Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-3°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-3°C

Lesz-e polgármesterjelöltje Kész Zoltánéknak Veszprémben?

2019. július 26. 12:43
Pár hónappal ezelőtt úgy tűnt, az Ellenzéki Kerekasztal az ellenzéki pártokkal közösen támogathat polgármesterjelöltet Veszprémben, ám közben kiderült, a pártok Kész Zoltánék nélkül képzelik el az önkormányzati választásokat.

A Kész Zoltán szervezeteit is maguk között tudó Ellenzéki Kerekasztal májusban jött létre hivatalosan azzal a céllal, „hogy a demokratikus elvek és értékek szerint működő ellenzéki pártok, illetve társadalmi szervezetek együttműködésével a 2019-es önkormányzati választáson az általa támogatott jelöltek többségbe kerüljenek a képviselő-testületben, illetve az Ellenzéki Kerekasztal által is elfogadott polgármestere legyen Veszprémnek.”

Az Ellenzéki Kerekasztal munkájában kezdetben a

  • Lokálpatrióták a Városért
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  • Mindenki Magyarországa Mozgalom
  • Momentum Mozgalom
  • MOST Egyesület
  • Szolidaritás
  • Kábelgyártó Vasas Szakszervezet vett részt,

majd kis idővel a nagy ellenzéki pártok, a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP és a PM is csatlakoztak.

Ekkor úgy tűnt, megvalósulhat a Kész Zoltán szervezetei által dominált (Mindenki Magyarországa Mozgalom, Most Egyesület) közös összefogás a Fidesz jelöltje, Porga Gyula ellen. A térség korábbi parlamenti képviselője többször is hangsúlyozta, a Fidesz csak akkor legyőzhető, ha egy közös ellenzéki jelöltet állítanak.

Pár hete azonban kiderült, hogy hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és a PM) megegyezett abban, hogy az Ellenzéki Kerekasztal nélkül állítanak közös polgármester-jelöltet (Katanics Sándor) és minden választókerületben egyéni képviselő-jelöltet ősszel Veszprémben.

A szerkesztőségünknek is eljuttatott közleményben az írták:

Az ellenzéki pártok az egyeztetés során részletes tárgyalást folytattak a Veszprémi Ellenzéki Kerekasztalhoz csatlakozó szervezetekkel, mert a cél a minél szélesebb körű összefogás létrehozása volt. Azonban a pártok azt a feltételt, hogy minden jelölt civil szervezet jelöltje legyen, nem tudták elfogadni. Nem akarjuk megtéveszteni a választókat, nem akarunk civil szervezet mögé bújva indulni.

Kész Zoltánék nélkül állt össze az ellenzéki összefogás a Fidesz ellenKész Zoltánék nélkül állt össze az ellenzéki összefogás a Fidesz ellen

Úgy tűnik tehát, az Ellenzéki Kerekasztal a Momentum kivételével visszaállt abba az állapotba, ahonnan elindult. A nagy ellenzéki pártok támogatása nélkül maradt. A Mindenki Magyarországa Mozgalom eközben sorra jelenti be az országban sikeres összefogásokat.

Hogy ezek után az Ellenzéki Kerekasztal folytatja-e tevékenységét, és hogy részt vesznek az önkormányzati választásokon, kérdéses. A közös összefogást leginkább a Márky-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom társalapítója és elnökségi tagja, a Most Egyesület elnöke, Kész Zoltán szorgalmazta Veszprémben.

Szerettük volna tőle megtudni, hogy a nagy pártok nélkül is részt vesznek-e az önkormányzati választásokon, mi lesz a Kerekasztal jövője, vagy esetleg várható-e, hogy mégis támogatják Katanics Sándor jelöltségét? Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.