2020. szeptember 22.
//
Móric névnap

Rímeket és kilométereket adni: a balatonfüredi polihisztor

2019. augusztus 24. 3:00
Ecoport magazin
A reneszánsz idején polihisztornak nevezték Leonardo da Vincit, aki az élet különböző területein tevékenykedett. A 21. században általában egy hivatást választunk, építjük a privát jövőt, ami Leonardo számára valószínűleg szokatlan lenne. Gyakori tévhit, hogy több szenvedély nem fér meg egymás mellett. Baranyai Máté úgy döntött, egyiket sem engedi el: fut, sport és kulturális programokat szervez, ír, és fellép az alkotásaival.

Rímek…

– Nem kis feladat beosztani az időmet: néha nehéz minden területen helytállni. Az írás, a költészet, a slam poetry főleg az őszi-téli időszakot jelenti számomra, de reggel vagy este, ha van lehetőségem, igyekszem az év más szakaszaiban is rövidebb versek formájában megfogalmazni az aktuális gondolataimat.

…és kilométerek

– Hét és fél hónapra születtem, ezért a vitálkapacitásom kisebb, mint az átlag emberé. Orvosi javaslatra már gyerekként elkezdtem futni. Versenyeken indultam, és végül teljesen megfertőzött ez a szenvedély: tavasztól kezdődik a versenyszezon, amikor a saját rendezésű sport és kulturális programokon kívül futok.

Helyi értékek őrzője

A Balatoni Helyi Értékek Egyesülete: Jósa Miklós, Kántor Zsuzsanna és Baranyai Máté, Burján Eszter közös munkájával azt a célt tűzte ki, hogy a Balaton-felvidék kincseinek megőrzésére, népszerűsítésére gasztronómiai, sport, szabadidős és kulturális rendezvényekkel hívja fel a figyelmet. „Olyan komplex programcsomagot akarunk nyújtani a Balaton északi partján, amely minden “helyi értéket” magába foglal: tavasztól őszig közel 60 rendezvényt szervezünk.” Mindezt azonban nem akárhogy teszik.

„A 100. félmaraton vagy más hasonló verseny egy idő után kevésbé izgalmas és az újoncoknak talán nem is vonzó. Mindig az a cél, hogy kitaláljak valami teljesen újat, amivel bevonzhatunk olyan embereket is, akik soha nem futottak. Ezért szórakoztatóbb futóversenyekkel terjesztjük a mozgás örömét. Az igen népszerű Szerelmes Füred során egy évben egyszer szívesen futnak a kezdők is a párjuk kedvéért.

A Mikulás Mánia elnevezésű kulturális triatlonunkkal a Mikulás futást szerettük volna újraálmodni: a gyerekek kérdéseket gyűjtöttek, megválaszolták őket és közben szinte észrevétlenül futották le a távot. A One Way Ticketet első alkalommal szerveztük meg, és olyan szintű összefogást tapasztaltam, amit talán még soha: a versenyzők egymást támogatták a futamon, ahol az nyer, aki legtovább fut.

Szeptemberre egy teljesen új projekttel készülünk: a Ház a tónál című romantikus film tematikájára építünk fel egy versenyt, ahol a párok névre szóló postaládákat kapnak. Szeretem, ha a kultúra és a sport találkozik: ez leginkább a Szőlőskör fesztiválon valósul meg, ahol a futás mellett színpadi programok, zenekarok várják az érdeklődőket.”

“Verseimmel és munkámmal is az átlag embert szeretném megszólítani, nem akarok más életet”

– Tíz éve indult a Vers a falon nevű program: írtam egy verset Vers a falon, kaja a hűtőben címmel. Ezt összekötöttem a közösségi médiával, amivel elindult egy irány: mindig dobtam ki egy verset a falra. Közben a valóságban színészekkel ellátogatunk különböző helyszínekre, ahol a falról, plafonról cetliken lógnak a versek: ezekből választanak, majd előadják a közönségnek.

Egy új tervem, hogy a kisebb településekre házhoz vigyünk egy bála színházat kockabálákkal és mobil színpaddal. Hat-hét különböző produkciót kapnának a lakók, anélkül hogy el kellene menniük a városi színházba, ahova sajnos egyébként sem jut el mindenki.

Mindig adni: ez a kulcs

Bár Máté tevékenységi köre szerteágazó, a magja mindnek ugyanaz: jót tenni. Könyveit a Gyermekmosoly Alapítvány gondozza, tőlük lehet megrendelni őket, és ők kapják a bevételt is. Óvodásoknak, időseknek gyűjt a futóversenyeken, ő maga pedig gyakran egy mosolygós kisfiút tolva fut a cél felé, sokan így ismerik őt a fényképekről.

„Andrist még kisfiúként ismertem meg: izomsorvadással küzd, gyógyszeres kezelésekre van szüksége, ezért felajánlottam neki, hogy eljöhet velem versenyekre. Kezdetben csak az volt a cél, hogy minél több élményt adjak neki. Azóta már gyűjtünk is neki: az Andris & Haverok fut vele, érte (Burján Jenő, Kóti László és Baranyai Máté), és szerencsére mindig megbizonyosodom, hogy vannak még jó emberek: egyre többen fogadnak örökbe egy-egy kilométert.” Máté szerint szemlélete annak köszönhető, hogy nagyszerű nevelést kapott testvéreivel: „nekem így természetes, ha valamit teszek, azzal adjak is.”

Ecoport Magazin

Sulyok Georgina
Babják Tamás

További cikkek

Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
Egy hét alatt 172 percet késett a MÁV csak a maszkok miatt
A maszkviselés szabályainak megsértése az elmúlt héten tíz esetben, összesen 172 perces vonatkésést okozott - közölte a MÁV-Start Zrt. kedden.
Varázsigék, amelyekről nem is tudunk, mégis kimondjuk őket
Varázsigék, amelyekről nem is tudunk, mégis kimondjuk őket
Farmerben, egy fekete pólóban és szandálban lépett ki a színpadra Mérő László, matematikus-pszichológus professzor, hogy megtartsa „Hétköznapi varázsigék” című előadását az Agórában péntek este. Az egyszerű megjelenés mellett egyszerű hétköznapi jelenségekről hallhatott a közönség előadást, amelyeknek viszont elsöprő ereje tud lenni az ember életében.
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal segíti a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet
Mobilházakkal támogatja az Opus Global Nyrt. leányvállalata, a Balatontourist a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézetet a járványügyi feladatok megoldásában - közölte a cég kedden az MTI-vel.
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
Sokan támogatják a betétdíjas üvegvisszaváltási rendszert
A Pannon Egyetem hazai kutatása szerint a többség összegyűjtené és visszaváltaná a PET palackokat is, ha az állam fizetne érte.
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Orbán: felkészültebbek vagyunk, mint tavasszal
Most ősszel "felkészültebbek vagyunk" a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mint tavasszal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament hétfői ülésén.