2019. október 24. // Salamon névnap

Jó nagy cirkusz lesz a völgyben

2019. június 4. 11:26
A legnagyobb attrakció valószínűleg idén is az éjszakai kalandtúra lesz, de jó mókából és varázslatos pillanatokból június 15-16-án is bőven lesz: ekkor rendezik meg a 26. Kabóciádét, amely ezúttal a cirkusz világát idézi meg.

A részletekről kedden számolt be a Kabóca Bábszínház vezetése a következő évad terveivel együtt.

Bepillantás a cirkuszba – XXVI. Kabóciádé

Talán nem véletlen, hogy idén a cirkuszmesterségre fókuszál a családi fesztivál: a lélegzetelállító mutatványokra képes artisták, a síró-nevető arcú bohócok, a leleményes állatok világa mindig is elvarázsolta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Így aztán biztos, a családi fesztivál is nagy sikerre tart számot.

A hangolódás rögtön a Kossuth utcán megkezdődik majd, ahol gólyalábasok és jelmezes felvonulók flashmobját láthatják a veszprémiek, majd 10 órától a Kolostorok és kertekben gyűlnek össze az ország minden pontjáról idesereglett „óriáslábúak”. A nap során itt lesznek még többek között a Cirko Cirkulusz artistái, Dávid kontra Góliát címmel játékos filmforgatáson vehetnek részt a gyerekek, Méhes Csaba pantomim műsorral készül, és egy triciklis guruló cirkuszi bábelőadást is megnézhetünk, mielőtt éjszakai kalandtúrára indulnánk a tűzzsonglőrökkel.

Vasárnap aztán akrojógával kezdhetnek a kisbabás szülők, gólyalábas vetélkedőn mérhetik össze a tudásukat a kicsik, megnézhetjük az előző napi bábelőadásokat, ha lemaradtunk volna és Ágoston Béla is muzsikál az egyes előadások között, majd az esti koncerten. Sipos Tekla művészeti titkár elmondta, emellett folyamatosan lesznek játékterek és kézműves foglalkozások, a Jezsuita templomban pedig bábkiállítást nézhetünk meg.

A teljes program itt érhető el.

Együtt az iskolákkal – Kabóca Bábszínház 2019/2020

A sajtótájékoztatón Szőke Kavinszki András ismertette a következő évad terveit is.

Jövőre összesen hét új bemutató terveznek:

 • Valami titkos dolog – tantermi színházi előadás
 • Rómeó és Júlia – koprodukció
 • Jack, a megmentő
 • A négylábú kastély meséi
 • Csillaglépő csodaszarvas
 • Mama - nonverbális
 • Klamm háborúja – tantermi színházi előadás drámapedagógiai foglalkozással

Az igazgató elmondta, nagyon fontosnak tartják, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzenek a helyi iskolák és a bábszínház közötti kapcsolat erősítésére, éppen ezért a 2019/20-as évadot A mi iskolánk, a mi bábszínházunk szlogen mentén hirdették meg, az első és utolsó bemutató pedig egy-egy tantermi színházi előadás lesz. „Meg kell mutatnunk, hogy a bábszínház nemcsak a legkisebb korosztálynak szól, hanem számukra is rengeteg értékkel, tanulsággal szolgálhat.”

A Veszprémi Petőfi Színházzal közös koprodukcióban, Palásthy Bea szereplésével készül majd el a Rómeó és Júlia, mely ezúttal nem a klasszikus történetet viszi színre, hanem három generáció szemén keresztül mesél a szerelem halhatatlanságáról. Kovács Gáborján volt igazgató is kicsit visszatér a színházba, A négylábú kastély meséi ugyanis az ő tollából származnak, a Csillaglépő csodaszarvas az összefogásra hívja fel a figyelmet, a Mama pedig nonverbális előadás révén a bábszínházi animáció erejével hat.

Az iskolák közelítése mellett a teátrum rendkívül fontosnak tartja azt is, hogy a családokkal személyes kapcsolatot alakítson ki, az előadások segítségével rávezesse a szülőket arra, mi zajlik a gyerekeik lelkivilágában, nekik pedig útmutatót nyújtson, ezért jövőre is folytatódik majd a havonta, vasárnaponként jelentkező Papa, Mama, Gyerekek Családi Napok. Az elmúlt évadban átlagosan 150 nézőt sikerült behozni egy-egy előadásra, így bíznak benne, hogy a jövő évad 8 vendég bábszínházi előadása is sikeres lesz.

A Papa, Mama, Gyerekek Családi Napok tervezett programja:

 • Magamura Alkotóműhely: Dobronka cirkusz, világszám!
 • Fabók Mancsi: A székely menyecske meg az ördög
 • MárkusZínház: Az égigérő fa
 • Kabóca Karácsony
 • Pályi János: Vitéz László
 • Aranyszamár Színház: Mesék a Tejúton túlról
 • Écsi Gyöngyi: A világ kenyere
 • Tintaló Társulás: Zsiga föstő fest
 • Ziránó Színház: Babszem Jankó

Emellett zajlik a Kabóca Napok is, ahol pályázati program keretében eddig több mint tíz településre vittek előadásokat.

Bertalan Melinda
Domján Attila
2019. október 24. // Salamon névnap