2019. szeptember 20., péntek
Friderika névnap

Megduplázódott a polgármesterjelöltek száma

Péntek délután közleményben tudatták a veszprémi ellenzéki pártok, hogy sikerült döntést hozni közös polgármesterjelöltről. A hatpárti összefogás Katanics Sándor (DK) önkormányzati képviselőt támogatja az októberi választáson.

Első körben április 30-ig ígérték az ellenzéki pártok, hogy megnevezik veszprémi polgármesterjelöltjüket, majd ez a dátum kitolódott az európai parlamenti választásokig. Ezt követően hetekig csend volt az ellenzék háza táján, majd péntek délután egy közleményben tudatták, hogy a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért pártok megegyeztek abban, hogy Katanics Sándort a veszprémi Lovassy László Gimnázium volt igazgatóját, matematika-fizika szakos középiskolai tanárt, jelenlegi önkormányzati képviselőt jelölik Porga Gyula (Fidesz-KDNP) kihívójaként.

Katanics Sándor egy korábbi sajtótájékoztatón VeszprémbenKatanics Sándor egy korábbi sajtótájékoztatón Veszprémben

A közleményben legfontosabb célkitűzéseikként konkrétumok helyett általános jellegű célokat fogalmaztak meg, mint például a városi fejlesztések új irányvonalának kijelölését a veszprémiek bevonásával, a lakhatási, szociális, közlekedési, parkolási problémák megoldását, illetve a zöldfelületek bővítését.

A közlemény – ha nem is egyértelműen – de némiképp választ ad arra is, hogy mi volt az oka az elhúzódó bejelentésnek.

„Az ellenzéki pártok az egyeztetés során részletes tárgyalást folytattak a Veszprémi Ellenzéki Kerekasztalhoz csatlakozó szervezetekkel, mert a cél a minél szélesebb körű összefogás létrehozása volt. Azonban a pártok azt a feltételt, hogy minden jelölt civil szervezet jelöltje legyen nem tudták elfogadni. Nem akarjuk megtéveszteni a választókat, nem akarunk civil szervezet mögé bújva indulni.”

A Kész Zoltán nevével fémjelzett ellenzéki kerekasztal így a nagyobb ellenzéki pártok nélkül lesz kénytelen folytatni az egyeztetéseket, bár a kampány-időszak rohamos tempóban közeledik.

Visszatérve az ellenzéki pártok veszprémi bejelentésére, a közleményben megjegyzik, hogy az egyéni képviselő-jelölteket, a választási programot és a kompenzációs listát a kampány kezdetekor fogják bemutatni.