Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Európai választás percről percre

2019. május 26. 8:04 // Forrás: mti, vehir
Kövesse velünk az Európai Parlamenti választásokat!

23:04 - Itt vannak a hivatalos eredmények

99,9%-os feldolgozottság mellett a következő eredmény született Magyarországon az Európa Parlamenti választáson:

  • Fidesz-KDNP: 52,14% = 13 mandátum
  • Demokratikus Koalíció: 16,26% = 4 mandátum
  • Momentum: 9,92% = 2 mandátum
  • MSZP-Párbeszéd: 6,68% = 1 mandátum
  • Jobbik: 6,44% = 1 mandátum

Veszprém városában a következő eredmény született:

  • Fidesz-KDNP: 46,70%
  • Demokratikus Koalíció: 18,64%
  • Momentum: 12,65%
  • MSZP-Párbeszéd: 7,21%
  • Jobbik: 5,18%
  • LMP: 3,23%
  • Kétfarkú Kutyapárt: 3,19%
  • Mi Hazánk: 2,86%
  • Munkáspárt: 0,34%

22:55 - Lemondott az LMP elnöksége

Lemondott az LMP elnöksége, miután a párt nem szerzett mandátumot a vasárnapi európai parlamenti választáson - jelentette be Keresztes László Lóránt társelnök Budapesten. A politikus sajtótájékoztatón a választás egyetlen pozitívumaként azt említette, hogy az LMP képes volt egy valódi sorskérdést, az éghajlatváltozást a kampány középpontjába állítani.

Vágó Gábor listavezető a választási vereséget a tavalyi országgyűlési választás után az LMP-ben kialakult belső visszásságoknak tulajdonította. Ahogy fogalmazott, le kell küzdeni azt a hitelességi válságot, amit "a 2018-as harakiri" okozott. A párt másik társelnöke, Demeter Márta a választási vereség kiértékelését ígérte, valamint az ökopolitika terjesztését. Az LMP várhatóan júniusban tartja tisztújítását - hangzott el.


20:55 - Előrejelzések hazai és európai szinten

Az Európai Néppárt (EPP) adhatja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választásokról közzétett exit pollok vasárnap esti első összesítése szerint. Az EP mandátumbecslése alapján a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 173 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság uniós kilépésének halasztása miatt a ciklus elején továbbra is 751 tagú testületbe. A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) az összesítés szerint 147 mandátumuk lehet.

A Magyar Nemzet értesülései alapján 36 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP az európai parlamenti (EP-) választáson, ami 14 EP-képviselőt jelentene a kormányzó pártoknak. A magyarnemzet.hu-n vasárnap este megjelent cikkben azt írják: "a második a Demokratikus Koalíció, amely 14 százalékon áll, és így 4 képviselőt juttathatna az Európai Parlamentbe". A lap szerint a 7,5 százalékos Jobbik, s a szintén ugyanígy álló Momentum, valamint 6,1 százalékával az MSZP is 1-1 képviselőt küldhetne Brüsszelbe.

Hivatalos adatokat 11 óra után közlünk.


19:05 - A szavazás lezárult, eredmények 11-kor

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a szavazás az ország 10 277 szavazókörben a vasárnap tartott európai parlamenti (EP-) választáson. Azok a szavazni akarók, akik már a sorban állnak, még leadhatják voksukat. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához.

Bár bezártak a magyarországi szavazókörök a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, a nem hivatalos választási eredményekre 23 óráig várni kell. Erre azért van szükség, mert meg kell várni, amíg az Európai Unió valamennyi tagállamában véget ér a választás, és bezárnak a szavazókörök, Olaszországban azonban ez csak 23 órakor történik meg.


19:02 - Részvétel fél hétkor

Fél órával a szavazókörök zárása előtt 41,74%-os részvételt regisztráltak. Veszprémben 48,66%-ról kezdtük az utolsó félórát. A legaktívabb szavazókör a Botevben működő 14-es (64,41%), a legkévésbé pedig a csererdei 28-asban (35,19%) mozdultak meg a választópolgárok.


18:58 - Rendben zajlott a választás

Rendben folyt a szavazás az Európai Parlament magyar tagjainak választásán - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a Nemzeti Választási Bizottság vasárnapi ülésén. Elmondta, 8 008 353-an jogosultak részt venni a választáson, 97 618-an szavazhatnak átjelentkezéssel, 20 291-en külképviseleten, 115 325-en pedig levélben.

Hozzátette: nagyon kevés rendkívüli esemény volt eddig. Több helyről jelezték, hogy az NVI által hívott nemzetközi megfigyelők is járják a szavazóköröket. Az NVI 33 nemzetközi megfigyelőt vett nyilvántartásba. Az NVI elnöke elmondta azt is, hogy a XI., XIV., IX. és VIII. kerületben volt sok átjelentkező, de a választási irodák tájékoztatása szerint rendben, gyorsan történik az átjelentkezők szavazása.

