2020. február 21. // Eleonóra névnap

Évadot zárt Veszprém kulturális szívcsakrája

2019. június 26. 4:00
Társulati üléssel zárta az évadot kedd délután a Veszprémi Petőfi Színház.

Bár a nyári tájelőadások miatt a munka nem áll le, a következő hetekben a teátrum munkatársainak azért mégiscsak több ideje lesz önmagukkal, családjukkal foglalkozni. Az évadzáró társulati ülés lehetőséget adott arra, hogy az elmúlt szezon számait is mérlegre tegyük: a Petőfi Színház 314 előadására 20 088 bérletes, összesen pedig 110 ezer néző ült be az évad során.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Ahogy arra Oberfrank Pál igazgató rámutatott, a színház anyagi helyzete stabil, az államtól 250 millió, a várostól 150 millió forint támogatást kaptak, melyek a bevétellel kiegészülve biztosítják a működéshez szükséges forrást.

A számok a fenntartó önkormányzat számára fontos adatok - jegyezte meg Porga Gyula, aki hozzátette: polgármesterként számára azonban fontosabb szempontok is léteznek. Leginkább az, hogy a veszprémiek jól érezzék, otthon érezzék magukat a városukban. A Petőfi Színház sokat tesz azért, hogy erősítse a közösségeket, segít abban, hogy az előadások után más szemmel lássuk a világot, pozitívabban szemléljük az életünket.

“A veszprémi közönség imádja a színházat és a színészeket; nem lehet számokkal leírni azt, hogy mit jelent, ha egy városnak ilyen színháza van.”

Porga GyulaPorga Gyula

Ebben az igazgató is egyetért a polgármesterrel. Mint mondta, a sok, előadásokon túli program, amit szerveznek, elengedhetetlen ahhoz, hogy a színház és a közönsége között kapcsolat, párbeszéd alakuljon ki, és hogy a nézők azt érezzék, hogy “a Petőfi Színház egy kulturális csakrapontja Veszprémnek.”

A Petőfi Színháznak az Európa Kulturális Fővárosa programban is fontos szerep jut majd - illetve ahogy arra Porga Gyula rámutatott, már eddig is fontos szerep jutott, hiszen a pályázat sikeréhez a színház eddigi közösségépítő munkája is nagyban hozzájárult. 2023-ra azonban egy teljesen megújult épület fogadhatja majd be az ünnepi év programjait, hiszen a Modern Városok Programban jövőre megkezdődik a színház rekonstrukciója. A tervek szerint az épületet a következő évad végén ürítik ki, a társulat a volt Dimitrovba költözik, hogy aztán 2022 végére már méltóbb körülmények közé térhessenek vissza.

Kellerné Egresi ZsuzsannaKellerné Egresi Zsuzsanna

A társulati ülésen több díjat is átadtak. A polgármester Pro Meritis díjat adományozott Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettesnek.

Kellerné Egresi Zsuzsanna 25 éve tagja a Veszprémi Petőfi Színháznak. 1994-től művészeti titkárként, majd 1998-tól színházi főtitkárként dolgozott. 2014 óta általános igazgatóhelyettes pozíciót tölt be. Pályája kezdetén meghatározó szerepet töltött be A tánc fesztiválja, valamint az Országos Színházi Találkozó veszprémi megszervezésében és megvalósításában. Megalakulásakor ügyvezetője volt és 13 évig szervezte a Veszprémi Ünnepi Játékokat, a későbbi VeszprémFestet. Dolgozott a székesfehérvári Vörösmarty Színház szakmai tanácsadójaként is. Szakértelmével, kreatív ötleteivel nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a színház több, mint húszezer bérlettulajdonossal büszkélkedhet, az éves látogatottság pedig 100.000 fő körül alakul. A színházon kívül Veszprém város kulturális életének is meghatározó tagja, a város jótékonysági rendezvényeinek is aktív részese. Számos kezdeményezéssel segíti a színház élményét mindenkihez eljuttatni. Nevéhez fűződik többek között az Érzékenyítő Fesztivál, a Bérletek éjszakája, a Színház az állatkertben vagy a Házhoz egy a Petőfi Színház kezdeményezés is. Közösségi ember, akinek gondolkodását, döntéseit mindig a közösség tisztelete, szolgálata határozza meg. Időt és energiát nem sajnálva a veszprémi közönségért, társulatért, a magyar színházművészet jövőjéért dolgozik.

A társulat által alapított elismeréseket is kiosztották: a Petőfi-díjat Oberfrank Pál, a Latinovits-díjat Kőrösi Csaba, a Medgyaszay-díjat pedig Szórádi Roland vehette át.

Söge
Domján Attila

További cikkek

Hamlet a Pannon Várszínházban
Hamlet a Pannon Várszínházban
Shakespeare egyik legismertebb drámáját, a dán királyfi történetét állította színpadra a Pannon Várszínház, Vándorfi László rendezésében.
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író járt Veszprémben - villáminterjú
Egressy Zoltán, József Attila-díjas író, költő vendégeskedett január végén a Veszprémi Egyetemi Színpad beszélgetősorozatának első állomásán. A rendezvény az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy termében zajlott, ahol egyfelől a szintén író Bozsik Péter, valamint Szabó B. Eszter, egyetemi hallgató kérdezte. A társalgást a szomszédos Író Deákban folytattuk…
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
Elhunyt Andorai Péter színművész, a nemzet színésze
A 72 évesen elhunyt színész egy időben a Veszprémi Petőfi Színház társulatának is tagja volt.
Az élet tényleg csodaszép
Az élet tényleg csodaszép
George Bailey Az élet csodaszép című klasszikus végén megtanulja, hogy bármilyen csapás is ér minket, az életet meg kell becsülni. A Pannon Várszínházban rádiójátékként debütált előadás látássérült nézőjével beszélgetve pedig azt is eszünkbe véshetjük, hogy mindig legyünk nyitottak.
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
A magyar kultúra napja - Kiállításokkal, koncerttel, szabadtéri színházi programmal készülnek Veszprémben
Kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek a magyar kultúra napjára Veszprémben. Balatonfüreddel kulturális együttműködési megállapodást ír alá Veszprém.
2020. február 21. // Eleonóra névnap