stop evezés: veszprémi induló is teljesítette idén az UltraRábát
Kollegánk, Czeglédi Zoltán és társa 30 óra 21 perc alatt teljesítette Európa leghosszabb evezős teljesítménytúráját.
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Jövő májusban már csobbanhatunk az új veszprémi uszodában
Bejártuk a jelenleg 60%-os állapotban lévő veszprémi uszodát. A létesítmény év végére elkészül, de a tesztüzem miatt csak jövő május végén használhatjuk először.
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Hol a jogos felháborodás és a vandalizmus határa?
Vörös festékfoltok borítják számos európai uralkodó szobrait a kontinensen, a vandálok pedig egy olyan zavaros indok mögé bújnak, mint amilyen zavarodottak azok, akik megpróbálják felfogni ezt a folyamatot.
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Idén is sikeres volt a levendulaszedési akció Tihanyban
Nagy érdeklődés mellett rendezték meg idén is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság "Szedd magad" levendulaakcióját Tihanyban, a három héten át tartó programban több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton.
2020. július 7. // Appolónia névnap