Fotó: MTIFotó: MTI


18:02 - Részvétel 17 órakor

Két órával a szavazóhelyiségek zárása előtt 37,06%-os részvételt könyvelhetett el a választási bizottság. Öt éve ugyanekkor 24,06%, tíz éve ötkor 30,25% volt a részvétel.

Veszprém továbbra is átlagon felüli számokat hoz: 43,48%-os részvételt regisztráltak a városban. A legaktívabb szavazókör most a Botevben működő 20-as számú, míg arányaiban a legkevesebben a csererdei 28-as körben szavaztak (30,70%)


15:48 - Részvétel 15 órakor

15 órakor az országos részvételi arány 30,52% volt. Öt éve ugyanekkor 19,53%, tíz éve 24,09%.

Veszprémben háromig a választásra jogosultak 35,94%-a járult az urnákhoz. A legaktívabb továbbra is a Botevben működő 14-es szavazókör 49,14%-kal, a legkevésbé a gyulafirátóti 51-es körzetben szavaztak (25,6%).

13:42 - Részvétel 13 órakor

Félidőben a választásra jogosultak 24,01%-a ment el szavazni. Öt éve ugyanebben az időpontban 15,9%, tíz éve 19,4% volt az arány.

Veszprémben átléptük a tízezer főt: délután egyig a választásra jogosultak 28,60%-a járult az urnákhoz. A legaktívabb szavazókör a 14-es volt a Botevben (39,04%), a legkevésbé aktív pedig a 28-as Csererdőn (20,11%).

Este hétig még 32 236 fő adhatja le szavazatát a városban.


12:28 - Szelfizni lehet, a szavazólapot fotózni nem

Jogsértő a szavazólapok lefényképezése, a választópolgárok ugyanakkor szelfit készíthetnek magukról a szavazófülkében.

A Kúria még a 2016-os népszavazás során hozott végzést a szavazólap lefényképezése és közzététele ügyében. A bíróság akkor kimondta, hogy a választóknak lehetőségük van arra, hogy másokkal - szóban, írásban vagy például közösségi oldalakon közöljék, hogyan szavaztak. A Kúria ugyanakkor kiemelte: a szavazólap célja, hogy a választópolgár véleményt nyilvánítson, ezért ezzel ellentétes felhasználása, például a lefényképezett szavazólap képének megosztása másokkal a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik. Azt ugyanakkor nem tiltja jogszabály, hogy a választók a szavazófülkében fotót (szelfit) készítsenek magukról.

Fotó:MTIFotó:MTI


12:19 - Porga: a részvétel a legfontosabb

Veszprém polgármestere, Porga Gyula nem sokkal dél előtt adta le szavazatát a Botevben. Elmondta: a részvétel legfontosabb, örömmel látja, hogy a korábbi EP-választásokhoz képest egyelőre magasabb a részvételi arány, Veszprém pedig az országos átlag fölött van. A polgármester szerint a mai nap is olyan lehetőséget ad, amikor a veszprémiek véleményt mondhatnak a bevándorlásról.

Fotó: Domján AttilaFotó: Domján Attila


11:38 - Részvételi adatok 11 órakor

11 órakor Magyarországon a választásra jogosultak 17,16%-a adta le szavazatát. Öt éve 11,53%, tíz éve 13,77% volt a részvétel ugyanebben az időpontban.

Veszprémben az országos átlagot meghaladó, 20,45%-os részvételt regisztráltak délelőtt 11-kor. A legaktívabb szavazókör a városban a Botev iskolában működő 14-es (29,56%), a legkevésbé aktív a csererdei 28-as (13,64%).

Fotó: mtiFotó: mti


11:30 - Szavazásra buzdítanak a listavezetők

Sorra adják le szavazataikat a listát állító pártok listavezetői.

Dobrev Klára, a DK listavezetője azt mondta, az elmúlt években megtanulták, hogy "nincs vége, amíg nincs vége", az utolsó pillanatig küzdeni kell. A politikus hangsúlyozta, hogy minden szavazat számít.

A jobbikos Gyöngyösi Márton örömét fejezte ki a magas választási részvétel miatt, mindenkit voksolásra bíztatott, reményének adva hangot, hogy a jogosultak többsége urnához járul.

Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd listavezetője szerint csak egy együttműködő szociális és környezetbarát Európa tudja garantálni az EU tagországaiban, köztük a Magyarországon élők biztos megélhetését és a jövő biztonságát.

Az LMP listavezetője, Vágó Gábor mindenkit szavazásra buzdít, akinek van véleménye arról, hogyan védhető meg a bolygó a klímaváltozástól, hogyan tehető igazságosabbá Európa és hogyan szabadítható meg az EP a nagyvállalatok uralmától. Vágó a demokrácia ünnepének nevezte a szavazásokat.


10:20 - Orbán Viktor is szavazott

A miniszterelnök a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában adtale voksát felesége társaságában. Orbán kifejtette: a 2014-es EP-választás óta sokat változott a világ elsősorban a migránsválság miatt, és úgy érzi, hogy az emberek ezért a mostani szavazáson nagyobb arányban fognak részt venni. Buzdított is, hogy minél többen voksoljanak.

fotó: mtifotó: mti

Azt is kiemelte, hogy mivel listás választásról van szó, tudni lehet majd, melyik politikai erő mögött milyen arányban állnak a magyar választók, ezért szerinte ez a magyar belpolitikát is meghatározó választás. "Nagyon szeretném, ha hosszú éveken keresztül hivatkozhatnánk arra a választási eredményre, amelyet ma érünk el" - tette hozzá.


