2022. május 17.
//
Paszkál névnap

Életpálya-modellel és eszközfejlesztéssel modernizál a Honvédség

2019. augusztus 28. 3:57
A honvédelemről és a haderő fejlesztéséről tartott előadást dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedd délelőtt a Megyeházán.

A Zrínyi 2026 nevű átfogó haderőfejlesztési programot, egy modern, erős Magyar Honvédség megteremtésének folyamatát mutatta be veszprémi előadásán a miniszter. Hangsúlyozta: szeretteinket, értékeinket, hazánkat védi a Honvédség. Bár úgy érezzük, hogy békében és biztonságban élünk, ez a béke nagyon törékeny — erre mutatott rá a délszláv válság, ami történelmi léptékben nézve még nem fejeződött be, a viszonylagos nyugalmat az ott állomásozó békemisszió katonái biztosítják.

De időben még közelebbi példa az Ukrajna és Oroszország között egy pillanat alatt kialakult hibrid háború. A miniszter szerint a Krím példája is bizonyítja: területeket lehet elcsatolni egy országtól légicsapások, harckocsik, rakéták nélkül is. A kibertér megfoghatatlannak tűnik, de körülvesz minket, a számítógépeken keresztül is lehet támadást intézni. Az informatika átszövi az egész életünket, a közlekedéstől az államigazgatáson át az otthonainkig mindenütt jelen van. Szintén újfajta kihívások elé állít minket a népvándorlás és a terrorizmus.

Története során Magyarország 163 felkelésben, forradalomban, háborúban vett részt ezer év alatt. A béke a legfőbb értékünk, meg kell tennünk mindent, hogy gyermekeink, unokáink, dédunokáink, a jövő nemzedéke számára minél élhetőbb világot hagyjunk hátra.

A Zrínyi terv egyrészt a honvédelem fejlesztéséről, az emberről, a katonáról szól. Ezen a területen az elsődleges az életpálya modell biztosítása a katonai pályára lépők számára. Fontos, hogy a tudást, a felkészültséget, az elhivatottságot kell megfizetni, nem a rendfokozatot. Segíteni kell a katonák és családjuk lakhatásának támogatását - ezt elsősorban nem bérlakásokkal, hanem a saját tulajdonú lakáshoz jutás támogatásával szeretnék elérni. Az emberi tényező harmadik eleme az egészség biztosítása és az egészségében károsodott katonákról való gondoskodás.

A haderő, vagyis a technikai eszközök fejlesztése sem elhanyagolható. A légierőt a meglévő helikopterek felújításával és 36 új helikopter beszerzésével kezdik, de vásároltak Airbus csapatszállító repülőket, kettő Falcon speciálisan felszerelhető szállító repülőt és 3 teherszállító gép beszerzése is folyamatban van. Ezek üzemeltetéséhez 120-130 pilóta kiképzésére van szükség.

A miniszter megjegyezte: a katonák több mint 130 elemből álló felszerelésének nagy részét a magyar ipar képes előállítani. Ebben fontos szerepet játszik a kutatás-fejlesztés, amelyben a magyarság mindig a világ nagyjai közé tartozott. A légierő mellett a szárazföldi hadnem fejlesztése is a tervek között van, a legkorszerűbb Leopard harckocsikat rendelte meg a Honvédség.

A modern hadsereg működtetése elképzelhetetlen modern logisztikai kiszolgáló bázis nélkül, ezt Szentkirályszabadján fogják kialakítani 20 ezer négyzetméteren.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
A világpolitika sohasem csak fekete, vagy csak fehér
Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő veszprémi előadásán nem csak az orosz-ukrán helyzetet elemezte a maga kendőzetlen stílusában, bemutatta, hogy a világpolitikát sohasem lehet kizárólag csak feketén, vagy fehéren értelmezni.
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
Ovádi Péter: 500 millió forint keretösszegű pályázattal segíti a kormány a civil állatvédő szervezeteket
A civil állatvédő szervezetek támogatására 500 millió forint keretösszegű pályázat áll rendelkezésre működési költségre, ivartalanításra, állategészségügyi szolgáltatásra és férőhelybővítésre - mondta Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Bronzérmes lett a veszprémi csapat az MVM Edison startup versenyén
Az okos hulladékkezelést ösztönző ötletükkel bronzérmesek lettek azok a veszprémi fiatalok, akik 186 induló között megméretették magukat az MVM Zrt. által életre hívott Edison startup versenyen. A GreenMap nevű kezdeményezésük lényege, hogy a hulladékra nem, mint teher, hanem, mint nyersanyagra tekintenek.
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Civil segítséggel borulnak virágba a lakótelepi erkélyek
Több ezer tő egynyári virágpalántát osztott szét a Virágzó Veszprém Egyesület, amelyek hamarosan a veszprémi házak balkonjait díszítik majd. Ez az akció viszont csak az első lépése volt egy versenynek, aminek a végén a legszebb erkélyeket díjazzák Veszprémben.
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Megválasztották miniszterelnöknek Orbán Viktort
Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.