2019. december 7. // Ambrus névnap

Ahol van járda, használjuk!

2019. július 26. 4:03
A kerékpárúton kóricáló gyalogosok nemcsak akadályozzák a forgalmat, de veszélyhelyzetet is teremtenek azzal, hogy a járda helyett a járműveknek kijelölt sávot használják.

A Jutasi út mentén nyár elején átadott új kerékpárút láthatóan népszerű a biciklisek körében, sokan közlekednek rajta nap mint nap – gyakran kifejezetten tempósan. Megtehetik: a KRESZ kerékpárúton 30 km/órában határozza meg a megengedett legnagyobb sebességet.

Az új kerékpárút lehetőséget ad a gyors haladásra, és a két keréken közlekedés pont ezért válhat az autózás valós alternatívájává, hiszen a Jutasi út belvárosi szakasza az egyik leggyakrabban beduguló útvonal.

Jól látható, hol a járda és hol a kerékpárútJól látható, hol a járda és hol a kerékpárút

A rendeltetésszerű használatot azonban nehezíti, hogy a gyalogosok rendre járdának használják a kerékpárutat. Nehéz anélkül végiggurulni a szakaszon, hogy ne kellene a tilosban kolbászolókat lecsengetni – és ilyenkor persze még nekik áll feljebb.

Pedig ezen a szakaszon tényleg látványosan: szintben és burkolatban is elkülönül egymástól a járda és a kerékpárút. A KRESZ egyértelműen fogalmaz [21. § (1)] : ha van járda, a gyalogosnak azon kell közlekednie.

Ráadásul nem csak az a probléma, hogy a gyalogosok akadályozzák a forgalmat: ha valaki kilép egy szabályosan közlekedő biciklis elé, az ütközésben súlyos sérüléseket szerezhet (gondoljuk csak el, mekkora erővel csapódik be egy hatvan kilós test 30 km/h sebességnél!), egy szerencsétlen esés pedig még komolyabb következményekkel járhat.

Söge
Kovács Bálint
2019. december 7. // Ambrus névnap