Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Többletforrást biztosítottak a V-busznak

2019. augusztus 22. 12:38
Több mint négyszázmillió forintos többlettámogatást szavazott meg a képviselőtestület a V-Busz közlekedési vállalat részére az augusztusi, rendkívüli közgyűlésen.

A közlekedési vállalat részére eredetileg 835 millió forintot biztosított az idei költségvetésből az önkormányzat, azonban mint az kiderült, alábecsülték a szükséges forrásokat, és az eredetileg meghatározott összeg csak szeptember közepéig fedezte volna a cég működését. Így év végéig további 480 millió forintot szavaztak meg csütörtökön a képviselők.

A döntést komoly vita előzte meg. Porga Gyula polgármester már az elején leszögezte: amikor annak idején arról döntöttek, hogy a város saját céggel oldja meg a helyi járatos közlekedést, azt is tudták, hogy ez egy kockázatos lépés. A döntés azonban helyes volt a polgármester szerint: a jövő közlekedésében egyre nagyobb szerep hárul a közösségi közlekedésre, ennek ellátására viszont csak akkor lehet alkalmas, ha modern szemlélettel és modern eszközökkel látják el a feladatot. Hozzátette: a működés közben derült csak ki, hogy a tervezett és a valós költségigény között van különbség.

Katanics Sándor, az MSZP-DK-P frakció képviselője drámainak nevezte a helyzetet, mint fogalmazott, kiderült, hogy a V-Busz üzleti terve nem volt komolyan vehető, és aggasztónak tartja, hogy nem látszik, hogyan lehetne drasztikusan csökkenteni a kiadásokat.

Mihálszky GáborMihálszky Gábor

Hartmann Ferenc, az MSZP-DK-P frakcióvezetője hangsúlyozta, nem néhány tízmilliós segítséget kért a V-Busz, hanem az eredeti költségvetése 57 százalékát. A politikus a járművezetők fizetését is firtatta, amire Mihálszky Gábor, a társaság szakmai igazgatója kijelentette: mind a járművezetők, mind a kiszolgáló személyzet tekintetében munkaerőhiány van, a szolgáltatást csak akkor tudják biztosítani, ha piaci alapú, versenyképes fizetést adnak.

Gerstmár Ferenc LMP-s képviselő a költségek növekedése mellett mást is kifogásolt: megjegyezte, hogy nem látszik az utasszám drasztikus növekedése, ami célja volt az önkormányzatnak. Megkérdezte továbbá, miért nem hallani az új buszok beszerzéséről, amit szeptemberre ígért indulásakor a vállalat. Erre meg is kapta a választ: jelenleg a kormányzat által nyár elején bejelentett buszstratégia részleteire, és az ebből fakadó lehetséges támogatásokra várnak.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

A témához a Fidesz-KDNP képviselői is hozzászóltak. Frakcióvezetőjük, Hegedűs Barbara hangsúlyozta: a város költségvetése stabil, a V-Busz működéséhez szükséges összeget képes biztosítani. Némedi Lajos alpolgármester hisztériakeltésnek nevezte az ellenzéknek a helyi járatos közlekedés összeomlásával kapcsolatos jövőképét, és megjegyezte: az elmúlt évtizedekben pártállástól függetlenül mindenki szidta a volán szolgáltatásának színvonalát - ebben végre sikerült előre lépnie a városnak azzal, hogy saját kezébe vette az irányítást. Hegedűs Barbara hozzátette: régóta magunk előtt görgetett problémákat oldott meg az új társaság, még ha az induló év nem is sikerült tökéletesen.

A V-Busz részére a képviselők 13 igennel, 5 tartózkodás mellett szavazták meg a 480 millió forintos többletforrást. A cégnél a kialakult helyzet körülményeinek tisztázására belső ellenőri vizsgálatot rendelt el a polgármester.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Patkányhelyzet a Haszkovón közélet Patkányhelyzet a Haszkovón Hétfő délután „Rágcsálóveszély a lakótelepen” címmel sajtótájékoztatót tartott Benczik Gabriella (Párbeszéd-Zöldek) és Hartmann Ferenc (MSZP) önkormányzati képviselők a Haszkovó lakótelepen.   2024. március 26. 11:42 Egy (sárkány)hajóban eveztek a rendvédelmi szervek Egy (sárkány)hajóban eveztek a rendvédelmi szervek Vasárnap rendezték meg a Balatonfüredi Sportuszodában az I. Veszprémi Rendvédelmi és Közigazgatási medencés Sárkányhajó Versenyt, vagy másnéven a ”Közig Vándor kupát”. Az első helyezettnek járó vándorkupát a Pannon Egyetem csapata vehette át.   2024. március 26. 16:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.