Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Veszprémi uszoda – feltettük a legfontosabb kérdéseket

2019. június 26. 12:01
Mennyibe kerül a veszprémieknek az uszoda? Mikor készül el? Miért nem strand? Olvasóinkat leginkább foglalkoztató kérdéseket feltettük a polgármesternek.

2016 májusában jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök és Porga Gyula polgármester közös veszprémi sajtótájékoztatójukon, hogy a Modern Városok Program keretében a megyeszékhely egy új sportuszodával bővül, amelyhez kapcsolódóan, illetve amely mellett több másik fejlesztés is megvalósul a következő években.

A többéves tervezési és előkészítő munka után az alapkövet már lerakták az Aréna melletti területen.

A beruházással kapcsolatban számos kérdés merült fel és számos tévhit vírusként terjedt el a városban. Olvasóinkat leginkább foglalkoztató kérdésekre most Porga Gyula válaszol.

Porga Gyula mutatja az uszoda látványterveitPorga Gyula mutatja az uszoda látványterveit

Miért pont az Aréna melletti terület mellett döntöttek?

A városi konzultáció során 2015-ben kikértük a veszprémiek véleményét arról, hol lenne a legideálisabb az uszoda megépítése. Három helyszínt is ajánlottunk, amelyek alkalmasak egy ekkora volumenű projekt kivitelezésére. A veszprémiek döntöttek az Aréna melletti területről.

A földmunkák már elkezdődtek az Aréna melletti területenA földmunkák már elkezdődtek az Aréna melletti területen

Mennyibe kerül ténylegesen a veszprémi uszodafejlesztés?

Valóban két ellentmondásos adat kering a közbeszédben: az épület megépítésének a költsége 9,7 milliárd forint. A telekvásárlást, tervezést és építést is magában foglaló projektköltség összesen 14,15 milliárd forint. Az uszoda megépítésének támogatásáról szóló kormányhatározat 2015-ben jelent meg, a becslések 2017-re készültek el és 5,7 milliárd forintról szóltak. Azonban az építőipari költségek folyamatosan növekedtek, így a veszprémi sportuszoda megépítése a jelenlegi építési árak mellett 9,7 milliárd forintot tesz ki. Ez az összeg szerepel a vállalkozóval kötött szerződésben, így ez már nem fog növekedni.

Az uszoda külső látványterveAz uszoda külső látványterve

Mennyi terheli ebből a városi költségvetést?

A megállapodásunk miniszterelnök úrral tartalmazza, hogy a fejlesztés teljes költsége – beleértve a megvalósíthatósági tanulmányt, a tervezés és a beruházás költségét is – a magyar államot terheli, Veszprémnek nem kerül pénzbe. Fontos kiemelni, hogy a beruházó és a fenntartó is a Nemzeti Sportközpontok lesz, így a jövőben sem kell a költségvetésben az uszoda fenntartására forrást elkülöníteni. Ez lényegében egy ajándék a veszprémieknek.

Hajas Bálint
Domján Attila
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.