Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lépcsőfokonként tárul fel a bohém borbély naplója

2019. augusztus 26. 11:00
A belváros szívében, mégis egy eldugott helyen halad az a lépcső, ami a XIX. században élt veszprémi borbély nevét viseli. A Francsics lépcső most közösségi projekt keretében megszépült és a névadó élettörténetét is megismerhetik lépcsőfokról lépcsőfokra azok, akik arra járnak.

Az Idegenvezetők Veszprém és a Gombrich Mester Művészeti Tanoda közös projektje révén vasárnap délután az Óváros térről a Horgos utcába vezető lépcsőnél gyűltek össze azok, akik helytörténeti érdekességek megismerése mellett saját kezűleg is hozzá szerettek volna járulni a szűk és romantikus lépcső és környezetének megszépítéséhez.

Bár a lépcső tisztítását megoldotta a gyors délutáni zápor, a résztvevőknek bőven volt dolga a belógó vadszőlő és indák metszésével.

Takácsné Ferenczik Brigitta az Idegenvezetők Veszprém részéről az eseményen elmondta, hogy idegenvezetőként amellett, hogy bemutatják Veszprém híres nevezetességeit, szeretik felhívni a figyelmet az olyan rejtett szépségekre is, mint például a Francsics lépcső és névadójának munkásságára.

A projekt keretében ezért amellett, hogy megtisztítják és megszépítik a lépcsőt, hétről hétre ki fognak helyezni Francsics Károly naplójából egy-egy fejezetet, hogy bárki megismerhesse, milyen volt a veszprémi élet a XIX. században egy irodalomkedvelő, botanikus borbély szemszögéből.

A napló egyébként elérhető könyvtárakban, antikváriumokban is, de aki egy kellemes veszprémi sétával egybekötve szeretné hétről hétre és fejezetről fejezetre elolvasni, az a következő hónapokban megteheti, ha elsétál a Francsics lépcső irányába.

Francsics Károly (1804-1880) borbélyként dolgozott a mai Óváros téren, munkahelyére 26 éven keresztül minden egyes nap a ma nevét viselő rövid lépcsőn keresztül jutott el. Hivatásán kívül több ezer oldalnyi emlékiratot hagyott hátra, amelyeket halála előtt hat rövidebb kötetbe foglalt. Ezek az írások nem csak a borbély mindennapjaiba engednek betekintést, hanem részletes leírást ad a XIX. századi Veszprém társadalmáról, néprajzáról, történelméről. Francsics Károly egyébként rajongott a növényekért, virágokért is, olvasmányos írásaiban ezekről is többször szó esik.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. ma 11:34 Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.