Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
0°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
0°C

10 millió fát ültetnének Magyarországon

2019. augusztus 26. 4:04
Veszprémben is fásítana egy egyszerű Facebook posztból nőtt országos civil mozgalom.

A hír bár nem mai, aktualitását mégis az adja, hogy nemrégiben a Facebookon létrehozták a „10 millió fa-Veszprém” nevű nyilvános csoportot, csatlakozva az országos mozgalomhoz. A 10 millió fa mozgalom célja, hogy belátható időn belül 10 millió fát ültessenek Magyarországon, vagyis minden magyar ültessen vagy kapjon egy fát annak érdekében, hogy egy élhetőbb és zöldebb környezetet teremtsünk magunknak.

Az országos 10 millió fa mozgalom július 9-én indult útjára Bojár Iván András művészettörténész, az Építészfórum.hu főszerkesztőjének Facebook-bejegyzésével. Bojár eleinte csak a barátoknak szólt, de posztja már az első nap óriási népszerűségre tett szert. Az ötletgazda tudja, a 10 millió fához rengeteg erőfeszítés szükséges, ezért társakat is elkezdett toborozni. Egy külön Facebook-oldalt is létrehozott, melyet a mai napig több mint 27 ezren követnek.

„Sokan azt mondják, az emberiség történetének legnagyobb tehertételét éli. Kevesen vitatják ma már, hogy ebbe a helyzetbe mi emberek sodortuk magunkat. És mi leszünk azok, akik korrigáljuk közös sorsunk rossz felé térült irányát.

Mától elindul a 10 millió Fa, ami természetesen nem pusztán egy közösségi oldal, de akciók és együttműködések sorozata. Újfajta együttműködéseké, amelyek alapgondolata abból a felismerésből származik, hogy ha a Föld élete drámai módon változik, akkor nekünk embereknek is ehhez igazodó módon, változnunk kell. Gondolatainkban, tetteinkben egyaránt.

Elsődleges célunk a lehető legrövidebb időn belül tízmillió fa telepítése Magyarországon. Minden itt élő ember ültessen vagy kapjon egy új fát. Kapjon esélyt az éltető levegőre, az oxigénre, a szén-dioxid mérséklésére. Ezen túlmutató célunk pedig közösen gondolkozni azon, hogy milyen új egészségesebb, okosabb, a Föld természetéhez s talán az ember eredendő természetéhez is jobban igazodó életet szeretnénk hosszútávon kialakítani magunknak”- írják a beköszönő posztban.

Bojár Iván András egy cikk szerint az ültetési főszezont október-novemberre, esetleg jövő február-márciusra tervezi. Azt ígéri, hogy ezekben a hónapokban nagy akciókat terveznek, amelyekre már elkezdték a felkészülést. Szeretnének minél több mindenkit bevonni, újságírókat, aktivistákat, közgazdászokat, erdészeket, szakembereket, marketingeseket, celebeket, mindenkit, aki hozzá tud tenni a célhoz.

Veszprémben is fásítanának

Az országos felhívásra sorra alakultak meg a vidéki facebookos csoportok, hogy koordinálják és szervezzék a fásítást. Csoportok alakultak Szentendrén, Monoron, Debrecenben, Pécsett és az ország megannyi pontján. Az országos találkozót a múlt szombaton, augusztus 24-én tartották Budapesten.

Nagy tettek várnak ránk, az országos hálózat első csírái már megmutatkoznak. Jó alapot teremtve annak, hogy az együttműködésnek új és működőképes formái jöjjenek létre. Olyanok, amilyenek eddig nem léteztek, de amik nélkül ezen a válságon esélyünk sincs átverekedni magunkat. Ültessünk!”-írták.

A „10 millió fa- Veszprém” nyilvános csoportot július 25-én hozták létre, amihez eddig valamivel több mint 400-an csatlakoztak. A fásítást november 9-ére tervezik, amikoris ha szándékaik szerint minden hazánkfia egy csemetét elültet, meg is lesznek a feladattal. Hogy ez megvalósuljon, Veszprémben adminisztrációra, ültetőkre, helyre, facsemetékre, eszközökre és anyagi támogatásra van szükség.

Ge. Á.
további cikkek
A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Bálint A veszprémi karácsonyi vásár szelleme Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés! 2023. december 3. 23:45 Ismeretlen vállalkozó, önkormányzati képviselő és helyi lakosok is tettek a Füredidomb zöldítéséért Ismeretlen vállalkozó, önkormányzati képviselő és helyi lakosok is tettek a Füredidomb zöldítéséért Tizenkilenc facsemetét ültetettek el hétvégén a Füredidomb három helyszínén. Az zöldítő programban Kovács Áron, a városrész önkormányzati képviselője mellett helyi civilek és egy neve elhallgatását kérő vállalkozó is részt vett. 2023. november 27. 11:13 A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Dóri A háború már az „instán” zajlik, és az influenszerek az új Közel-Kelet szakértők Másfél hónapja tömeges tüntetések zajlanak Európa szerte, amióta a gázai székhelyű Hamász, iszlamista terrorszervezet megtámadta Izraelt. A példátlan esetet követően azonnal megérkezett Izrael válasza, a katonai hadműveletek sora mellett igyekeznek teljesen elzárni Gázát a külvilágtól, és felügyelet alatt tartani még a segélyszállítmányokat is. Nemcsak a felvonulások nem csitulnak, de a közösségi média is korlátok nélküli teret ad az antiszemita megszólalásoknak és gyűlöletkeltő beszédeknek...   2023. november 26. 21:17 A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Tamás A robotpék esete az AI-ízű üdítőitallal Sokan félnek attól, hogy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) fejlődése előbb-utóbb a számos sci-fi történetben megénekelt lázadáshoz vezet majd, amikor a gépek öntudatra ébrednek és elpusztítják az emberiséget. Fölösleges ettől tartani: a gépeknek nem lesz szüksége erőszakra, ugyanis önként adjuk át nekik az irányítást. 2023. november 20. 22:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.