10:13 - Délig lehet mozgóurnát igényelni

Vasárnap délig még igényelhet mozgóurnát a mozgásukban gátolt választók az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán. Aki még nem tette meg, de szeretne mozgóurnával szavazni, a kérelmét még benyújthatja online, ügyfélkapus azonosítással vasárnap délig. Emellett el lehet juttatni a szavazatszámláló bizottsághoz írásbeli meghatalmazással rendelkező meghatalmazottal, valamint kézbesítővel, például futárral vagy hozzátartozóval.

A mozgóurna iránti kérelmet a szavazóköri névjegyzékben szereplő, mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt gátolt választópolgár nyújthat be. A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát is - arra hivatkozva például nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe.

Ha a mozgóurnát nem a választópolgár lakcímére kérik, akkor a kérelemnek tartalmaznia kell a pontos címet. A feltüntetett személyes adatoknak meg kell egyezniük az igénylő választópolgár lakcímkártyáján szereplőkkel, különben a kérelmet elutasítják. A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki a szavazókör területén belül úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen.

Aki mozgóurnát kért, az a szavazókörben hagyományos módon, személyesen nem szavazhat.


9:44 - Részvétel kilenc órakor

Országosan 7,78 százalékos részvételt regisztráltak az Európa Parlamenti választáson reggel kilenckor. 2014-ben ugyanekkor 5,25%, 2009-ben 6,03% járult az urnák elé.

Veszprémben az országos átlagot meghaladó, 8,61%-os volt a részvétel kilencig, a 45.150 választásra jogosult állampolgárból 3.886 fő adta le voksát. A legaktívabb szavazókör a városban a Dózsa iskolában működő 26-os (13,12%), míg a legkevésbé aktív a Török Ignác utcai idősek otthonában működő 56-os (4,54%)


9:19 - Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője a Kossuth iskolában adta le szavazatát.

Fotó: Kovács BálintFotó: Kovács Bálint


7:45 - Részvételi arány

Reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,48 százaléka adta le szavazatát a magyarországi szavazókörökben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Veszprémben 1,53%, 693 fő járult az urnákhoz az első órában. A városon belül a legmagasabb részvételi arány a Báthory iskolában működő 44-es szavazókörben volt (3,48%), míg a legalacsonyabb a Cholnoky iskolában működő 44-es szavazókörben (0,57%).


6:00 - Elkezdődött a voksolás

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a magyarországi európai parlamenti választáson. A 10 277 szavazókörben valamivel kevesebb mint 7,9 millió választópolgárt várnak este 7 óráig.

Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és lakcímigazolvánnyal, vagy a lakcímet vagy személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvánnyal lehet. A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A szavazatszámláló bizottság elfogadja továbbá a lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.

fotó: mtifotó: mti

Mindenki csak a számára kijelölt szavazókörben adhatja le voksát, ennek helyéről korábban valamennyi választópolgárt tájékoztattak. Lakóhelyüktől eltérő helyen, átjelentkezéssel csak az a 97 617 választópolgár voksolhat, aki ezt szerda délutánig kérte. A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság vasárnap már senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.

Aki mozgásában akadályozott vagy beteg, vasárnap délig még kérhet mozgóurnát a szavazáshoz. Aki azonban nem kért, az nem szavazhat ilyen módon akkor sem, ha egy másik, háztartásában lakó választópolgárhoz kiviszik a mozgóurnát.

A magyarországi szavazókörökbe 7 872 738 választópolgárt várnak, ebből 110 154 fiatal lesz jogosult arra, hogy először szavazhasson, ők azok, akik a 2018-as országgyűlési választáson még nem voltak szavazókorúak, de az azóta eltelt időben nagykorúvá váltak.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hét alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: 7, 9, 11, 13, 15, 17 órakor, valamint 18:30-kor. A nem hivatalos, előzetes eredményeket este 11 órakor hozhatja nyilvánosságra a Nemzeti Választási Iroda a www.valasztas.hu oldalon, miután az Európai Unió valamennyi tagállamában befejeződött a szavazás. Akkor már várhatóan 90 százalék feletti lesz az adatok feldolgozottsága.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben választás 2024 Megvolt a helyezkedés a sakktáblán, nyilvánosak az ellenzék képviselő-jelöltjei Veszprémben Felléptek a politikai színtérre a veszprémi ellenzék képviselőjelöltjei is, miután szerda délután hivatalosan is bejelentették, hogy a város tizenkét egyéni választókerületében kik indulnak. A sakktáblán a helyezkedés lezajlott, a jelöltek közt több régi és néhány új név is szerepel, egy közülük pedig az országos politikából nyergelne át a veszprémi városháza padsorába. 2024. április 11. 9:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.