Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
8°C

A közösségépítést és az élethosszig tartó tanulást is segíti a múzeum megújult tere

2019. június 25. 11:59
Bár a Laczkó Dezső Múzeum eddig is igyekezett minél szélesebb réteghez szólni és több formában segíteni a közművelődést, az intézmény tereinek kibővítésével még nagyobb hangsúlyt helyeznének az élethosszig tartó tanulásra és a közösségi aktivitásokra. Ezt segíti az EFOP-4.1.9-16-2017-00014 pályázat keretében – többek közt – felújított, a jövőben akár konferenciateremként is funkcionáló látványkönyvtár.

Az oktatás és az ismeretterjesztés, a felnőtt közösségek bevonása és az egész életen át tartó tanulás hirdetése persze eddig is fontos szerepet töltött be a múzeum életében. Több mint tíz éve működik az intézmény falain belül a havonta jelentkező Múzeumi Szabadegyetem, mely tematikus előadásokkal nyújt lehetőséget a muzeológusoknak kutatott témájuk részletesebb kibontására, heti rendszerességgel tart ülést itt a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub, az elmúlt egy évben pedig múzeumandragógiai órákkal is jelentkezett az intézmény, amelyek során felnőtt csoportok tanulhatnak játékos formában egy-egy időszaki kiállítás kapcsán – hogy csak pár példát említsünk.

A már megújult látványkönyvtárA már megújult látványkönyvtár

Az intézmény infrastruktúrája azonban eddig nem tette lehetővé, hogy mindez igazán méltó körülmények között valósuljon meg. A múzeum főépületében 2010-ben jött létre a 90 m²-es Tudás-Tér, mely főleg a kiskorú látogatók körében népszerű múzeumpedagógiai órák megtartására szolgál. Egyéb alkalmas hely hiányában azonban a terem gyakran válik a szabadegyetemi előadások, konferenciák, alkotócsoportok, különböző rendezvények helyszínévé is. Emiatt a Tudás-Tér nem tud kellően gyerekbarát lenni, egy konferencia esetében viszont a múzeumpedagógiai kellékek lehetnek „zavaróak”.

Az épületben emellett 2009 óta működött egy látványkönyvtár, amely eredetileg a kutatókat szolgálta volna, ám szintén számos alkalommal vált rendezvényhelyszínné és reprezentációs térré.

Közösségi térként is funkcionálhat majdKözösségi térként is funkcionálhat majd

A helyzet kiküszöbölésére elengedhetetlenné vált az oktatóterek megújítása, illetve a látványkönyvtár olyan jellegű átalakítása, amely a jövőben egy elegáns, a jelen kor technikai kihívásainak megfelelő, jól felszerelt, reprezentatív térként is funkcionálhat, és amely szakmai programok, konferenciák, valamint a múzeumandragógiai órák, a felnőtt nevelést szolgáló események és az idősebb látogatóknak szánt programok megtartására egyaránt alkalmas.

A fejlesztések részben önkormányzati forrásból, nagyobb részt pedig egy az oktatótermek és kiszolgáló helyiségek létrejöttét segítő EFOP-4.1.9-16-2017-00014 pályázatból valósulhattak meg. A pályázat részeként IKT eszközöket is beszereztek.

A projekt címe: "Oktatótermek és kiszolgáló helyiségek kialakítása"
A projekt azonosító száma: EFOP-4.1.9-16-2017-00014
A támogatás összege: 29.872.481 Ft
A projekt megvalósításának ideje: 2018. október 10. – 2019. július 31.

Konferenciateremnek is ideálisKonferenciateremnek is ideális

A rekonstrukció első fázisaként a látványkönyvtárat májusban már ideiglenesen átadták a nagyközönségnek (az átmeneti megnyitás oka a múzeum későbbre tervezett energetikai fejlesztése) egy Nagy Sándor festő-iparművész munkásságáról szóló kiállítás megnyitásával, az pedig már most jól látszik, milyen funkciókat láthat el a jövőben a tér.

  • Konferenciaterem

A Laczkó Dezső Múzeum a felújítással szeretné tovább fejleszteni és bővíteni szolgáltatásait megyei szinten, és még inkább megjelenni Veszprém város kulturális életében azáltal, hogy évente egy-egy alkalommal, befogadó jelleggel helyet ad szakmai konferenciáknak, kerekasztal beszélgetéseknek. Az első ilyen alkalom az országszerte elismert Fiatal középkoros régészek konferenciája lesz, de a későbbiekben akár többszekciós városi konferenciáknak is egyik helyszíne lehet a 70 fő fogadására alkalmas terem. Mindez természetesen a tudományos munkát is jelentősen erősíti.

