2019. november 15. // Albert, Lipót névnap

Visszatérnek a Régizenei Napok

2019. július 16. 8:00
Hatodik alkalommal rendezik meg a Régizenei Napok rendezvénysorozatot július 22. és 27. között a veszprémi jezsuita templomban

A programsorozat egy év hiátus után az Orlando Együttes szervezésében tér vissza, támogatóik között az önkormányzatot is megtaláljuk. Porga Gyula polgármester a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: a zenei program születésének körülményei jól tükrözik az önkormányzat kultúrafelfogását.

A Régizenei Napok hat évvel ezelőtt ugyanis azt követően jött létre, hogy a város felújította, rendbe tette a Séd-völgyet, és benne a jezsuiták által építeni kezdett, ám soha fel nem szentelt templomot. Az épület különleges hangulata és akusztikája inspirálta a szervezőket.

A polgármester rámutatott: az önkormányzat saját feladatának azt tekinti, hogy minél jobb minőségű infrastruktúrát biztosítson, az pedig, hogy ezt milyen tartalommal töltik meg, az már elsősorban a veszprémieken — művészeken, civileken, cégeken — múlik. Ez a hozzáállás az, ami az Európa Kulturális Fővárosa programban is iránymutató lesz.

De ne szaladjunk előre egészen 2023-ig! A július 22. és 27. közötti időszakban korhű hangszereken, hangosítás nélkül szólalnak meg a régi idők zenéi. A halk fesztivált 22-én 19 órától az Orlando énekegyüttes A Vég és a Kezdet című előadása nyitja. 23-án a Recercare Régizenei Műhely idézi meg a francia balladák korát; 24-én a Les Basses Réunies-t láthatja-hallhatja a közönség, 25-én Csalog Benedek és Pétery Dóra Bach fuvolaszonátáiból válogat, 26-án a Virág Mátyás - Nagy Réka - Szokos Augustin trió csellószviteket és gambaszonátákat ad elő, a zárónapon, 27-én pedig Cserményi Zsombor nyúl ismét Bachhoz, egészen konkrétan a szólókantátáihoz

Söge
Domján Attila

További cikkek

Átadták a Hangvilla könnyűzenei díjat
Átadták a Hangvilla könnyűzenei díjat
A Hangvilla-díjat először tavaly adták át, méghozzá a Hangvilla ötödik születésnapja alkalmából. Akkor Csemer Boglárka vehette át, nézzük, idén hogy alakult…
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Fogalmazz meg célokat és érd el a közösséggel együtt, az este 9-es vonatig!
Adott egy feltörekvő nyughatatlan színész, aki 100 fokon ég, a nevével fémjelzett közösségi projektektől pedig hangos a sajtó. Vecsei H. Miklós, a Vígszínház színművésze a veszprémi fiatalok vendége volt vasárnap este, a beszélgetés pedig hamar a felszínre hozta a legmélyebb filozofikus emberi érzelmeket. Figyelem, nem a legegyszerűbb gondolatok jönnek!
Mi van a (tök)fejekben?
Mi van a (tök)fejekben?
Ártatlan móka, vagy az ördöggel való cimborálás? Miért lepik el a töklámpások a házak ablakait, miközben a temetőkben a mécsesek csonkig égnek? Túl vagyunk a halloween-on, de jövőre újra jön, ezért ideje lenne megbékélni.
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Elkezdődött a tabudöntögető fiatal művészek fesztiválja
Szombaton elstartolt a Pannon Unifest összművészeti ifjúsági fesztivál a Pannon Egyetemen. Az egész nap tartó produkciók bemutatása után este az okleveleket és díjakat adták át, de a fesztivál ezzel nem ért véget, vasárnap és a jövő héten folyamatosan lesznek előadások, kiállítások és workshop-ok.
Ülj le mellém, valamit mondok... kendőzetlenül beszélgettünk a Tankcsapdával
Ülj le mellém, valamit mondok... kendőzetlenül beszélgettünk a Tankcsapdával
Harminc éve formálják a magyar rockzenét, közben megszületett közel 200 dal és 14 album. Egymásról, a zenéről, a közönségről, a kritikusokról és a közelgő veszprémi nagy koncertről is faggattuk a Tankcsapda tagjait.
2019. november 15. // Albert, Lipót névnap