2019. szeptember 21., szombat
Máté névnap

Ha a Balaton túl zsúfolt lenne: 5 alternatív strand tipp

Imádjuk a Balatont, de ezzel nem vagyunk egyedül, így aztán el kell ismerni, az egy négyzetméterre jutó fürdőzők száma időnként átcsap a nem túl kellemesbe. Szerencsére Magyarország a vizek országa, így aztán korrekt távolságon belül elég sok homokos strandot találhatunk, amelyek kevésbé zsúfoltak, ám hasonlóan szép élményt nyújtanak, mint a magyar tenger.

Nagyteveli strand

Kezdjük mindjárt egy személyes tippel! A Bakony lábainál található az alig 600 fős Nagytevel, amelynek szélén, igazi vadregényes, erdőkkel-hegyekkel ölelt környezetben található az egykori víztározónál kialakított strand. Mivel két faluval arrébb nőttem fel, gyerekkoromban nekem a strandélményt főleg az itteni pancsolás jelentette, ami a híres füredi Eszterházy stranddal szemben olyan volt, mintha a régi gyereküdülőkben jártunk volna. Klasszik hekk, lángos, hamburger ételkínálat, homokos focipálya, pár vízibicikli, bogrács és sátrazás – nagyjából így nézett ki 15 évvel ezelőtt a képlet. Azóta persze szépen beállt a strand is az újítók sorába, de a mai napig megőrizte egy kicsit ezt a retró báját.

Nyitva: minden 9-22 óra között

Belépő: 700 Ft/felnőtt, 400 Ft/diák-nyugdíjas, 300 Ft/gyermek, 6 éves kor alatt ingyenes

Távolság Veszprémtől: 55 km

Hámori strand

Kislőd legizgalmasabb pontján, a Sobri Jóska Élményparkban terül el a Hámori tó, amely a vizes kalandok kedvelőinek kedvence lehet. A strandként is működő tó a bakonyi környezetnek és az okos kialakításnak köszönhetően csendesebb zugokat is kínál az ide érkezőknek, de aki szereti a vizes bohóckodást, annak is ideális terep lesz a tavon kialakított és a kalandpark belépőjegy megváltása után ingyenesen használható akadályok révén. 120 cm-es mélysége révén kisgyerekeseknek is ideális, ráadásul ha már itt vagyunk és van karszalagunk, a játszóteret, a tutajokat vagy éppen az állatsimogatót is ingyenesen használhatjuk, illetve látogathatjuk.

Nyitva: minden nap 10-18 óra között

Belépő: 1500 Ft, 3 éves kor alatt ingyenes

Távolság Veszprémtől: 30 km

Joó-tó

Hangulatos nádtetős árnyékolók, homokos strand, 70 db ingyenes napágy, strandkézi-, röplabda- vagy éppen focipálya, nyugalom. Röviden összefoglalva ez az, amit Marcalgergelyi szabadidőparkjának központjában, a közel egyhektáros Joó-tónál kialakított strandon kapunk. Ez a hely tényleg a kikapcsolódásról szól, az impulzus-mentes pihenésről, az egyszerű élvezetekben örömet lelő önmagunk megtalálásáról. Családosoknak tökéletes.

Nyitva: minden nap 8:00-19:30

Belépő: 800 Ft/felnőtt, 500 Ft/gyerek

Távolság Veszprémtől: 63 km

Vadása-tó

A Vadása az a hely, ahova az ember már nem feltétlenül csak egy délutáni csobbanás reményében megy, legalábbis tőlünk, hiszen Veszprémtől azért már nagyobb távra, az Őrség szívében található. Ha viszont tényleg arra vágyunk, hogy pár napra kiszakadjunk a hétköznapokból és csak lubickoljunk egy tóban, akkor ez a lehető legjobb választás: madárcsicsergés, friss levegő, zöldellő erdők, kristálytiszta víz, jó esetben akár wifi-mentesség is. Alig 10 perces útra ráadásul egy alpakafarmra is benézhetünk. Ha ez nem a szabadság, akkor semmi sem az.

Nyitva: minden nap 9:00-19:00

Belépő: 550 Ft/felnőtt, 380 Ft/diák-nyugdíjas, 6 éves kor alatt ingyenes

Távolság Veszprémtől: 130 km

Szajki-tavak

Hasonló kondíciók jellemzik a Hosszúpereszteg mellett található Szajki-tavakat is: a 11-ből összesen egy, a 6-os számú fürdőzhető hivataloson, de vízparti andalgásra a többi is alkalmas. A strand partszakasz 200 méter hosszan terül el, a mintegy 2 hektáros, árnyas fákkal szabdalt területen pedig focipálya, röplabdapálya, pingpongasztal és játszótér is helyet kapott. A tó maximális mélysége 2,5 méter, de mivel lassan mélyül, gyerekeknek is ideális, és ahogy a Vadása esetében, az igazi felfrissülés, a természetbe való visszatérés itt is garantált. Top tipp: nem messze található a Jeli Arborétum, strandolás előtt ideális körbesétálni, hogy utána legyen miért megáztatni a lábunk.

Nyitva: minden nap 8:00-20:00

Belépő: 600 Ft/felnőtt, 400 Ft/gyerek

Távolság Veszprémtől: 80 km