  • Múzeumandragógiai foglalkozások, felnőttképzési programok helyszíne

A múzeumpedagógia 0-99 éves korig való kiterjesztése az egyik legfontosabb célkitűzése az intézménynek. Nemcsak a szellemünk frissen tartása érdekében érdemes folyamatosan, informális módon is művelni magunkat, de a társadalmi esélyegyenlőtlenségek is csökkenthetők így, hiszen a tudás mindig érték. A tervek szerint a látványkönyvtár válna az idősebb generációkat célzó programok elsődleges helyszínévé: itt valósulnának meg a 10 éves Múzeumi Szabadegyetem előadásai, a múzeumandragógiai órák, a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjasklub heti ülései, valamint a múzeum kiemelt civil bázisaként működő Múzeumegylet programjai.

  • Közösségi tér

A múzeumban régi hagyomány, hogy az egyes rendezvényeken (pl. kiállítás megnyitók) a helyi közösségek is közreműködnek, az együttműködést azonban szeretné új szintre emelni az intézmény. Mindez nemcsak abban jelenne meg, hogy egy-egy tárlat akár alulról szerveződve jöhetne létre, hanem abban is, hogy a különböző kisközösségeknek (hagyományőrző, nemzetiségi csoportok, művészeti szakkörök, civilek stb.) megkeresés esetén évi pár alkalommal helyet biztosítsanak a térben. Ezzel valóban mindenki – veszprémiek, turisták, családok, oktatói-tanulói közösségek, különleges élményre vágyók – úgy érezhetik, a múzeum az övék is.

A ruhatár a mosdókkalA ruhatár a mosdókkal

Az intézmény ugyanakkor nem csak közösségi tereivel kíván magas minőséget képviselni. Az EFOP pályázat részeként, a Tudás-Tér és a látványkönyvtár megújítása mellett egy régi hiányt is pótolt a múzeum kiszolgáló helyiségeinek fejlesztésével: a földszinten új, nagyobb vizes blokkokat és ruhatárat hoztak létre a komfortosabb múzeum látogatás érdekében – utóbbiban egyébként egy időkapszulát is elhelyeztek a dolgozók a jelenlegi megújulásról. A megújult, átépített terekben, a projekt keretében beszerzett, legmodernebb technikai eszközök segítik a rendezvények, programok színvonalas megvalósítását.

Az időkapszula elhelyezéseAz időkapszula elhelyezése

Mindezzel együtt egy olyan, 21. századi múzeum létrejöttének újabb lépéséhez jutott el az intézmény, amely méltón szolgálhatja céljait: segíteni az élethosszig tartó tanulást, ösztönözni a közösségek létrejöttét és megerősítését, valamint erősíteni az együttműködést. „Az intézmény megtette az első lépést, remélve a további fejlesztéseket, amelyek nem csak az épületet, de annak környékét is megszépítik, a helyi közösségek számára találkozási ponttá teszik a múzeumot, további célközönség bevonását teszik lehetővé – mondja S. dr. Perémi Ágota igazgató. – A nagy múltú intézmény megújult tereivel és a további fejlesztésekkel már most készült a megyeszékhely nagy eseményére, a 2023-ban megvalósuló Európa Kulturális Fővárosa rendezvényre. Reméljük, a Laczkó Dezső Múzeum 2023-ban, de addig is, kiemelkedő szerepet fog kapni a város, a megye kulturális életében.”

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Somló-hegy kincseit mutatja be a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása A Magányos hegy kincsei - Évezredes történetek a Somló-hegyen címmel új régészeti kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Múzeumban január 30-án. 2024. január 25. 18:21 Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek 2024-ben ötven éve lesz annak, hogy az ország egyik legismertebb rockzenekara az EDDA Művek megalakult és a rockzene szolgálatába állt. A Pataky Attila vezette legendás együttes e jeles alkalomból egy felejthetetlen és óriási bulira hív mindenkit 2024. május 11-én a Veszprém Arénába. 2024. január 12. 12:44 Tippek szőnyeg vásárlásához Tippek szőnyeg vásárlásához 2023. november 29. 9:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.