2022. január 26.
//
Vanda névnap

A levegő hódítóira emlékeztek

Nagyboldogasszony napján koszorúztak a repülés áldozatainak emlékművénél.

Az ünnepélyes megemlékezésen Brányi Mária alpolgármester is lerótta tiszteletét, elhelyezve az emlékezés koszorúját. Azok előtt a katonák előtt tisztelegtek, akik repülőfeladataik végrehajtása, a haza védelme, vagy az arra történő készülés során a legdrágábbat adták, az életüket.

Augusztus 15-e a Nagyboldogasszony ünnepe, Szűz Mária mennybevételének napja, a katolikus egyház egyik kiemelkedő eseménye. Szűz Mária, aki Szent István óta Magyarország védőszentje, az újkori történelemben egyben a pilóták védőszentje is.

Soós Lajos, Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének elnöke is köszöntötte a megemlékezőket, a légierő haderőnem és a repülő fegyvernem napján. Mint elmondta, aki a elrugaszkodik a földtől és a levegőbe száll, soha nem úgy indul neki, hogy ez lesz az utolsó útja. Sajnos mégis hosszú az áldozatok listája, nekünk pedig kötelességünk megemlékezni róluk!

A megemlékezés végén az „égi katonák” neveit sorolták fel, de tekintettel arra, hogy ezer fölött van az áldozatok száma, minden évben harminc nevet "emelnek" ki.

Szabó Eszter
Simon Dani

További cikkek

Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Tiszt és altisztjelöltként, anyagilag függetlenül
Sok fiatal számára fontos, hogy független legyen a szüleitől, de főiskolásként vagy ötödévesként ez nem mindig könnyű feladat. Ha valaki a katonai hivatás mellett dönt, már a tanulmányai alatt is fizetést kap – ez igaz a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) megvalósuló tisztképzésre és az Acélkocka Altisztképzési Rendszerre is.
Veszprém növényeit bemutató könyv jelenik meg
Veszprém növényeit bemutató könyv jelenik meg
Veszprém növényzetét, az egyes példányok történetét mutatja be az a kötet, ami januárban ezer példányban jelenik meg.
Közösen karácsonyoztak a mérnökök
Közösen karácsonyoztak a mérnökök
A Pannon Egyetem látta vendégül a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara karácsonyi rendezvényét hétfőn.
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján
Brányi Mária alpolgármester és Nagy Károly címzetes apát gyújtották meg a második gyertyát a város adventi koszorúján szombaton az Óváros téren.
Veszprémben embereknek és állatoknak is egyaránt jó élni
Veszprémben embereknek és állatoknak is egyaránt jó élni
A veszprémi állatvédelem helyzete és a város környezeti állapota volt a téma a hagyományos közmeghallgatáson, amelyet csütörtök délután tartottak a Városházán. A prezentációkból kiderült az is, hogy mikorra készülhet el a megyeszékhely határában az állatvédelmi kompetenciaközpont, valamint, hogy hány fát ültettek el az idei évben szerte a városban.