Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Gyurta Dániel világbajnok

2009. augusztus 1. 8:25 // Forrás: NSO / origo / vehir.hu
A 20 esztendős klasszis örült hajrában egyetlen század másodperccel nyert a 200 m mellúszás fináléjában. Öve az új Európa-csúcs. Videó.

CsütrörtökönEurópa-rekorddal, a negyedik legjobb idővel jutott a döntőbe Gyurta Dániel a 200 méteres férfi mellúszásban, úgyhogy a sportbarátok bizakodva várhatták a péntek esti finálét, hiszen benne volt az érem a magyar fiú úszásában.

Gyurta szokásához híven lassan kezdte a döntőt, az első 100 méteren a mezőny végén tempózott, és 150 méter után sem volt az első háromban. Aztán viszont begyújtotta a rakétákat, pazar hajrájának köszönhetően fokozatosan közelítette meg a fáradó vetélytársakat, és végül jobb benyúlásának köszönhetően az amerikai Eric Shanteau-t egy századdal megelőzve világbajnoki címet szerzett!

A 20 éves magyar úszó az utolsó ötven méteren hét tizedet vert rá a mezőnyre, 2:07.64 perces ideje új Európa-csúcs. A korábbi kontinensrekordot is ő tartotta, a tegnap úszott 2:08.08 perces idővel.

Gyurta Dániel felnőtt, nagymedencés világversenyen még soha nem szerzett aranyérmet, eddigi legjobb eredménye az emlékezetes, athéni olimpián szerzett ezüstérem volt ebben a számban – ezt még 15 évesen szerezte.

A mai aranyérem a magyar úszósport 18. világbajnoki címe, legutóbb négy éve, Montrealban Cseh László győzött – 400 vegyesen.

'Csak egyetlen pillanatig vezettem, de az elég volt"

"A világbajnokság előtt az volt a célom, hogy a japán Kitadzsima Koszuke távollétében aranyérmes legyek, de az előfutamban az ausztrálok által úszott szédületes idők egy picit elbizonytalanítottak. Az utolsó métereken semmit sem láttam, csak igyekeztem minél jobb ritmusban célba érkezni. Ennél jobban nem is lehetett volna. Tegnap elrontottam az utolsó ötven métert, dühös is voltam emiatt, ezért most maximálisan figyeltem. Nem érdekel, hogy egy századdal vagy egy másodperccel győztem, csak az a lényeg, hogy győztem. Az nevet, aki utoljára nevet... A felkészülésem sokkal jobban sikerült, mint tavaly az olimpia előtt, mindent át tudtunk venni Sanyi bával (Széles Sándor, Gyurta edzője -a szerk.). A döntő előtt semmire sem gondoltam, igyekeztem kitisztítani az agyamat, mindig ez a módszerem, s rendszerint be szokott jönni. Csak arra összpontosítottam, hogy mit kell tennem a vízben, fejben újra meg újra leúsztam a világbajnoki döntőt. A mesterem azt mondta, Csak Shanteau-ra figyeljek, így is tettem. Csak egyetlen pillanatig vezettem, de az elég volt" - mondta Gyurta az origo-nak, majd boldogan fényképezkedett edzőjével.

A mester a középdöntő után nem hitte volna, hogy Gyurta aranyérmes lesz

„Szuper srác, és nem csak azért mondom, mert világbajnok lett!” – mondta előtte, majd a klasszis távozta után (doppingellenőrzésre vitték) így folytatta: „Őszintén mondom, az előfutam és a középdöntő után nem hittem, hogy világbajnok lesz. Sőt a középdöntő után alapos fejmosásban részesítettem, mert tisztában voltam azzal, jobban is tud úszni. A felkészülése jól sikerült, ennek így kellett történnie. A taktika az volt, hogy végig az amerikaival megy – ment volna szegénykém, de az elején nem bírt. Aztán hozta a fantasztikus hajráját, sírni tudnék. Csodálatos volt! Athén után gödörben volt, de kijött belőle, mégis sokan nem ezt mondták. Pekingben is milliméterek döntöttek, ott volt a legjobbak között, mégis sokan csalódásként élték meg, hogy nem szerzett érmet. Íme, a legnemesebb! Itt ez a dobókocka, hatost kellett dobnom a futam előtt, mert Magyarországon mindig hatos kell dobni. Megtettem – elsőre… Nagyon büszke vagyok Danira!”

Ha lemaradt volna az emlékezetes döntőről... 

vehir.hu
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.