Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Együtt ünnepelte Veszprém a Viaduktot

2019. augusztus 20. 4:00
Az igazi szimbólummá vált Völgyhíd fennállásának 80. évfordulója alkalmából emléksétán, ünnepélyes táblaavatáson és faültetésen, illetve közös pikniken vehettek részt a veszprémiek.

A meghirdetett eseményre két helyszínen gyülekeztek az érdeklődők: a Dózsavárosi és a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjainak részvételével a Sintér-dombnál, illetve a Völgyhíd téri parkolóban találkoztak az ünneplő vendégek.

Színes lufikkal a kezükben vonultak gyerekek és felnőttek a híd közepéig, ahol Gy. Lovassy Klára helytörténész, nyugalmazott múzeumigazgató köszöntötte az érkezőket és rövid előadással idézte fel a Viadukt történetét.

- 1872-ben a Székesfehérvár és Szombathely közötti vasút megépülése, amely elkerülte Veszprémet gazdasági visszaesést jelentett a városnak. 1934-ben felmerült, hogy a Graz-Budapest főútvonal érintse Veszprém környékét: a város pedig ragaszkodott ahhoz, hogy a városon keresztül haladjon ez a műút - mondta Lovassy Klára, majd hozzáfűzte hatalmas csoda, hogy ezt a hidat és az előtte lévő szikla bevágást megkaphattuk, hiszen a város életében a múltban, jelenleg és a jövőben is nagyon fontos szerepet töltenek be.

"Nemcsak szimbóluma a városnak, hanem energiát és erőt ad, amivel valójában összekapcsolja a városrészeket."

- Gyakorlatilag másfél év alatt felépítették: egy hideg télen betonozták abban a korban, amikor a vasbeton építés még egészen gyerekcipőben járt, mégis sikerült az alkotás - jegyezte meg az építés körülményeiről a helytörténész.

Lovassy Klára szerint ha továbbra is így gondját viseli a város a Viaduktnak, akkor az unokáink is ugyanígy fognak neki örülni.

A híd pillérei alatt, a völgyben megpihenve Porga Gyula polgármester köszöntötte a vendégeket és hivatalosan is átadta az új információs táblát: "Nagyon jó volt látni ahogy a jeruzsálem hegyről, illetve a temető hegyről elindul egy nagy és jókedvű társaság, hogy a híd közepén találkozzanak. Azt gondolom, hogy minden családban fontos, ha valakinek van egy szép jubileuma, akkor megünnepeljük. "

"Egy város is olyan, mint egy nagy család és ha egy ilyen különleges családtagunk, mint a Völgyhíd jubileumhoz érkezik, akkor úgy illik, hogy méltó módon ünnepeljünk."

Porga Gyula elmondta, hogy a mi Viaduktunk igazán különleges, hiszen nem széles folyón átívelő építményre volt szükségünk, hanem a város változatos domborzati adottságai hívták életre a híd megépülését.

Kiemelte, hogy a praktikus okokon kívül a hidaknak még van egy különleges tulajdonsága, amire Lovassy Klára is felhívta a figyelmet.

- A hidak összekötnek minket és ez a mai ünnepségen is megmutatkozott, ahol két ősi várorészünk találkozott: a híd közel hoz bennünket ugyanúgy, mint az előttünk lévő terített asztal is - fogalmazott.

"Ha minél több olyan alkalmat találunk, amely összeköt bennünket, akkor tudunk igazán boldog és erős közösség lenni."

A köszöntőt követően az ünneplő tömeg egyszerre engedte fel a színes lufikat és közösen elénekelte a Boldog születésnapot című dalt. A 80 éves jubileumnak emléket állító fát Porga Gyula, Hegedűs Barbara, Halmay György, Csécs Ferenc és Heiter Sándor ültették el, majd a vendégek közösen kóstolhatták meg a Völgyhidat ünneplő hatalmas tortát.

A piknik közben a zenei aláfestésről a Swing a lá Django együttes gondoskodott, a legkisebbeknek pedig a Kabóca Bábszínház és a Laczkó Dezső Múzeum készült játékokkal, bábokkal, aszfaltfestési lehetőséggel.

Nyolc órakor a Völgyhíd is felvette ünneplő ruháját: fényfestéssel öltöztették színekbe a hidat. A színes Viadukt 20-án este nyolctól ismét megtekinthető.

Sulyok Georgina
Domján Attila
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.