2019. december 7. // Ambrus névnap

Felokosították a Jutas ABC előtti gyalogátkelőhelyet

2019. július 19. 11:22
A SafeCross Okos Zebra az útburkolatba elhelyezett LED prizmák segítségével hívja fel figyelmet az éppen áthaladó gyalogosokra. A jövőben több hasonló is épülhet Veszprémben.

A veszprémi önkormányzat a Generali a Biztonságért Alapítvánnyal karöltve, 50-50% arányú finanszírozással telepített 2,6 millió forintért okos zebrát a Jutas ABC elé. Ezen a helyen 2017-ben egy súlyos kimenetelű közlekedési baleset történt. Több közúti baleset pedig a közvetlen közelben következett be.

Átkelés esetén az útburkolatba helyezett LED-lámpák villognakÁtkelés esetén az útburkolatba helyezett LED-lámpák villognak

A SafeCross Okos Zebra nevű rendszer lényege, hogy az út két szélén elhelyezett oszlopokban lévő szenzor érzékeli az áthaladó gyalogosokat, amely jelet küld az útburkolatba épített LED prizmákba, így azok villogni kezdenek. A villogó jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten, így az csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt.

A péntek reggeli átadón Porga Gyula polgármester kiemelte, a közlekedésbiztonság kiemelt feladata az önkormányzatnak. Tavaly 10 millió forintot költöttek arra, hogy a gyalogátkelőhelyeket LED-világítással lássák el. A 11 zebrát a rendőrséggel együtt választották ki.

A most átadott SafeCross Okos Zebra a második a városban, ha sikeres a tesztidőszak, Veszprémben akár még több zebrát okosíthatnak fel- mondta. (A városban más, hasonló „okos zebra” rendszer is létezik, ám az más elven működik.)

Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. A kijelölt gyalogátkelőhelyek a városi közlekedésben azok a helyek, ahol a leggyakrabban fordulnak elő balesetveszélyes helyzetek. Az elmúlt másfél évben 1500 embert ütöttek el országszerte, a balesetek 90%-ban a gépjárművezetők hibájából.

Porga Gyula és Olt Boglárka avatta fel péntek reggel a város új 'okos zebráját'Porga Gyula és Olt Boglárka avatta fel péntek reggel a város új 'okos zebráját'

Egy Debrecenbe telepített okos zebránál vizsgálta az önkormányzat a megállási hajlandóságot. A telepítés előtt ez 55% volt, két hétre rá 65%, két hónap múlva pedig már 76%-os volt a megállási hajlandóság.

- A közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a láthatóság növelése az egyik legfontosabb kulcs a balesetek megelőzéséhez, ezért a Jutasi lakótelepen elhelyezkedő gyalogátkelőt tettük biztonságosabbá - fogalmazott az átadón Olt Boglárka, a Generali a Biztonságért Alapítvány képviselője. Az alapítvány idén 20 ilyen SafeCross Okos Zebra telepítését finanszírozta meg az országban.

Ge. Á.
Domján Attila
2019. december 7. // Ambrus névnap