2019. december 7. // Ambrus névnap

További lakásdrágulásra számítanak Veszprém megyében

2019. augusztus 8. 18:23
Cordia
A Veszprém megyeiek négyötöde arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár, így nem is csoda, ha jó befektetésnek tartják az újlakás-vásárlást – többek közt ez derül ki egy új kutatásból.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Veszprém megyében szintén az új lakás végzett az élen, ám itt az országos átlaghoz képest sokkal jobb befektetésnek tartják a valutát. A megyében a megkérdezettek 56 százaléka választaná a dollárt vagy eurót befektetésnek (országos átlag: 52 százalék), amivel a második legnépszerűbb lehetőségnek számít.

A lakásépítő Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás, amely külön felmérte a Veszprém megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás

A Veszprém megyeiek négyötöde arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 8 Veszprém megyei vár áremelkedést, a budapesti újlakáspiacon pedig 10-ből 9-en számítanak további drágulásra.

A Veszprém megyeiek 15 százaléka nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérletidíj emelkedésről, illetve a kedvezményes lakásáfa kifutásáról, vagyis itt a nem kellően informáltak aránya megegyezik az országos átlaggal.

Sokan vettek lakást Budapesten

Veszprém megyében a megkérdezettek több mint negyede számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten. Az országos átlagtól elmaradva, a fővárosban lakást vásárló Veszprém megyeiek kétharmada saját használatra vette az ingatlant, 11 százaléka pedig a gyermeke számára, ami pedig az országos átlag csupán fele.

Veszprém megyében a megkérdezettek közel fele véli úgy, hogy Budapesten mindig lesz kereslet a jó helyen lévő bérlakásokra, továbbá a válaszadók harmada szerint azért jó befektetés egy fővárosi új lakás, mert az ingatlan mindig megőrzi az értékét.

„Veszprém megyében a válaszadók ötöde tart attól, hogy egy budapesti, albérletbe kiadott lakás esetében nem tudná biztonsággal ellenőrizni, hogy a bérlő minden hónapban rendesen fizet-e. A megkérdezettek harmada aggódna amiatt, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára. A Cordia lakáskiadással foglalkozó csapata ugyanakkor minden gondot levesz a bérbeadó válláról, hiszen a lakás berendezésétől, meghirdetésétől és kiadásától kezdve gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a közüzemi számlák ellenőrzéséről is” – hívja fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója.

Veszprém megyében inkább felújítanának

A Veszprém megyeiek az országos átlaggal megegyező arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást. Az otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek negyede számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel viszont mindössze 7 százalék rendelkezik, ami épp fele az országos átlagnak.

A megyét is magába foglaló Közép-Dunántúl régióban az országos átlaghoz képest kisebb arányban (20 százalék) járulna hozzá ingatlaneladás egy új otthon árához, így természetesen nagyobb szerep jutna a hitelnek (30 százalék) és az egyéb megtakarításoknak (18 százalék). A fennmaradó részt egyéb forrásokból (CSOK, lakástakarékpénztár, családi segítség, stb.) finanszíroznák.

A régióban az ingatlanvásárlást tervezők az országos átlaghoz hasonló arányban (12 százalék) szánja a lakást a gyermeke számára, saját használatra pedig 78 százalék vásárolna, ami az országos átlagtól 7 százalékponttal marad el. Befektetési, kiadási céllal viszont az országos átlagnál magasabb arányban terveznek lakást vásárolni (15 százalék, szemben a 11 százalékos országos átlaggal).

vehir.hu

További cikkek

Ha jégeső, már csak borsónyi esik az égből
Ha jégeső, már csak borsónyi esik az égből
Az országos jégkármérséklő-rendszer 2018-as bevezetés óta kisebb méretű jégszemek esnek az égből, ezáltal tízmilliárd forintot tudtak megspórolni a magyar gazdák.
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Megdőlt a magyarországi áramfogyasztási rekord szerdán
Új történelmi rekordot ért el Magyarország téli villamosenergia-fogyasztása szerdán a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint.
Játékos formában a pénzügyekről
Játékos formában a pénzügyekről
Pénzügyi tudatosságra felkészítő vetélkedőre hívta a megye diákjait a Magyar Államkincstár: a fiatalok először az intézmény Játék-Kincstár nevű telefonos applikációján mérhette össze tudását, majd kedd délelőtt a legjobb csapatok egy élő vetélkedőben bizonyíthatták tudásukat a Megyeházán.
Startup és business, avagy az ötletektől a megvalósításig
Startup és business, avagy az ötletektől a megvalósításig
Kedd este a veszprémi Input Program szervezésében kezdő és profi vállalkozók ültek össze, hogy közösen ötletelve segítség egymás leendő, és már meglévő munkáikat.
Veszprémi volt az első hazai Black Friday esemény Magyarországon
Veszprémi volt az első hazai Black Friday esemény Magyarországon
Egy helyi vállalkozó már 2012-ben akciózott, jóval azelőtt, hogy országosan elterjedt volna a világszerte ismert vásárlási mánia.
2019. december 7. // Ambrus névnap