2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap

Egy mini skanzen Ászáron

2019. június 18. 9:16
Nagyon sok szabadtéri néprajzi múzeumot lehet találni szerte Magyarország területén, de hogy mitől is különleges az, ami Ászáron található?

A Bakony északi lábánál található földrajzi tájegység területén elhelyezkedő Ászár egy apró, álmos kis falu, ahol hajdan Jászai Mari színésznő született még 1850-ben. A falu Kisbér közvetlen szomszédságában található, szóval mi épp átutazóban voltunk a Bakonyból Győr felé, mikor eljutottunk a falucska nevezetességéhez: az ászári Mini Skanzenhez.

Mitől mini?

Az ászári Mini Skanzen 2011. június 24-étől látogatható, mint a helyi falumúzeum kiegészítése. Érdekesség, hogy Ete község polgármestere volt az építő, de az ottani helyükről átkerültek Ászárra. Az 1500 négyzetméternyi területen több, mint húsz épületet találunk, amiket gondozott kerítés választ el egymástól és a gyalogúttól, ahol az ember sétálva észreveszi az apró, fehérre meszelt, nádfedeles vagy cserepes házikókat, épületeket.

A látványos kis települést a Dunántúlon megtalálható népi építészet épületeiből alakították ki. Van közöttük parasztház, cselédszállás, kovácsműhely, stb. Minden ház egy adott kor építészeti stílusát örökíti meg. A részletgazdag falu házacskái olyan apróságokat is tartalmaznak, mint a csipkefüggöny, olyan funkcionális épületek is láthatóak, mint a templom, szélmalom, illetve a valóságban is fellelhető falu végi keresztet is megtalálhatjuk.

Ezeket a falu végi feszületeket egyébként a német ajkú telepesek terjesztették el szerte Magyarország területén. Célja a hálaadás, köszönet volt például egy-egy járvány után, vagy egy szerencsés kimenetelű baleset miatt.

Mire számíthat, aki megtekinti a Mini Skanzent?

Az első döbbenet már a bejáratnál utoléri a látogatókat: a belépés ingyenes, a kapu nyitva, aki be szeretne menni és megtekinteni a Mini Skanzent, bátran megteheti.

A pici házak között sétálva információhoz jut a hétköznapi ember arról, hogyan is néztek ki a Dunántúl közembereinek házai, hogyan néztek ki a hivatalok a régi időkben, milyenek voltak a templomok még a modernizálás előtt. Megtalálhatjuk itt Ugod település egykori cselédsorát, a tápi Győri utca 100. alatt található házat, a tési Szélmalom lekicsinyített másolatát, Ete község egy olyan lakóházát, ami nagy valószínűséggel középkori jegyeket mutat magán. Az iskola és a templom készült egyedül úgy, hogy nem egy meglévő épületet mintáz, hanem a környék településein található templomok és iskolák jellegzetességeit ötvözve épültek meg.

A nevezetességet tisztán, rendben tartják, szemmel láthatóan büszkék arra, hogy Ászárra került a Mini Skanzen, ami jól kiegészíti a település tájházát. Ez az egység bemutatja a településen élt egyszerű emberek használati tárgyait, a családok által berendezett szobákat és egyéb helyiségeket korhű eszközeikkel. Ennek kertjében található meg ez a liliputi település, ahol különböző rendezvényeket tartanak a falubelieknek és a faluba érkező kedves vendégeknek például disznóvágás időszakában, vagy advent alkalmával.

vehir.hu

További cikkek

Az őszi vírusok “doktora”
Az őszi vírusok “doktora”
Szeptembertől nemcsak a rohanó hétköznapok, a temérdek munka, az iskola, hanem az őszi betegségek időszaka is beköszöntött. Mindenki ismeri a kellemetlen érzést, amikor a változékony időjárás megannyi vírusos megbetegedést, légúti fertőzést hoz magával. A közösségben könnyen terjednek a fertőzések, így a vitamindús táplálkozás mellett ajánlott sok időt eltölteni a szabad levegőn. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy akár a lakásban is tiszta, kórokozómentes légkört biztosíthatsz családod részére?
Testi-lelki egyensúly
Testi-lelki egyensúly
A különböző wellness szolgáltatásokat már hosszú idő alkalmazzák az ember testi-lelki harmóniájának fenntartására, a relaxáció elmélyítéséhez.
Miben tudnak segíteni a munkaerő-kölcsönző cégek?
Miben tudnak segíteni a munkaerő-kölcsönző cégek?
Bővítés miatt rövid időn belül nagy számú munkaerőre van szükséged? Üresedés miatt azonnal gondoskodnod kell szakképzett munkavállalóid pótlásáról? Idényjellegű, megnövekedett rendelésállomány kielégítésére sürgősen munkaerőre van szükséged? A munkaerő-külcsönzők valamennyi problémára megoldás nyújtanak, így céged munkaerő problémáit a lehető leggyorsabban orvosolják.
Mire jók a polikarbonát lemezek?
Mire jók a polikarbonát lemezek?
A polikarbonát lemezek évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvendenek a modern építészetben. Takarékos, könnyen kezelhető, mégis látványos megoldást jelentenek, ráadásul széles körben felhasználhatóak. Lássuk, milyen ötleteket lehet megvalósítani a segítségükkel!
Azonnal használható módszerek a telefonfüggőség csökkentésére
Azonnal használható módszerek a telefonfüggőség csökkentésére
Az okostelefonok forradalma szinte mindenkit beszippantott az elmúlt években, de a használati szokások nem mindig egészségesek. A telefonfüggőség mára az egyik leggyakoribb függőség, amely szinte minden korosztályt érint.
2019. november 17. // Hortenzia, Gergő névnap